Hlavní obsah

Glosář: Schick v sobě probudil predátora a český tým na Euru sílí

Luděk Mádl
novinář
Foto: Profimedia.cz

Oslava proměněné penalty. Zleva její autor Patrik Schick, uprostřed Vladimír Darida, vpravo Jakub Jankto.

Reklama

Českým fotbalistům se zatím na Euru daří až nečekaně dobře. Po vítězství nad Skotskem a páteční remíze 1:1 s Chorvaty mohou dokonce opanovat skupinu D, stačila by jim k tomu v úterý remíza s Anglií v londýnském Wembley.

Článek

Před šampionátem se pozornost fanoušků stáčela hlavně k Tomáši Součkovi, který se ocitl ve výběru největších hvězd Premier League. Na turnaji Euro si zatím Souček plní práci poctivého fotbalového dříče. A do pozice hrdiny se posunul Patrik Schick.

Proti Skotsku zaznamenal gól hlavou a pak spektakulární trefu takřka z poloviny hřiště. Proti Chorvatsku přidal svou třetí branku na turnaji. A marketéři by zajásali, zase šlo o branku takříkajíc s příběhem. Ten gól si totiž český útočník vysloužil vlastní krví. Právě jeho řinoucí se rudá krev se stala viditelným důkazem, že předtím dostal loktem do nosu. Sudí si šel ještě vše ověřit k videu. A pak Čechům přiřknul penaltu. Schick se doslova umyl od krve - a proměnil ji.

I díky tomu mohou Češi vyhrát skupinu. Podobně jako jejich slavní předchůdci na Euru 2004. Připomeňte si ho ve videu:

Zavzpomínejte na slavné Euro 2004, nejen s Vladimírem Šmicerem.Video: Seznam Zprávy

Co se týče té možné výhry ve skupině, rejpalové prohodí: Jen jestli je o co stát. A budou mít nejspíš svým způsobem pravdu, protože vítěze „české“ skupiny D čeká v pavouku turnaje v osmifinále druhý tým skupiny F, přezdívané skupina smrti. Čeká se v ní postup Francie, Portugalska či Německa, skupinu hraje i Maďarsko. A dnešní zápasy možná lépe naznačí, kdo odtud půjde dál. Všechno ale definitivně rozhodne až třetí kolo zápasů ve skupinách v příštím týdnu.

Pokračujme ještě chvíli v matematice. Je to sice trochu nuda, ale je to nutné, o tohle se na turnaji hraje.

Čechy v úterý čeká duel s Anglií, ve Wembley, tedy na stejném stadionu, kde Anglie v páteční emotivní bitvě s hlubokými historickými podtexty překvapivě jen remizovala se Skotskem 0:0. A svým způsobem tak odmítla povýšení do role jasného vítěze skupiny.

První, druzí, nebo třetí?

Češi i Angličané teď mají po 4 bodech a Češi lepší rozdíl skóre. Vítěz vzájemného zápasu skupinu vyhraje, remíza ustanoví triumfátorem skupiny Čechy.

Pokud tým trenéra Šilhavého favorizované Anglii podlehne, může být ve skupině druhý. To by ho pak v osmifinále čekal druhý tým skupiny E, ve které hrají Švédi, Slováci, Španělé a Poláci.

Kombinace případné české porážky s Anglií a výhry Chorvatů nad Skoty, která by navíc smazala současný český náskok 3 gólů rozdílu ve skóre, ještě může Schicka a spol. srazit na třetí pozici ve skupině.

No a tady pozor. Ne každý třetí tým se do osmifinále dostane, jen čtyři nejlepší ze šesti. Ale platí, že při zisku 4 bodů, které už mají Češi v kapse, by muselo dojít k opravdu extrémně nepříznivé shodě okolností, aby tým trenéra Šilhavého ještě z osmifinále vypadl. V zásadě se dá říct, že pokud neprohraje v úterý s Anglií nějak drtivě, postup by mu neměl uniknout.

Konec počtů, pojďme se bavit o fotbale. A ten se Čechům v duelu s Chorvaty dařil až nad očekávání. A nejen proto, že soupeř, úřadující vicemistr světa, na tomhle turnaji Euro zatím rozhodně nezáří.

