Hlavní obsah

Glosář: Od Beckhama či Lamparda čekala Anglie zázrak, Kane a spol. těží z výhody snesitelnějšího tlaku

Glosář: Od Beckhama či Lamparda čekala Anglie zázrak, Kane a spol. těží z výhody snesitelnějšího tlaku.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

I po drtivé výhře nad Panamou zůstávají britští bookmakeři v klidu, tým Anglie neřadí mezi ty úplně nejžhavější favority na titul.

Článek

Na předválečné šampionáty se pyšní Angličané ani neobtěžovali cestovat. A počínaje rokem 1950 se pak nepřestávali divit, že jakožto vynálezci moderního fotbalu nevyhrávají turnaje automaticky. Ba právě naopak.

Byť jen do semifiále MS se za celou historii dostali toliko dvakrát: doma v roce 1966 z toho Bobby Charlton a spol. vytěžili ojedinělé historické prvenství Albionu, v roce 1990 skončil tým kolem Gascoigneho čtvrtý.

Na MS 2018 do Ruska dorazil tým se třemi lvíčky ve znaku ve výrazně omlazené podobě. A tomu odpovídaly ambice, tentokrát výrazně skromnější než v časech, kdy sestavu tvořil jeden gigant (Beckham, Terry, Lampard, Gerrard) vedle druhého, ale „skutek obvykle utek”...

„V souvislosti s úspěšnými výsledky anglických mládežnických reprezentací trenér Gareth Southgate trochu uspíšil generační výměnu. Jeho současný tým je oproti těm předchozím, řekl bych, rychlejší, techničtější, dost možná i trpělivější,” zmínil v glosáři Jiří Hošek.

Po výhře 2:1 nad Tuniskem přišla o víkendu anglická palba do sítě nováčka šampionátu z Panamy (6:1). Optimismus na Britských ostrovech pochopitelně roste, ale Britové zároveň neztrácejí zdravý rozum, tedy bookmakeři rozhodně ne, což dokumentují poměrně střízlivé kurzy vypsané na možnost, že by Harry Kane a spol. šampionát zcela opanovali - viz zde. Větší šance stále přiřazují Španělsku, Brazílii, Německu, Belgii a Francii.

Rozhovor s mužem zápasu Anglie-Panama. Tím mohl být jedině Harry Kane:

„Angličané mají na šampionátu mladý tým, s nízkým průměrem odehraných mezistátních zápasů v porovnání s konkurencí, na turnaji ten průměr činí 33,7, u Anglie 20,” podotýká znalec anglického fotbalu Jiří Hošek - více zde.

„Britští novináři se shodnou, že oproti minulosti je atmosféra kolem týmu uvolněnější, netvoří se ani uzavřené partičky vytvořené hráči jednotlivých klubů,” dodává Hošek.

Podobné prolnutí znepřátelených klubových táborů mimochodem vedlo na přelomu minulé a probíhající dekády k prudkému navýšení úspěšnosti španělské reprezentace.

Jak to bylo s únikem informací z anglického tábora před utkáním s Panamou? Jak na šampionátu probublávají projevy nenávisti balkánských národů? A může se stát, že turnaj vyhraje třeba Kolumbie či Mexiko? Odpovědi hledali autoři glosáře ve videu nad tímto textem.

Jak by měl na šampionátu fungovat videorozhodčí, vysvětluje český expert Roman Hrubeš:

Video: David Janeczek

Reklama

Doporučované