Hlavní obsah

Glosář rozdal klubům podzimní vysvědčení: Nejen o řádící Slavii a stíhačích z Plzně nabízí řadu čísel

Foto: Profimedia.cz

Takhle se Tomáš Souček, jeden ze strůjců úspěšného slávistického podzimu, radoval z branky svého týmu v listopadovém derby na Letné. Sparta v něm nakonec se Slavií uhrála remízu 2:2, v průběžné tabulce po podzimní části ligy ale na červenobílé ztrácí propastných 17 bodů. O titul se Slavia popere s Plzní.

Reklama

Česká fotbalová Fortuna liga se ukládá ke zdánlivému spánku, který nepotrvá dlouho, už 8. či 9. února se bude hrát znovu. Nejspokojenější jsou zatím slávisté, kteří vedou tabulku a s podzimem se rozloučili stylově, výhrou na půdě silného, průběžně čtvrtého Jablonce. V honbě za titulem ale ani čtyřbodový náskok na Plzeň ještě zdaleka nedává žádné garance. Pojďme se dnes podívat i na ostatní účastníky soutěže a zhodnotit jejich podzimní snažení, které zatím nejméně bodů a radosti přineslo v Karviné a na Julisce.

Článek

Devatenáct kol, tak jako nyní, snad dosud liga za svoji podzimní část ještě nestihla, ve své moderní české historii rozhodně nikoli. A to všechno proto, že letos o titulu, pohárových účastnících i sestupech a postupech nerozhodne standardních 30 kol. Následovat bude ještě nadstavba, která například v boji o titul vyčaruje v elitní skupině každému z jejích účastníků dalších 5 zápasů navíc.

Připomeňme, že prostřední čtveřice si zahraje play-off o možnost vyzvat čtvrtý či pátý celek elitní skupiny v boji o Evropskou ligu.

A spodní šestka bude bojovat o záchranu. Přímo sestoupí poslední a nahradí ho vítěz Fotbalové národní ligy, celky na 14. a 15. příčce konečné prvoligové tabulky si zahrají baráž se druhým, respektive třetím mužstvem druhé nejvyšší soutěže.

To vše jen tak pro připomenutí. Od nového modelu se čeká, že na konci sezony vybudí fanoušky na maximum v zápasech, v nichž půjde o všechno. Záležet samozřejmě bude hodně i na rozestupech, které si do nadstavby přinesou ze základní části, připomeňme si, že se pořád a vždy počítají všechny body, žádné se neztrácejí ani neškrtají.

Už teď ligu zdobí vysoké návštěvy na Slavii, Spartě a Baníku, kde ve všech případech vystoupaly v průměru přes 10 000. Na jiných místech dochází k ojedinělým zábleskům, jako třeba v Teplicích, kam na Spartu dorazilo 15 000 diváků, lepší hra a výsledky by jistě uměly přilákat i víc příznivců Olomouce.

Slávistická Tribuna Sever, to už je v české lize pojem sám o sobě.

Plusem ligy je navzdory všem trablům bezesporu nasazení videorozhodčího. Bohužel jen občasné, protože kapacity zdaleka nestačí na všechny zápasy v jednotlivých kolech, byť oproti jaru, kdy bylo video jen na jediném duelu hracího víkendu, došlo v tomto směru k částečnému zlepšení. Přesto někdy zaráží, jaká kouzla a čáry jsou i za pomoci videa občas sudí schopni divákům připravit. Poslední dobou navíc dochází k nejasnosti, zda projekt videorozhodčího bude nadále řídit samostatná liga, nebo zda přejde do péče komise rozhodčích vedené pod Fotbalovou asociací ČR. Nabízí se též otázka, jak bude video se svou omezenou kapacitou fungovat v časech nadstavby, kdy prakticky ve všech zápasech půjde o všechno, odpověď na ni už je nyní úplně ve hvězdách.

Namísto věštění budoucnosti se teď ale na chvíli ohlédněme přes rameno za ligovým podzimem, v jehož průběhu dokázaly Viktoria Plzeň a Slavia Praha vykouzlit zároveň i postup do jarní části Evropské ligy, viktoriáni „přeskokem“ z Ligy mistrů, červenobílí postupem ze skupiny. Tyto celky tak pomohly udržet reálnou naději na nejhůře 15. pozici v tzv. koeficientovém žebříčku. Jak známo, zmíněná příčka by umožnila českému vicemistru bojovat o Champions League i v sezoně 2020/21.

