Hlavní obsah

Glosář: Kdo může Slavii ukrást titul? Vrba jen za zvláštních okolností

Z Pavla Vrby se na lavičce Sparty začíná stávat král přestřelek. Zkušený trenér by dal jistě přednost jednoznačnějším a hladším vítězstvím.

Reklama

aktualizováno •

Co ještě může zastavit hráče pražské Slavie v cestě za titulem a jaké zvraty a překvapení může ještě přinést tento atypický ligový ročník? Nad tím se ve svém pondělním glosáři zamyslel Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Fotbalová Fortuna liga je kousek za polovinou, přesněji řečeno za polovinou toho, co si vytkla za cíl odehrát. A před ní zůstává ještě 15 kol a pár dohrávek.

Jinými slovy, v boji o titul si jeho potenciální aspiranti mohou ještě sáhnout po 45 až 48 bodech. Přesto se právě v kategorii „boj o titul“ už skoro neuvažuje o nějakých otaznících. Panuje atmosféra všeobecného přesvědčení – a ruku na srdce, není se co divit – že mistrem prostě bude pražská Slavia, protože už si na konkurenci vybudovala obrovský náskok.

Nutno ovšem dodat: fotbalový náskok. Při pohledu do tabulky totiž objevíme bodovou diferenci mezi první Slavií a druhou Spartou čítající pořád „jen“ deset bodů, což v tuto chvíli rozhodně není nic nezdolatelného. Jenže…

Všimli jste si? Meteorologové poslední dobou vedle teploty vzduchu často zmiňují také teplotu pocitovou. Kdybychom si s tou analogií pohráli, pak pocitově má Slavia ve Fortuna lize náskok nedostižný, dejme tomu někde kolem pětadvaceti bodů. Ale jen pocitově.

Když si odmyslíme extrémní výjimky, jako třeba její nedávný souboj na zmrzlém poli v Příbrami, pak Slavia obvykle vyhrává své zápasy v klidu, s výrazným náskokem. Třeba jako teď o víkendu v souboji s ligovou štikou z Pardubic.

Slavia v ligových soubojích působí dominantním dojmem, soupeře jasně přehrává. A disponuje také mimořádně širokým kádrem, v jehož rámci jsou její hráči velmi variabilní, dokonale znalí systému – a při prostřídání nejsou mezi nimi obvykle patrné žádné zásadní výkonnostní rozdíly.

Druhá Sparta začala pod trenérem Pavlem Vrbou vyhrávat a střílet góly. Jenže hodně jich pod jeho taktovkou také inkasuje. A co je nejpodstatnější: všichni teď od Letenských čekají, že se pod Vrbou teprve začnou postupně stabilizovat. Kouč se nyní seznámí s jednotlivými hráči v kádru, jimž dá postupně i příležitost na hřišti. A podle těchto poznatků Sparta v létě kádr případně doplní či obmění. Až pak zkusí zaútočit výš.

V probíhajícím ročníku lze tedy čekat, že se Sparta bude soustředit spíše na odrážení případných ataků „zdola“ od Jablonce či Plzně a na bránění druhé příčky, která je stále velmi významná, protože umožňuje kvalifikaci Ligy mistrů a v případě neúspěchu ještě přeskočení do Evropské ligy nebo jejích předkol.

Z toho všeho by plynulo, že se v lize hraje už jen o druhé místo a příčky nižší. Možná i proto třeba Tipsport na očekávanou skutečnost, že Slavia získá další mistrovský titul, už ani nevypisuje kurz. V nabídce jsem našel kurz toliko pro případ, že červenobílí pohár mistra naopak nezískají – konkrétně 35:1.

Dva faktory nejsou normální: covid-19 a Berbr

Položme si otázku: Může se to ještě stát? Nabízí se formulace: Za normálních okolností je těžko představitelné, že by Slavia při své aktuální fotbalové síle titul nezískala. A to navzdory vědomí, že si v tabulce drží náskok „pouhých“ deseti bodů a že ji v případě postupu přes Leicester může čekat i další pohárový program v Evropské lize (a také v MOL Cupu), který jí ještě může pěkně zahustit termínovku.

Dlužno ovšem dodat, že nežijeme za normálních okolností. Žijeme v době covidové a v době, kdy se navíc neví, co ještě vyplave na povrch z korupční aféry kolem Romana Berbra, teď už bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR. Co to znamená?

Tak začněme covidem-19.

