Hlavní obsah

Glosář: Slavia kulhá jako Liverpool po titulu, Spartu vysvobodil princ Adam

Jindřich Trpišovský má dost důvodů k zamyšlení. Slavia je pořád někde jinde, než by ji vedení a fanoušci chtěli mít.

Reklama

Boj o titul ve Fortuna lize se v této sezoně jeví jako výrazně dramatičtější show než v předchozích letech slávistické suverenity. Svůj pohled na situaci nabízí ve svém tradičním glosáři Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Z pomyslného dostihu za titulem, vypsaného na 30 + 5 kol, má za sebou velká část startovního pole 12 položek. Viktoria Plzeň vede průběžně se 33 body před Spartou (29) a agilním Slováckem (28), úřadující mistr z Edenu se zatím musel spokojit s 26 body.

Ale máme dohrávku k dobru, podotknou správně slávisté. To je pravda, ve středu v 19 hodin uvítají Sigmu Olomouc. Tím dorovnají resty. A v neděli od 18 hodin je pak čeká jeden z očekávaných vrcholů ligového podzimu, domácí duel s Plzní.

Při optimálním scénáři se ziskem 6 bodů by se slávisté v tabulce zahákli za Plzeň se ztrátou pouhého bodíku. A v kontextu toho, co se kolem nich děje v posledních dnech a týdnech, by se mohli takříkajíc „hodit do klidu“.

Jenže Slavia se právě ocitla na vlně výsledkové nejistoty. A to je ještě dost eufemisticky řečeno. Prohrála na Feyenoordu a v derby na Spartě. Pak, pravda, zdolala Liberec. A následovala porážka v Haifě a teď v neděli remíza 2:2 v Českých Budějovicích.

Suverenita je pryč. Po pohárovém utkání v Haifě veřejně přitlačil na tým i šéf klubu Jaroslav Tvrdík: „Od týmu čekám výrazně víc než výkony poslední doby. Možná všichni hráči dobře nechápou, co to znamená hrát za Slavii a že nelze žít z úspěchů minulosti.“

Když se v neděli uvelebil na budějovické tribuně, možná si po úvodních šancích Olayinky a Ekpaie říkal: Tak fajn, tady to dneska půjde. Jenže simsalabim – ve 14. minutě vedli domácí 2:0. A tenhle náskok si pak relativně snadno drželi až do poločasu.

Jihočechům se celkem solidně dařilo odolávat slávistickým atakům i bez standardní stoperské dvojice Králik–Talovierov. A také bez dvojičky Hellebrand – van Buren, vypůjčené právě z Edenu.

Slávistický průvan v sestavě i na hřišti přinesl ve druhé půli vyrovnání, ale to je pro slávisty pořád málo. Proč stroj jménem Slavia nefunguje tak, jak jsou jeho fanoušci zvyklí?

Tady jsou odpovědi: Tým nezvládl pohárová předkola, to vzalo náladu a klid. Potýká se s velkým množstvím absencí, zejména v zadních řadách. Co zápas, to jiná sestava, variabilita už se začíná protáčet ve zmatek.

Zápasy bez inkasovaného gólu? V archivu

Co je nejpodstatnější, Slavia nemá jistotu v zadních řadách, inkasuje na zvyklosti Trpišovského týmu spoustu gólů. Kde jsou ty časy, kdy si s brankářem Ondřejem Kolářem připisovala rekordní šňůry bez inkasované branky! Teď slávisté pomalu nepamatují, kdy zvládli utkání, aniž by gól obdrželi. Stalo se to mimochodem 22. srpna proti Baníku Ostrava.

A není jen shodou náhod, že to byl jeden z mála zápasů, které za Slavii odehrál v této sezoně Ondřej Kúdela. Pak přišlo jeho zranění. Před derby už se slávisté tvářili, že je Kúdela skoro zpět. Ale pořád nikoli.