Vydejme se tedy nyní na svižnou procházku za jednotlivými kluby a jejich podzimním působením v lize:

1. Slavia Praha, nyní 49 bodů, meziročně ve srovnání s bodovým ziskem po 19. kole v minulém soutěžním ročníku + 11 bodů.

Zní to skoro neuvěřitelně, ale za celou kompletní minulou sezonu posbírala Slavia jen o 10 bodíků víc, než má nyní po necelých dvou třetinách základní části. Za celý ročník minule červenobílí nastříleli 50 branek, nyní 48.

Progres je zjevný, sportovní cesta spojená se jmény Jindřich Trpišovský & Jan Nezmar funguje. Herní systém šlape už od základní rozehrávky, kde statistiky například u stopera Ondřeje Kúdely vykazovaly excelentní bilanci 90,9 % v přesnosti přihrávek (jak už to ovšem bývá, výjimka obvykle potvrzuje pravidlo – a konkrétně nepovedenou malou domů z pondělního utkání v Jablonci si jistě Kúdela zarámovat nenechá).

Dramatický nárůst efektivity zaznamenal meziročně slávista Miroslav Stoch, s bilancí 11+5 druhý nejaktivnější hráč soutěže.

Zajímavé je, že sudí odpískali dosud jen 222 faulů na slávisty, což je ve srovnání týmů nejmenší číslo v lize, přitom penalt červenobílí zahrávali už 10. Střel na bránu vyprodukovali slávisté bezpečně nejvíc (141), o 30 víc než tradiční rival ze druhého pražského břehu.

V základní části čeká Slavii už jen 5 výjezdů, z toho pouhé 3 mimo Prahu. Hned v únoru do Plzně, v březnu do Příbrami a v dubnu do Zlína. Dnes by měli tým posílit Masopust (Jablonec) a Ševčík (Liberec). Dodejme, že v Evropské lize se Slavia na jaře utká s belgickým Genkem.

2. Viktoria Plzeň, nyní 45 bodů, meziročně –3 body.

Ze svých dosavadních 14 výher v probíhajícím soutěžním ročníku si jich Viktoria připsala celkem 10 tak trochu s nervy, rozdílem jediného gólu. I v tom lze vyčíst zkušenost a vyzrálost Vrbova kádru, u kterého pořád mnozí čekají na to, kdy se vzhledem k vysokému věkovému průměru (přes 30 let) přehoupne do přestárlosti. A pořád se to jaksi nekoná. A to ani na úrovni Ligy mistrů, ve které Plzeňští vydělali letos fascinujících 773 milionů korun (pro srovnání, Slavia v Evropské lize dosud 162 milionů korun).

V řadě ligových zápasů Plzeň neexcelovala, lze říci, že vybouchla v Edenu, na nohy ji ale opět postavila výhra nad Spartou. Kombinační styl plzeňského klubu dokumentuje 9 270 přihrávek, největší počet v lize.

Dopředu avizovány již byly příchody Kayamby (Opava) či Beauguela (Zlín), až si odpyká trest, který stačil „chytit“ v dresu juniorky, bude k dispozici i Pačinda (Dunajská Streda). Otazník visí zejména nad setrváním Hrošovského, o kterého usiluje několik zahraničních klubů v čele s Huddersfieldem.

Plzeň si na jaře zahraje Evropskou ligu s Dinamem Záhřeb:

3. Baník Ostrava, nyní 34 bodů, meziročně + 21 bod.

Tak tohle je ovšem veleskok, vážení! Po úspěšných výsledcích v průběhu podzimu rostla i díky masivní podpoře fanoušků chuť na pohárovou Evropu, možná až neadekvátní skutečné síle současného kádru, který nejspíš na podzim bodově až překročil hranice svých možností.

O tom, že si v Ostravě kladou maximalistické cíle, svědčí spekulace o lanaření trenéra Vrby či hráčů typu Komličenka nebo Řezníka. Zároveň ale tyto (neúspěšné) námluvy svědčí o tom, že má Baník až trochu velké oči, dostupnost osob, které jsme právě jmenovali, totiž výrazně přesahuje možnosti aktuálního ekonomického nastavení klubu. Šéfové Baníku už dokázali, že jsou schopni neztrácet rozum, když je bodů málo, teď je dost možná čeká další zkouška: nezešílet z toho, že je bodů hodně.