Slavia se na prázdných stadionech nadále nemůže spolehnout na přímou podporu hlasivek svých fanoušků stejně jako další týmy. Bláhové naděje některých příznivců, že skončí nouzový stav a oni se hřmotně a hromadně vrátí do hledišť, přežily po hlasování ve Sněmovně jen pár hodin. A při stávajících číslech šíření nákazy mi osobně ani nepřijde rozumné, aby se v dohledné době nějak pracovalo na jejich oživování.

Ale zaměřme se na tým samotný. Dokud nebudeme proočkováni, nelze vyloučit ani další trable s nákazou, karanténami a podobně. Ostatně ještě po ránu to vypadalo, že po pohárové cestě do Leicesteru budou slávisté v každém případě muset do pětidenní karantény.

V průběhu dopoledne infomovala Národní sportovní agentura, že z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví povinnost karantény při návratu z takzvaně červených zemí, tedy ze zemí s vysokou mírou nákazy, pro profesionální sportovce odpadá, pokud dodrží velmi přísné bezpečnotní podmínky a pobyt v takzvané bublině. Týkat by se to mělo i fotbalistů Slavie při návratu z Leicesteru, což potvrdil i Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie.

Žijeme ovšem v době, kdy mnohá nastavení fungují jen v řádnu dní, takže v případě dalšího slávistického putování Evropou bezpochyby nelze do blízké budoucnosti vyloučit hypotetické další karantény a s nimi spojené komplikace s rozbitím tréninkového procesu a posouváním dalších zápasů, potažmo s kumulací herního programu. K tomu si připočítejme slávistické povinnosti směrem k reprezentačnímu týmu.

Co se týče případných berbrovských odposlechů, jde samozřejmě o obrovský otazník, který visí jako velká hrozba nad celým českým fotbalem. Vyplave na povrch něco dalšího nebo detailnějšího než dosud? Kdy? A na koho? Na všechny? Nebo skoro na všechny? Nebo snad jen na jeden či dva kluby? Anebo Berbra opravdu zajímal jenom Slavoj Vyšehrad?

Aby bylo jasno, odstavec, který jste právě přečetli, neměl ani v nejmenším v úmyslu vypalovat nějaký potenciální cejch na čelo slávistům či snad komukoli dalšímu a konkrétnímu. To vůbec ne.

Popisuje jen obecnou hrozbu visící nad všemi smrtelníky působícími uvnitř českého fotbalu, kteří nemají čisté svědomí. O koho se jedná, to vědí jen sami dotyční. Takže je teď nechme, ať se dál vaří ve vlastní šťávě, a dodejme opět zcela obecně, že případné provalení dalších skutečností může samozřejmě pořádně vykolejit každého, koho se dotkne. Ať už mu bude nad hlavou svítit jakékoli klubové logo, staré nebo nové.

A jak už víme, ani ve vztahu ke Slavii či Spartě nejsou tyto úvahy zcela neopodstatněné, protože s Berbrem si přinejmenším o nasazení sudího Petra Ardeleanu na utkání s Olomoucí telefonovala i nejvyšší slávistická generalita. A před finále MOL Cupu v Liberci zase na Strahov zaskočil sparťanský funkcionář Josef Krula. Takže případné další odposlechy nebo výpovědi by i v těchto případech rozhodně měly na co navazovat.

A to už vůbec nemluvíme o Viktorii Plzeň. Jak známo, na jejích zápasech byl Roman Berbr na VIP tribuně pečený vařený. A existují důkazy přinejmenším o tom, že klubový ředitel Adolf Šádek si v minulosti i na zápasy Viktorie objednával u Berbra konkrétní rozhodčí.

Aby toho nebylo málo: i v dnešní době, tedy po prvotním odpálení aféry, se Adolf Šádek vůbec nežinýruje a producíruje se vesele po ligových stadionech v doprovodu Martina Svobody alias Chřestýše, který v rámci berbrovské aféry patří také na seznam obviněných osob. Jak zmínil iSport.cz, v neděli v Mladé Boleslavi seděl na tribuně „Chřestýš“ poblíž Šádka jako součást jeho VIP-suity.

Legendy, kolující fotbalovým prostředím, tvrdí, že v policejních odposleších se takovým či onakým způsobem ometl kolem Berbra kdekdo z ligy, takže se dost možná máme ještě na co těšit. Nebo „těšit“. To už podle vaší chuti.