Komu se nelení, tomu se zelení

Chorvaté hrají pomalu, chybí jim sprinty, náběhy, jsou doslova líní na krok. Ve vzájemném utkání Češi v součtu naběhali o 13 kilometrů víc než soupeř, při zaokrouhlení v tomhle faktoru vyhráli 114:101, a to je opravdu obrovský rozdíl.

Atletický, fyzický aspekt je české hře vlastní, do sféry reprezentačního týmu se tak nějak automaticky přenesl prostřednictvím hráčů Slavie, kteří v nedávném „součkovském“ období dominovali v tomto směru dokonce i v Lize mistrů.

Pohyb a zejména úseky naběhané ve sprintu dnes patří ke zbraním, které ve fotbale vyhrávají. A nutno říct, že Chorvatsko si zatím pěkně postaru volí jinou cestu, v níž dominují delší přípravné kombinace a individuální kvalita jeho hráčů.

Ta se ostatně projevila hned ve druhé minutě druhého poločasu. Chorvaté překvapivě rychle rozehráli balon, Perišič se vydal ke zteči, Coufalovi podklouzly nohy - a bylo to 1:1.

Chorvaté tak reagovali na první půli, ve které byli Češi viditelně aktivnější a měli převahu, kterou vyjádřili i díky proměněnému pokutovému kopu.

Lineker s penaltou nesouhlasí

Nutno říct, že kdyby se Schickovi nespustila z nosu krev, nejspíš by si španělský sudí Del Cero celého incidentu ani nevšiml. Pohled na rudou tělní tekutinu ho ale ponoukl ke konzultaci s videorozhodčím. A k tomu, aby se šel na vzdušný souboj svedený předtím v chorvatském pokutovém území osobně na obrazovku podívat.

Tam viděl Lovrenův loket v Schickově obličeji. A po mém soudu v tu chvíli nemohl udělat nic jiného, než posoudit situaci jako faul. A tím pádem nařídit proti Chorvatsku pokutový kop.

V tomto punktu si tedy dovolím nesouhlasit s legendou anglického fotbalu, nyní superexpertem BBC Gary Linekerem, podle kterého se za takovéhle zákroky penalta pískat nemá. V jeho hráčských časech tomu tak možná nebývalo, ale podle aktuálních trendů podle mého mínění rozhodně ano.

Penalta byla tedy nařízena. A bylo zajímavé sledovat, jak se Patrik Schick neochvějně hrne k její exekuci. A to přesto, že mu jen pár vteřin předtím vyměnili krví potřísněný dres, tamponem zastavili krvácení z nosu a omyli tvář.

Patrik Schick možná v uplynulých letech a měsících působil na leckoho jako flegmatik, kterému je všechno jedno. Zápas se Skoty, ve kterém skóroval dvakrát, v něm ale zjevně probudil predátora. Lovce, který jde po gólech, po vítězstvích na turnaji. A uvidíme, třeba i po koruně krále střelců.

Na Euru 2004 v Portugalsku si ji pomyslně posadil na hlavu Milan Baroš. A k jeho tehdejším pěti zásahům už Patrik Schick nemá tak daleko.

Špička je jinde, ale Češi mohou překvapit

Schickovy střelecké ambice závisejí samozřejmě na tom, kolik zápasů ještě odehraje český tým. Počítejme spolu: V úterý Anglie, potom s vysokou pravděpodobností osmifinále. A pak možná ještě tři duely. Ale to už jsme ve fantazii utekli hodně daleko.

Čechům se na turnaji každopádně zvedá sebevědomí. Zatímco v duelu se Skoty byl brankář Vaclík chvílemi pod českou palbou, v duelu s Chorvaty zhruba platilo, že v první půli byl lepší Šilhavého tým a ta druhá byla vyrovnaná. Pár záludných projektilů z chorvatských kopaček českou branku spíše míjelo.

Duel s Anglií prověří české síly ještě lépe. A rozdá karty před vyřazovací částí. Na jednu stranu platí, že třeba týmy Francie či Itálie, ale i mnohé další, předvádějí zatím na turnaji mnohem vyspělejší, sofistikovanější fotbal než Češi. Mějme to na paměti a nestavme si nesmyslné vzdušné zámky.

Na druhou stranu ale platí, že vyřazovací část už na turnaji může chvílemi připomínat i loterii, ve které může hrát roli i štěstí a pár individuálních kouzel. Před pětadvaceti lety se takhle Češi na Euru 1996 dostali v Anglii až do finále. Možné je tedy všechno. I letos.

Reklama

Doporučované