4. FK Jablonec, nyní 33 bodů, meziročně + 3 body.

Kdyby se v Česku uděloval titul za kalendářní rok 2018, získala by ho se 76 body Slavia a Jablonec by byl se 68 bodíky hned druhý. Před Plzní (65), Spartou (57) a Baníkem (54). V situaci, kdy pražská „S“, v extrémní míře pak zejména Sparta, zaostřila ohledně posil na cizince, Plzeň pak na cizince působící v české lize, nastal zajímavý jev. A sice, že se to nejtalentovanější v českém fotbale začalo scházet na soupisce Jablonce. A pod taktovkou Petra Rady, který v roce svých 60. narozenin zažil možná nejúspěšnější období své trenérské kariéry, nedělal Jablonec po herní stránce rozhodně ostudu ani v Evropské lize.

Statistická zajímavost: na podzim sudí Severočechům pískl jen 241 faulů, nejméně v celé lize.

O úspěšné hráče úspěšného týmu je zájem, Masopust odchází do Slavie, objevila se zpráva, že o Trávníka by mohly usilovat i Newcastle či Fulham, jména Hanousek či Lischka byla skloňována v souvislosti se Spartou. Odpověď na otázku, jak mocný průvan prosviští jabloneckou kabinou, určí i jarní ambice klubu.

Foto: Profimedia.cz

Zdaleka ne se všemi verdikty sudích Petr Rada na podzim souhlasil, takto běsnil v průběhu duelu se Slavií.

5. Sparta Praha, nyní 32 bodů, meziročně –1 bod.

Co se týče ambic, ty mívají na Letné vždy ty nejvyšší. A už drahně dlouho se jim nedaří je naplňovat. O příčinách krize už se toho řeklo i napsalo mnoho, teď se uvidí, jak s klubem pohne aktuální reforma, kdy sportovním ředitelem byl ustanoven Tomáš Rosický s tím, že výhradně práci trenéra a kouče se nadále bude věnovat Zdeněk Ščasný.

Nyní tedy záleží na „Rosovi“ s jak precizní vizí budoucnosti Sparty přijde a jakou bude mít uvnitř klubu sílu ji také naplňovat. Jinými slovy, je to pořád dokola o jediném. Jestli o budování týmu bude rozhodovat Rosický, nebo Křetínský. Všichni insideři v českém fotbale se shodnou, že ingerence majitele klubu do sportovních otázek nebyly v uplynulých letech ku prospěchu věci. Pokud se dokáže upozadit a nechá Rosického pracovat podle jeho představ, má Sparta naději, že se někam posune. Jinak se bude pořád donekonečna motat v bludném kruhu.

Samozřejmě záleží i na nováčkovi v oboru Tomáši Rosickém, jestli bude činit správná rozhodnutí. Ale základ je v tom, aby mu bylo umožněno ta rozhodnutí opravdu činit. Pro dobro Sparty nezbývá jejím fanouškům než věřit, že by Tomáš Rosický nevložil své slavné jméno do nějaké frašky, v níž by byl jen za nastrčeného panáka.

6. Fastav Zlín, nyní 30 bodů, meziročně + 9 bodů.

Loni si klub užil evropské dobrodružství, teď se snaží stabilizovat výkonnost na úrovni předních příček tabulky a vyhnout se obvyklým jarním propadům. Někdejší národní otloukánek Michal Bílek si po letech zmaru konečně opět užívá potlesku a slov plných chvály. A zaslouženě. Zlínu vetkl funkční herní systém, jehož opětovný jarní zážeh zpochybňuje jen odchod střelce Beauguela (na podzim 9+1) do Plzně.

Být nyní odehráno o 11 kol více, tady by začínala prostřední skupina, bojující o právo vyzvat 4. či 5. celek z elitní části (to podle toho, jak dopadne MOL Cup) v boji o Evropskou ligu.

7. Slovan Liberec, nyní 25 bodů, meziročně –9 bodů.

Který tým na podzim nastřádal hned po Plzni nejvíc přihrávek? Právě Slovan! Navíc na sebe kombinující liberečtí hráči postahovali 303 faulů, opět druhé největší číslo v lize. Kde je potíž? Jednoznačně v počtu nastřílených gólů, méně jich v lize zaznamenala jen Dukla. A je svým způsobem zázrak, že Liberec se střeleckým průměrem 0,9 gólu na zápas najdeme v polovině tabulky.