Fotbalová asociace ČR, jejíž etická komise je oprávněna případné korupční případy posuzovat a řešit, nemá nadále přístup do spisu. A ani to nevypadá, že by se na tom mělo přinejmenším v tomto pololetí cokoli měnit. Je proto extrémně nepravděpodobné, že by nějaké případné bodové odpočty jako součást disciplinárních trestů zasáhly ještě tabulku probíhajícího ročníku 2020/21.

Sportovnětechnické důsledky tohoto typu očekávejme spíš pro sezonu příští či snad přespříští. Pokud tedy něco na povrch ještě opravdu vyplave a nepodaří se všechnu špínu udržet pod velkým poklopem. Jako že se o to údajně mnozí intenzivně snaží.

I pouhé zveřejnění případné policejní dokumentace odhalující, proč má leckdo v českém fotbale černé svědomí, by ale v příslušném táboře či táborech bezpochyby vyvolalo pořádný hukot a zmatek. A ten by se nejspíš přenesl na hřiště.

Znovu opakuji, že nikdo neví, co se stane, ale jistě uznáte, že termín „za normálních okolností“ může být konkrétně v této sezoně spojován s mnohem menší mírou jistoty než kdy jindy. A to pro kohokoli v kterémkoli patře tabulky.

Ten, kdo má svědomí čisté, neposílal Berbrovi a spol. žádné kufry plné bankovek, nevypisoval mu směnky a neovlivňoval rozhodčí ani sám a napřímo, může být samozřejmě v klidu.

Než bubáci vylezou z temnot na světlo boží, pokud tedy vylezou, můžeme se ale ještě v klidu věnovat fotbalu v tradičním pojetí, tedy střelám, kličkám, faulům a gólům.

S Delim na Lišky. Trpišovský má plán

Ve čtvrtek Slavii čeká první ze dvou utkání s Leicesterem ve vyřazovací části Evropské ligy. Favoritem na postup je podle Fortuny anglický tým (kurz 1,27, na Slavii 3,77). Každopádně slávisté v přípravě udělali maximum a po nedávných soubojích s Chelsea zkusí na hřišti pěkně prohnat dalšího anglického velikána.

A to bez nadsázky. Tým, který o víkendu zdolal šampiony z Liverpoolu a v průběžné tabulce Premier League se při shodném bodovém zisku natěsno tlačí na druhý Manchester United, může podceňovat leda fotbalový neználek.

Slavia proti Pardubicím zakomponovala do sestavy navrátilce Simona Deliho, na jehož svaly a sílu bude zejména v duelech s fyzicky nabušeným anglickým týmem hodně spoléhat. A trenér Jindřich Trpišovský vysledoval, že Lišky z Leicesteru umí z jejich trpělivého taktického konceptu mnohdy vykolejit rychle inkasovaný gól. Ostatně do detailu s ním o tom ve speciálním vydání podcastu Angličan pohovořil kolega Jiří Hošek. Poslech nelze než doporučit.

Zázračný slávistický čarostřelec Abdallah Sima proti Pardubicím dostal čtvrtou žlutou kartu v sezoně, takže nenastoupí v Teplicích. Podstatné jsou ale pro Slavii mače s Leicesterem, které ligové klání Na Stínadlech v termínovce obestoupí. A v nich Sima může hrát, tedy případně také šroubovat svou cenu na přestupovém trhu k úrovním, které si šéf klubu Jaroslav Tvrdík vysnil.

Opravdu všechno směřuje k zápasům s Leicesterem. Dokonce i Jan Kuchta, který v sobě v těchto týdnech objevil skrytého superkanonýra, by dost možná všechny své dosavadní góly v lize vyměnil za nějaký ten balon za zády Schmeichela juniora.

Dokonce i sparťané a příznivci Plzně i všech ostatních českých klubů by měli tentokrát Slavii držet palce, přinejmenším kvůli jejímu případnému příspěvku do českého koeficientu. V téhle sezoně už to tedy na dobytí 15. příčky v žebříčku, která by pro sezonu 2022/23 udržela v předkolech Ligy mistrů i českého vicemistra, úplně nevypadá. Ale tahle koeficientová mašinerie se nikdy nezastavuje a každý bod je dobrý.

No a každý postup v jarní části jakéhokoli evropského poháru je po sportovní stránce samozřejmě obzvlášť dobrý.

Dění v lize ukazuje, že Slavia nyní disponuje opravdu silným a sebevědomým týmem. Konfrontace s Leicesterem může být velmi, velmi zajímavá. Nejbližší dva čtvrtky ukážou a prozradí víc.

Reklama

Doporučované