Hlavní obsah

Glosář: Slavia potřebuje bod a baví se rekordy. Spartu a spol. čeká tuhý boj

O Jindřichu Trpišovském lze už nyní hovořit jako o jednom z nejúspěšnějších koučů v historii pražské Slavie.

Reklama

Pražská Slavia si sice třetí mistrovský titul v řadě zatím nepřipsala, ale nikdo nepochybuje, že už je to jen otázkou času. Nejen nad tím se ve svém pravidelném pondělním glosáři zamyslel Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Loni slavili slávisté titul sloganem „Hotovo, dvacet“, kterým přivítali dvacátý titul ve své bohaté historické sbírce. Teď mají políčeno na třetí titul v řadě. Něco takového už nedokázali dlouho, předlouho, od časů protektorátu. Každopádně je opravdu velmi obtížné představit si okolnosti, za kterých by tento titul mohli červenobílí ještě ztratit.

I kdyby totiž klubový autobus i s celým týmem unesli mimozemšťané, Slavia by nejspíš titul získala. A to buď za pomoci své juniorky, anebo pražské Sparty. Lépe řečeno jejích soupeřů. Slavii totiž od titulu po neděli dělí zisk jednoho jediného bodu. Anebo jakákoli bodová ztráta Sparty ve zbytku ročníku.

Slavia nastřádala šest mistrovských mečbolů, ten první, který měla v dispozici v Ďolíčku, je pryč, ale i remíza 0:0 na Bohemians má pro červenobílé cenu. Před ní potřebovali k zisku titulu dva, teď už je jeden bod. Především však slávisté prodloužili své série v neporazitelnosti, na kterých si velmi, velmi zakládají.

Nyní tedy platí, že Slavia v lize neprohrála už 41 utkání, což je nový absolutní rekord soutěží hraných na našem území, jde o překonaný zápis Sparty z let 1943–1946. Vedle toho Slavii logicky běží další série neporazitelnosti na domácím stadionu i na hřištích soupeřů.

Pokud jste hraví, můžete si vsadit i na to, zda slávisté odehrají všech 34 kol tohoto ligového ročníku bez jediné porážky. Zatím mají za sebou 29 utkání, ve kterých ztratili jen 6 remízami. Podle bookmakerů Tipsportu je o něco pravděpodobnější, že slávisté zůstanou neporazitelnými až do konce, vypsali na to kurz 1,6. Na to, že je ještě někdo nachytá a zdolá, je tu kurz 2,16.

Pokusí se o to mimochodem tito zbývající slávističtí soupeři: Plzeň, Olomouc, Karviná, Jablonec a České Budějovice.

Červenobílí už jsou po dlouhé sezoně zjevně unavení, jejich sestava prořídla zraněními, podobně jako u „klokanů“. Ovšem Bohemce v neděli stačilo maximální nasazení, které je u ní ve vršovickém derby zvykem, navíc zahuštění středu hřiště a také trochu benevolence sudích u jednoho diskutabilního kontaktu v šestnáctce, aby remízu uhráli. Poměr střel na branku 1:1 svědčí o průběhu utkání asi ze všeho nejlépe.

Trenér Jindřich Trpišovský po utkání přiznal, že sice chtěl titul získat hned, ale série neporazitelnosti slávisty také zajímá, takže se ve vršovickém derby nepouštěli do žádného zbytečného harakiri. Ostatně mistrovských mečbolů mají po ruce ještě pět.

Vedle nich ovšem i náročný další program, takže bylo zapotřebí trochu rozložit nebo uspořit, jestli to ještě lze, alespoň trochu sil. Už ve středu totiž slávisty čeká odložené čtvrtfinále Mol Cupu v Olomouci. Pokud v něm uspějí, zahrají si v semifinále třetí velké derby „S“ v sezoně, a to o týden později, tedy 5. května na Letné.

A mezitím, konkrétně v neděli, pak ligový zápas s Plzní. Jistě uznáte, že to je pořád pěkný šrumec. A ani slávisté nejsou neúnavní terminátoři, jsou to lidé z kostí a svalů, které po dlouhé sezoně nemohou zůstat pořád dokonale čerstvé. Zvlášť když se kvůli „covidovým“ zmatkům krátila letní příprava, zimní se prakticky nekonala a na jaře si Slavia střihla ve srovnání s konkurencí o 6 soutěžních zápasů víc. Ano, mluvím o duelech Evropské ligy s Leicesterem, Rangers a Arsenalem.

Jarní ligové derby se Spartou ještě Slavia zvládla docela ve velkém stylu, zejména ve druhé půli. Pak úplně „vypnula“ doma s Arsenalem 0:4, A o gól poté vyhrála v Liberci a doma se Zlínem. To už také nebyla zrovna spektakulární vítězství, „únava materiálu“ už se začala projevovat.