Rolandu Aaronsovi hostování v Liberci z Newcastlu možná pomohlo, on však severočeskému týmu žádnou brankou či asistencí nepřispěl.

8. FK Teplice, nyní 25 bodů, meziročně + 1 bod.

„Zvedneme ruku. Potom zase klesne. Dnes oheň v nás. A zítra zase led. Hrozí se dnes a zítra sotva hlesne. Ne živí, mrtví ne. Tak něco uprostřed.“ Více než sto let stará báseň Viktora Dyka o české povaze pasuje poměrně přesně i na fotbalové Teplice. I díky šikovnému znalci taktiky Stanislavu Hejkalovi nyní dokáží vyhrát i na Letné, ale mnohdy jindy spíše nudily. Případem rapera Kučery, který za „nactiutrhačné“ veršíky dostal od FAČR pokutu 60 000 korun, případně faktem, že jen Teplice a Liberec na podzim v lize nedostaly příležitost kopat penaltu, sice mohou, dost možná oprávněně, žehrat na nepřízeň zákulisních kreatur, s vlastní větší fotbalovou úderností by ale na jaře určitě neprohloupily.

9. SFC Opava, nyní 23 bodů, nováček.

Opěvovaný „hurá-styl“ kouče Romana Skuhravého, s nímž Opava postoupila ze druhé ligy a došla s ním minule až do finále poháru, v konfrontaci s elitou sice sbíral body za divácký zážitek, ale nikoli do tabulky. Trenérská výměna Opavě jednoznačně pomohla, Ivan Kopecký snížil míru rizika v obranné fázi. A na ofenzivní síle přitom Opava nic zásadního neztratila. Což se ale může stát nyní při odchodech Kayamby (Plzeň) či Kuzmanoviče (asi Baník), ekonomický deficit klubu se dříve či později přihlásit musel.

Absolutní jistotou klubu je ale bezbřehá podpora od legendárního fanouška klubu Džekyho. Upozorňujeme, že jeho zemitější slovník není zcela vhodný pro citlivější povahy a děti pod 15 let:

10. FK Mladá Boleslav, nyní 22 bodů, meziročně + 5 bodů.

Tady se nabízí dost jednoduchá rovnice. Boleslav = Nikolaj Komličenko a jeho podzimních 18 gólů + 4 asistence. To znamená podíl ruského útočníka na 22 gólech z 36, jež středočeský klub zaznamenal, tj. 61 procent, takřka dva ze tří. Zda „hosta“ z Krasnodaru Boleslav udrží, je pro ni asi klíčovou otázkou. Pokud ne, měli by si ve městě automobilů všimnout i jiných čísel, varujících. Třeba údaji o 337 odpískaných faulech, v lize totiž častěji faulující tým nenajdete.

A tady by po 30 kolech začínala skupina o udržení.

11. Slovácko, nyní 21 bodů, meziročně + 5 bodů.

I tady se nabízí jediné jméno: Martin Svědík. V závěru podzimu přišel, viděl – a třikrát zvítězil. V Ostravě, nad Spartou a v záchranářském duelu s Duklou. Prohrál jen s Olomoucí.

Jak ukázal například loni v Jihlavě, umí tým v jisté fázi sezony vybudit až k zázrakům. V Jihlavě to nakonec na záchranu v soutěži nestačilo, ale i po následném totálním rozprodeji hráčů jihlavského klubu, který se ocitl v ekonomicky stísněných podmínkách, v něm Svědík ve druhé lize dokázal udržet solidní herní kvalitu. I proto po něm sáhlo Slovácko. A zatím tedy rozhodně nelituje.

12. FK Příbram, nyní 20 bodů, nováček.

Jedno se Josefu Csaplárovi upřít rozhodně nedá: jako člověk i trenér je prostě svéráz a originál. A má úžasný cit pro práci s mladými hráči (a s těmi zkušenými jakbysmet). V Příbrami ve druhé lize poskládal velmi zajímavý soubor, který vnesl vzruch i na prvoligovou scénu, především na ní představil megatalent Jana Matouška. Po jeho odchodu do Slavie a Slepičkově zranění přišlo i pár až podivných výsledků v sérii 0:6 s Jabloncem, 0:5 v Opavě a 0:3 se Slováckem, nicméně celkový dojem zase napravilo posledních 5 zápasů s jedinou porážkou. Pro charakteristiku příbramské hry je zcela klíčový údaj o získaných míčích: číslem 84 efektivně presující „Csaplár boys“ výrazně převyšují jakoukoli domácí konkurenci.

