Hlavní obsah

Glosář: Ptejme se, koho Berbr stáhne s sebou do pekla. A kdo ho nahradí

Foto: se, Seznam Zprávy

Místopředseda FAČR Roman Berbr si nějaký čas pobude ve vyšetřovací vazbě. Dobrý důvod k tomu, aby se mnozí třásli, na co všechno si tam časem vzpomene.

Reklama

Nad tím, jak se v českém fotbale odrazí a jaké nové možnosti přinese páteční zatčení místopředsedy FAČR Romana Berbra, se ve svém pravidelném pondělním glosáři zamyslel Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Pátek 16. října 2020. Na první pohled takové fádně vyhlížející datum, že? Z hlediska dějin českého fotbalu je to ale mezník, který oddělí „éru Berbrovu“ od časů, které budou následovat po ní. Doufejme, že už jen těžko mohou být horší než ty dosavadní a že si český fotbal dokáže najít lepší cestu k budoucnosti než třeba Irák, který se po pádu Saddáma Husajna rozpadl „na atomy“.

Pokud někomu právě užité srovnání s krvelačným diktátorem přijde až komicky ustřelené, tak toho o Romanu Berbrovi nejspíš mnoho neví. Je to sice veskrze záporná, ale přiznejme mu, že opravdu velká figura, byť samozřejmě nikoli státnických rozměrů.

V rámci českého fotbalu si ovšem Roman Berbr svým způsobem stát ve státě vybudoval. Vládl mu autokraticky, systematicky, cílevědomě, nemilosrdně. Ať už z pozice zákulisní šedé eminence, člena výkonného výboru FAČR nebo jeho místopředsedy.

Tady půjde o víc než o Vyšehrad a Radotín

O tom, že je temným čarodějem, který toho v téhle zemi po léta ví nejvíc ze všech o korupci a manipulacích zápasů prostřednictvím rozhodčích, se po léta vyprávějí legendy. Jako místopředseda asociace měl ale dosah mnohem dál. Na reprezentaci, na stamiliony, v součtu několika let dokonce na miliardy státních dotací. A nezapomínejme ani na to, že se chystal velký stamilionový obchod s pozemkem pod Stadionem Evžena Rošického.

Z toho úhlu pohledu se jeví skoro úsměvné, že si policie pro Bebra přišla kvůli údajným úplatkům v honbě Vyšehradu a Radotína o postup z ČFL v sezoně 2018/19.

A to i v kontextu toho, že se v nejvyšší soutěži předhánějí v boji o titul, potažmo o stamiliony z Ligy mistrů kluby s rozpočty od 500 milionů korun přes miliardu. A za udržení prvoligového života by leckteří jistě také dali kdoví co.

Ostatně za soupeření Vyšehradu s Radotínem si seychelská firma Notilea, v jejíž správní radě Roman Berbr zasedá, nejspíš vozy Ferrari a další luxusní značky nepořídila. Shodou okolností je Roman Berbr doposud také garážoval, takže teď bude mít dostatek příležitostí své majetkové poměry policii důkladně vysvětlit. Vyšetřovatelé ústecké expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu se na tuhle část vyprávění jistě těší obzvlášť.

Prostoru na další a další výslechy bude spousta, protože soud Romanu Berbrovi prodloužil vyšetřovací vazbu. A přestože o sobě bývalý estébák s chutí vypráví, jak je „zocelenej“, v 66 letech už si nejspíš za mřížemi přeci jen člověk zvyká těžko. A den ode dne tak bude pravděpodobnější moment, že Berbr začne mluvit.

A to o mnohem významnějších lidech, než jsou jeho spoluobvinění kumpáni Rogoz s Káníkem. A o mnohem významnějších klubech, než jsou Vyšehrad a Radotín. Kdo ví, třeba se teď někde najde i to mytické ztracené CD s Peltovými odposlechy z časů horníkovské aféry. A třeba se začne už brzy hodně nahlas mluvit také o mnohem čertovějších čertovinách.

Přijde Armageddon? A koho smete?

Pokud si snad někteří naivní fanoušci myslí, že půlky teď mají stažené jen ve Viktorii Plzeň, pak se po mém soudu hluboce mýlí. Ne, černé svědomí a těžké spaní má teď bezpochyby v českém fotbalovém světě kdekdo.

Jestliže totiž lze od Romana Berbra něco takřka s jistotou očekávat, pak opravdu bohatý archiv kompromateriálů, jehož shromažďováním si jistě po léta vytvářel iluzi, že se mu nic nemůže stát. A to na bázi úvahy, že se všichni budou bát po něm vystartovat, aby je pak za jejich hříchy nestáhl do pekla s sebou.

Takže teď k tomu dostává příležitost. Otevře Berbr dosud utajené a uzavřené šuplíky a rozpoutá v českém fotbale Armageddon? Na jednu stranu by to jistě byla hrůza, na stranu druhou by se zase nejspíš na dlouhé roky pročistil vzduch.

V rovnici, co bude následovat po Berbrovi, hraje právě tahle neznámá, tedy koho „Lucifer“ stáhne s sebou do chřtánu pekelného, dost významnou roli.

