Hlavní obsah

Glosář: Liga má do covidového pekla našlápnuto i bez zatčeného Lucifera

Šéf ligy Dušan Svoboda se tváří, že kolem covidových testů je v lize všechno v naprostém pořádku. Jen aby mu situace na jaře nepřerostla přes hlavu.

Reklama

Nad tím, jak může leckdy nečitelná metodika realizace a vyhodnocování covidových testů a následného vyhlašování karantén ovlivnit jarní část ligy, se ve svém pondělním glosáři zamýšlí Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Český fotbal trápí dvě choroby: covid-19 a Roman Berbr. Pandemii snad v průběhu tohoto roku vyléčí očkování, bývalý místopředseda FAČR je, jak známo, ve vyšetřovací vazbě. Osobně a napřímo už toho tedy asi v českém fotbale příliš neovlivní, výsledky dalšího vyšetřování, případně nové skutečnosti, které ještě uvede sám, logicky mohou přinést obrovské zemětřesení.

Zatím se ovšem na palubě Titaniku hoduje a tančí, jako by se nechumelilo. Na Fotbalové asociaci ČR dělají maximum pro to, aby se do vyšetřovacího spisu nedostali buď vůbec, nebo co možná nejpozději, to aby kvůli manipulacím utkání nemuseli náhodou vedle formálního zahájit také skutečné disciplinární šetření.

A na Ligové fotbalové asociaci, která řídí I. a II. ligu, se chovají podobně ve snaze věci maximálně bagatelizovat s tím, že se vlastně jednalo jen o nějaký Vyšehrad někde na pomezí druhé a třetí ligy.

Dosud uniknuvší střípečky spisu, v nichž vystupují i zástupci Sparty (Krula) či Slavie (Tvrdík, Nezmar), už fotbalovou vrchnost nevzrušují vůbec. Nejlépe snad může mnohé ilustrovat reakce na nedávno publikované informace z policejního usnesení z roku 2013.

Tehdy si pánové Berbr a Šádek vyměňovali SMS před zápasem Plzeň–Ostrava. Adolf Šádek, ředitel Viktorie, chtěl nominaci Karla H. a dozvěděl se, že všechno půjde, pokud má boty na tancování. „Lakovky jako kráva, to uvidíš,“ dozvěděl se Berbr obratem. A následný zápas řídil Karel Hrubeš.

Proč ten případ znovu připomínáme? Kvůli reakcím na něj. Usnesení s těmito skutečnostmi dostala Fotbalová asociace ČR v průběhu roku 2013. A co s ním udělala? Nic. Ani tehdy, ani nyní.

To současné vedení Ligové fotbalové asociace se ke zjištění o lakovkách postavilo mnohem aktivněji. Tedy v uvozovkách. Když se ligový výbor, jehož je Adolf Šádek místopředsedou, sešel po publikování článku na svém online zasedání, chtěli po Šádkovi kolegové z výboru, ať jim ukáže boty. Hahaha. A tím to celé skončilo.

Takže asi tolik k hledáním odpovědí na otázku, kterak borci z FAČR a LFA statečně bojují za integritu soutěží a jejich pročištění.

Ten postoj lze asi shrnout zhruba takto: I kdyby tady čert na koze jezdil, budeme se tvářit, že produkt je v pořádku. A kdo řekne, že ne, ten dostane po papule.

Jako třeba Luděk Klusáček, trenér Bohemians, kterého šéf ligy Dušan Svoboda seřval jako malého kluka za to, že si dovolil vypustit z úst slůvka o neregulérní soutěži.

Ano, tím už se od Berbra dostáváme k covidu-19. Ale východiska jsou stejná. Dušanu Svobodovi je úplně jedno, jaký má v lize reálně binec, podstatné pro něj je, aby to nikdo neříkal nahlas a aby si to nepřečetli ve Fortuně, která z pozice titulárního sponzora soutěží tuhle legraci do značné míry financuje.

Klusáčkův výrok o neregulérnosti ligy padl po utkání předposledního podzimního ligového kola se Slavií. Termínově sešněrovaná liga se v prosinci dohrávala v rytmu se dvěma vloženými úterky či středami. A před derby s Bohemkou a epilogem v Plzni tehdy slávistům odpadlo utkání ve Zlíně.

A to kvůli karanténě vyhlášené pražskou hygienickou stanicí. V pondělí měli slávisté 9 pozitivních testů, v úterý také 9. Ale nedalo jim to. A po novém, čtvrtečním otestování u jiného subjektu byli už všichni slávisté zdraví.

Ty, co mají blíže ke konspiracím a temnějšímu pohledu na svět, napadne, že se Slavii, fyzicky zdecimované meganáročným podzimním programem se zápasy Evropské ligy, mohlo jedno tohle nadechnutí s odložením jednoho zápasu v danou chvíli velice hodit s tím, že kdyby karanténa proběhla normálně, odkládat by se pravděpodobně musel i duel s Bohemkou, což už by ale Slavii zase přetížilo jarní termínovku, navíc na Plzeň by šli slávisté bez tréninku.