13. Bohemians 1905, nyní 19 bodů, meziročně –9 bodů.

Po úspěšné minulé sezoně, kdy se ti odvážnější z fanoušků hřáli chvílemi i pohádkovým sněním o evropských pohárech, přišlo nyní na podzim kapku vystřízlivění. Série zranění klíčových hráčů trenéru Haškovi dost zkomplikovala plány, nyní se uvidí zda Sparta zlanaří jeho syna, který po tátovi zdědil nejen jméno. I Bohemians mají problémy se střílením gólů, velkou nadějí v tomto směru může být reprezentant Bahrajnu jménem Jusuf, který opakovaně naznačil, že v něm může dřímat velký ofenzivní drak (zatím 5 + 3 = podíl na 44 % gólů svého týmu).

14. Sigma Olomouc, nyní 19 bodů, meziročně –17 bodů.

Být v jedné sezoně třetí a v další „na padáka“, to je vskutku na pováženou. A nelze vše svádět jen na odchod střelce Chorého, k němuž ostatně došlo už v lednu. Jak víme, stoper Radakovič přestoupil do Sparty a chuť na atraktivnější, nejlépe zahraniční angažmá, měli na Hané jistě i mnozí další: Jemelka, Falta, Plšek, Kalvach...

Splnili si sen v tom, že změřili síly se Sevillou. A sehráli s ní famózní utkání, byť do Evropské ligy postoupil favorit. Ale nenaplněné ambice ohledně případných přestupů tým rozkolísaly, týmové pojetí, tak úspěšné v ročníku předchozím, nefungovalo, kupící se špatné výsledky přidávaly na nervozitě, zranění nutila trenéra k hodně divokým improvizacím v sestavě. Olomouc zahrála na podzim až šíleně pod svoje možnosti. Na jaře musí hrát její talentovaní hráči v první řadě za Sigmu, jen pak budou moci myslet zase i trochu na sebe a možnost vlastní ekonomicky atraktivnější budoucnosti. Ze druhé ligy asi do Bundesligy přestoupí těžko.

Sigmě už nicméně dorůstá další generace, která měří síly s mládežnickou konkurencí v mládežnické Lize mistrů:

15. FC Karviná, nyní 15 bodů, meziročně –6 bodů.

O tomhle týmu platí už delší čas, že na to, jak relativně solidní hraje fotbal, by měl sbírat víc bodů, než ve skutečnosti má. Hledání trenéra, který by tuhle rovnici narovnal, se zatím zastavilo u Norberta Hrnčára, který do jara půjde s prosincovým závdavkem v podobě výhry nad Jabloncem a remízy z Boleslavi.

Adriel Ba Loua z Pobřeží slonoviny skóroval v karvinském dresu i do sítě Viktorie Plzeň:

16. Dukla Praha, nyní 15 bodů, meziročně –5 bodů.

Příšerná série 7 porážek hned v úvodu soutěže, spojená s festivalem vlastních gólů nebohého Martina Chlumeckého, nastavila sezonu dědiců Masopustových do hodně chmurných kontur. Pomohl příchod nových stoperů, zejména slovenského matadora Ďurici, který několikrát zazářil a tým zachránil, načež posléze kupříkladu brutálním faulem na jabloneckého Masopusta dojem hodně pokazil.

Na Julisce léta stavěli kádr na kombinační fotbal, teď trenér Skuhravý burcuje, že potřebuje úplně jiné, rvavé typy. Duklu čeká na jaře velká zkouška.

Jakub Podaný zhusta rozdává leckdy velmi trefné perličky na sociálních sítích, v dresu Dukly si na podzim sám příliš radosti neužil.

Použité statistické údaje pocházejí z oficiálního webu ligy, tak, jak na něm byly uvedeny v pondělí 17. prosince.

Pozor, ani přes zimní pauzu domácí soutěže nemusíte trpět nedostatkem fotbalu! Televize Seznam vysílá ty nejatraktivnější evropské soutěže. A už v sobotu 22. prosince vám nabídne duel španělské La Ligy mezi Barcelonou a Celtou Vigo. Ještě před koncem roku, konkrétně 30. prosince, pak odvysíláme utkání anglické nejvyšší soutěže Manchester United – Bournemouth.

Reklama

Související témata:

Doporučované