Jakkoli je to hráč s trochu jinou typologií, chybí Slavii stejně zásadně jako loni Virgil van Dijk liverpoolskému týmu. Možná si na to ještě mnozí vzpomenete. Jürgen Klopp vybojoval s Liverpoolem po letech titul – a pak se mu začal tým zdravotně rozpadat. Zejména v zadních řadách. Vedle van Dijka vypadávali další a další, Klopp si vzadu musel pomáhat záložníky, tím oslaboval střed pole, improvizoval, přetěžoval hráče a z toho vznikala další zranění a chyby a nejistota a ztráty a taky jistá deprese. Všechno srovnal až čas, lékaři a fyzioterapeuti. Se zdravým kádrem už teď Liverpool opět exceluje.

To je jistě pro Slavii povzbuzující zpráva, ale pár týdnů nebo měsíců k tomu, aby se dala zdravotně do kupy, jí teď nikdo nedá. Musí hrát s tím, co má. A vyhodnotit si, jestli má na hřišti ty momentálně opravdu nejlepší hráče. A jestli je teď opravdu prostor na to, aby se třeba brankář Ondřej Kolář v lize po zranění znovu učil odhad na vysoké míče.

V Budějovicích působil extrémně nejistým dojmem. A i při té nejlepší vůli platí, že když tým necítí zezadu jistotu od brankáře, jako suverénní válec prostě na hřišti vypadat nemůže.

Nita jako z klasické učebnice

Opačné pocity než slávisté mohou mít z tohoto úhlu pohledu, a to nejen po tomto víkendu, fotbalisté Sparty. Jejich rumunský gólman Florin Nita totiž podává famózní výkony a proti Mladé Boleslavi na čáře doslova čaroval, opakovaně předvedl naprosto grandiózní reflex.

Jde o gólmana s úplně jinou charakteristikou než třeba zmíněný Ondřej Kolář, který je hodně nastavený do rozehrávky, a když má fazónu, srovnávají ho často s představitelem moderní brankářské školy Manuelem Neuerem.

To Nita je „klasik“. Na rozehrávku ho moc neužije, spíš vůbec ne. Svoje kouzla předvádí na brankové čáře. A teď mu to tedy opravdu jde, zeptejte se v Mladé Boleslavi.

Díky Nitovi, tyči a břevnu se Spartě i proti mladoboleslavským útočným nájezdům podařilo uhájit čisté konto, což byl tentokrát opravdu spíš malý zázrak.

Na Letné se hrál nadprůměrně kvalitní ligový fotbal, byť kouzlíček s míčem à la Lyon tolik k vidění nebylo. Zato na sebe nalehly dva takticky velmi dobře připravené týmy v plném nasazení. Mladoboleslavští se pokoušeli prokázat, že úroveň jejich kádru i hry patří v průběžné tabulce mnohem výš.

Jarolímův pozoruhodný mix velmi zkušených a velmi mladých hráčů, podpořený extrémně rychlými kraji, na sparťany tentokrát docela platil, na počet a výraznost šancí by hosté vyhráli.

Poslední vteřiny zápasu s Peškovým centrem, Pulkrabovou hlavičkou a vítězným gólem s podpisem Adama Hložka ale všechno převrátily na sparťanskou stranu.

Po výhře v derby uválčila Sparta i další setsakramentsky cennou výhru. Navíc vstřelil kýžený veledůležitý gól korunní princ letenského klubu Adam Hložek. V lize marně čekal na zásah od 21. srpna. Už bylo načase to změnit.

Viktoria se penězi netrápí

Třetí velký kandidát na titul Viktoria Plzeň o víkendu rozsekala pohárového účastníka z Jablonce 5:0. Jako by se viktoriánů klubové trauma s nedostatkem financí a hledáním investora netýkalo, zdá se, že vedení se podařilo tuhle problematiku od mužstva pro tyto týdny odstínit.

V týdnu čeká některý týmy domácí pohár, Plzeňští jedou do Mladé Boleslavi, sparťané do Teplic. Slávisté využijí termínu k již zmiňované ligové dohrávce proti Olomouci. A o víkendu mnohé napoví mač Slavia – Viktoria Plzeň.

Bookmakeři Fortuny stále vidí jako největšího favorita na zisk titulu Slavii (kurz 2,1) před Spartou (2,7) a Plzní (4). Ale vypadá to na dost otevřenou partii.

Reklama

Doporučované