I z toho důvodu by nejspíš bylo rozumné nehnat se po hlavě do mimořádných valných hromad a chtít měnit vedení českého fotbalu obrazně řečeno za týden.

To proto, aby se pak hned o týden či dva později náhodou nezjistilo, že ti nově narychlo zvolení mají na hlavě víc másla, než by si dnes leckdo uměl představit.

Rogoz ve vazbě, co s jeho kamarádem Chovancem?

Ano, nějakým způsobem by samozřejmě i současné vedení Fotbalové asociace ČR mělo na situaci reagovat. Nabízí se varianta provést velkou reformu vedení Řídící komise Čechy a její komise rozhodčích. Dost možná smete čerstvý vítr revoluce i ligovou rozhodcovskou komisi vedenou Jozefem Chovancem, velkým kamarádem obviněného Romana Rogoze.

Ale volební valná hromada FAČR se má konat už v roce 2021, takže se nabízí využít jejího standardního termínu. Pokud tedy přijde podle tradičních zvyklostí v květnu nebo červnu 2021, a ne až v prosinci, do kterého by předseda Martin Malík teoreticky mohl vztahovat svůj čtyřletý mandát, protože byl zvolen 12. prosince 2017.

Velké fotbalové volby v půlce roku 2021 by totiž umožnily reformovat Fotbalovou asociaci ČR seshora i zezdola zároveň. Aby se nezměnila jen tenounká vrstvička na povrchu, ale aby se FAČR mohla reformovat mnohem hlouběji. Pokud o to tři stovky tisíc jejích členů budou stát. Teď k tomu dostávají jedinečnou příležitost.

Až dosud měli všichni pocit, že se s berbrovským skalním masivem ve strukturách FAČR nedá hnout, že je to ztráta času, nervů a námahy. Riziko.

Ať už ale vyšetřování Romana Berbra a jeho skutků dopadne jakkoli, můžeme nejspíš počítat s tím, že klíčová hlava už té líté sani, co bohužel není z pohádky, odpadla. Ty hlavy zbývající, jako Dagmar Damková, MIroslav Liba, Rostislav Votík a spol., se jistě budou chtít udržet nahoře. Jmenovaní by se teď možná, třeba i s Janem Jílkem, mohli mezi sebou poprat o náčelníkovu uvolněnou židli. Už jen proces předpokládané nejednoty by tedy tohle mocenské křídlo mohl výrazně oslabit.

A kdo teď? Řepka, Fousek, Grygera? A jednou Nedvěd či Čech?

Ještě víc byla ale narušení dosavadních struktur pomohla pořádná iniciativa vedená zdola. V lednu se konají konference okresních fotbalových svazů, následně pak konference krajské. Pokud se někdo dosud bál zkusit na okrese vstoupit do volebního souboje s berbrovskou věrnou falangou, tak ať se teď, prosím, nebojí a jde do toho.

Jihomoravský krajský fotbalový svaz, který dokázal zůstat vůči berbrovcům jednoznačně nepoddajný, budiž příkladem, že to šlo i dosud. A teď by to v situaci, kdy je náčelník za katrem, mělo jít ještě mnohem snáz.

Jestli jako členové FAČR nechcete do konce života jenom nadávat u půllitrů, jak to „ti nahoře“ ve fotbale špatně vedou, tak teď nepromarněte příležitost. A uchopte český fotbal do vlastních rukou. Stačí si uvědomit, že moc se v něm buduje od okresů. A že i váš malý klub je jeho součástí.

Kdo to pořád ještě nechápe, ať si, prosím, pustí tohle video:

Ruku v ruce to samozřejmě bude chtít i změny ve vedení asociace. V zákulisí už se spekuluje o tom, že si na pozici předsedy mnozí dovedou představit Rudolfa Řepku, dlouholetého generálního sekretáře FAČR, který měl v sobě tolik lidské slušnosti, že už jednu káru s Berbrem a spol. před časem dál táhnout odmítl.

Nabízí se i varianta s Petrem Fouskem, neúspěšným kandidátem předsednické volby z roku 2017. Na některé z důležitých pozic by se mohl objevit i Zdeněk Grygera, úspěšný reprezentant, který si několika léty funkcionářské práce ve Zlíně dobře osahal, jak to vypadá v českém fotbale uvnitř.

Ruku k dílu by určitě mohl a měl přiložit i Vladimír Šmicer nebo jiní další slavní reprezentanti. A jednoho dne, až třeba ukončí svou práci pro Juventus, může přijít i Pavel Nedvěd. Nebo Petr Čech, který teď myslí v první řadě na úspěch londýnské Chelsea.

Tihle lidé by českému fotbalu uměli pomoci, ne že ne. Ale český fotbal i ve svém podhoubí musí sám začít dělat něco, cokoli progresivního, aby jim připravil půdu pro jejich příchod a možnost efektivně fungovat.

Pokud jste členy FAČR, je to teď i na vás. V lednu se i u vás na okrese konají fotbalové volby. Jestli chcete mít do budoucna český fotbal čistší a lepší, jděte do toho. Ať si jednou nemusíte vyčítat, že když padl Berbr, zůstali jste za pecí.

Reklama

Doporučované