Sled událostí, tak jak proběhly v realitě, se tedy dá vykládat jako pro Slavii výhodný, což samozřejmě ještě nemusí znamenat, že si ho takto uměla nějak zařídit.

Věci se občas samy vyvíjejí tak, že jejich sled prostě někomu vyhovuje a někomu ne. I bez toho, aby jimi někdo manipuloval. Nicméně 9 pozitivních výsledků, které se při třetím otestování ukážou jako chybné, jsou po mém soudu událostí, jež si bližší zřetel a prozkoumání zaslouží.

Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace, je ovšem jiného názoru. Zaujal postoj, který by se dal shrnout do slov: „Měli papír o karanténě, odložili jsme zápas. Pak se karanténa zrušila, tak se zase hrálo. Papírově je všechno v pořádku.“

A ten jediný špatný je podle něj Luděk Klusáček, protože si dovolil tohle celé zpochybnit. Mimo jiné s poznámkou, že když byl před časem pozitivně testován on a jeho hráči, na kontrolní test jít nesměli. Na rozdíl od slávistů.

Možná to někomu přijde jako drobná nuance, ale ďábel se často skrývá v detailu. Jistě, covidová problematika je komplikovaná a může s sebou přinášet skutečnosti, které se jeví jako nepravděpodobné, podezřelé, až zázračné. A přitom tak proběhnout mohly. Jako normální smrtelníci nemůžeme mít do této problematiky dostatečný vhled.

Nicméně Ligové fotbalové asociaci by se asi vyplatilo mít po ruce experta, který by reálný příběh od báchorek pro malé děti odlišit dokázal.

Toho nemá. Funguje toliko jako automat nastavený jako čtečka zpráv od krajské hygieny. Klub, na který je vyhlášena celotýmová karanténa, nehraje. Ostatní hrají. Tečka. To je celý systém.

Ten funguje s jednou výjimkou: Když dostanete papír o karanténě vyhlášené na celý tým těsně před zápasem, musíte mít ještě štěstí, abyste se dovolali výkonnému řediteli ligy Tomáši Bártovi. Tomu se Opava z Liberce nedovolala, takže karanténě navzdory nastoupila a utkání odehrála.

Nikde není definováno, na základě čeho přesně krajské hygieny při výskytu covidu-19 v kabině vyhlašují, nebo naopak nevyhlašují týmovou karanténu.

A proto mohou vznikat spekulace, že to lze i domluvit podle toho, jak se komu co hodí. Takový Slovan Liberec měl v průběhu podzimu na covid-19 pozitivní prakticky celou kabinu A-týmu. Ale karanténa vyhlášena nebyla. Přičemž konspirativněji založené jedince jistě napadlo, že třeba i kvůli startům v Evropské lize. Neodehrát v ní některý zápas by totiž pravděpodobně znamenalo velkou finanční sankci pro klub ze strany UEFA.

Bez důkazů nechceme nikoho z ničeho podezírat, ale je nabíledni, že se v tomto ohledu dějí v českém fotbale věci velmi nesourodě a nesouměřitelně. A pokud Dušan Svoboda a další lidé z vedení Ligové fotbalové asociace nechtějí, aby se jim na jaře liga úplně rozpadla pod rukama, měli by se nejlépe už teď, v průběhu kratičké zimní pauzy, snažit o zpřesnění prováděcích předpisů.

Podezřelé případy by se měly vyšetřovat. Mělo by se jednoznačně stanovit, jaké jsou možnosti pro provádění kontrolních testů. Měla by se vedle Tomáše Bárty určit druhá osoba, které lze v případě akutní situace telefonovat jako k rezervní autoritě.

Pokud se nic takového dít nebude, můžeme se nadít toho, že se v lize se třemi sestupujícími začne na jaře mocně čarovat. Připomeňme, že oproti loňsku jsou regule upravené. A ligové výsledky i s mistrem či sestupujícími půjdou bez problémů vyhlásit, pokud bude sehráno alespoň 50 procent všech utkání.

Co je důležité: počítá se i s tím, že by se některým týmům nemuselo podařit sehrát všech 34 utkání. Pak by se tabulka přepočítala tak, že by se každému jeho získané body vydělily počtem sehraných duelů.

Pokud bychom přistoupili na konspirace, že si karanténu hypoteticky lze zařídit „na klíč“, může se v takovém systému začít stávat, že si někdo začne vybírat, s kým je mu příjemné zápas sehrát a s kým ho odložit, případně vůbec nesehrát. A nekazit si bodový průměr.

Ano, tenhle způsob uvažování je pochopitelně cestou do pekla. Ale obávám se, že dosavadní postoje Dušana Svobody a vedení Ligové fotbalové asociace k tomu jen doširoka rozevírají pekelnou bránu.

A to je velký problém i v době, kdy Lucifer dlí na Pankráci.

Reklama

Související témata:

Doporučované