Stará dobrá fotbalová pravda ovšem říká, že velké týmy jsou ty, které vyhrávají právě i ty zápasy, do kterých jdou už unavené nebo bez formy. To se Slavii v uplynulých týdnech podařilo, blízko této kategorie se ostatně svým způsobem ocitá i bodík ze stadionu Bohemians.

Další fotbalové moudro (nebojte, dnes už poslední) pak zmiňuje, že při boji o zisk titulu jsou poslední kroky vždycky ty nejtěžší. I to si Slavia svým způsobem prožívá. Ale stále boduje, takže k dosažení mistrovské trofeje už jí opravdu zbývá jenom minimum.

A nebyli by to slávisté, aby nechtěli trofeje dvě, tedy i tu pohárovou. A k tomu navíc protáhnout všechny série a získat speciální titul The Invincibles, Neporazitelní. Po rozpadu federace dosud českou ligovou soutěží bez jediné porážky prošli jen sparťané v ročníku 2009/10.

To podstatné je titul, samozřejmě. Ale i všechny ty „srandičky kolem“, tedy série a podobně, svůj smysl mají. Jednak je to pro trenéra Trpišovského pomůcka, jak tým, který ví, že už ligu skoro vyhrál, stále znovu a znovu burcovat k co největšímu úsilí, jaké současný stav tělesných schránek hráčů ještě dovolí. A znovu a znovu motivovat jejich duše, mozky a srdce, protože právě v tom je ten trik, jak únavu oblbnout a zahnat.

Kromě toho platí, že současná Slavia si na nejrůznějších rekordech hodně zakládá, neboť je pak může „píárově“ a marketingově dobře prodat veřejnosti. Ostatně na tom také není nic špatného.

No a za třetí, když už jsou ty rekordní série rozjeté, proč je všechny pěkně neprodloužit, když to lze. Uznejte, vždyť by to byla tak nějak historická škoda.

Co Slavii úplně nehraje do karet, je určitě fakt, že za týden do Edenu přijede Plzeň, která teď v sobotu proti Slovácku předvedla dost možná svůj nejlepší výkon na jaře. A navíc je po bodech a výsledcích pěkně hladová. Protože jich v sezoně kvanta poztrácela. No a teď je tedy nutně potřebuje.

I Viktorii Plzeň čeká uprostřed týdne Mol Cup, je už ale o kolo dál. A do semifinále jí los naservíroval Teplice, papírově nejslabšího účastníka z těch, co v poháru ještě zbyli.

Ovšem může se také stát, že až Slavia bude v neděli k ligovému zápasu s Plzní v 19:30 nastupovat, bude už mít mistrovský titul v kapse. Sparta totiž hraje v neděli od 17 hodin v Liberci. A jakákoli její bodová ztráta pod Ještědem už Slavii na hlavu pomyslnou mistrovskou korunu položí.

Asi nebude od věci připomenout si ještě, o co komu ve finiši soutěžního ročníku jde.

Mistr, kterým bude na 99,9 procenta Slavia, by měl jít do 3. předkola Ligy mistrů. To znamená, že k postupu do hlavní soutěže bude muset vyřadit dva soupeře. Hypoteticky se ještě může sesunout i do předkola druhého, to kdyby vítěz Ligy mistrů neskončil ve své domácí soutěži na takové příčce, která by mu start v Champions League garantovala. Při pohledu na tabulky to může hrozit v případě Chelsea. Ta nyní ovšem na potřebné čtvrté příčce v Premier League dlí, a to i díky tomu, že zrovna porazila největšího konkurenta v boji o tuto pozici, tedy West Ham s exslávisty Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem v sestavě. Ale ještě není všem dnům konec.

Do předkol nemistrovské větve Ligy mistrů se pustí český vicemistr. A tady je třeba si povšimnout, že druhý je nyní v průběžné ligové tabulce Jablonec, o bod před Spartou. Ta má, pravda, k dispozici zápas k dobru. Ale proti Plzni, což také nemusí být procházka růžovou zahradou.

Vítěze Mol Cupu čeká předkolo Evropské ligy.

A kvalifikace nové Konferenční ligy pak třetí a čtvrtý tým v tabulce Fortuna ligy. Třetí je teď Sparta (58), čtvrté Slovácko (53).

Pokud Mol Cup vyhraje tým, který se umístí na některé z prvních čtyř příček tabulky, což by se týkalo Slavie a Sparty, možná Plzně a určitě ne Olomouce či Teplic, pak by se do Konferenční ligy dostal ještě ligový celek číslo 5.

Pátá je průběžně Plzeň (51 + zápas na Spartě k dobru), na šesté příčce ještě číhá na svou příležitost Slovan Liberec (49).

Zatímco slávisté tedy potřebují k mistrovskému štěstí už jen jediný bod a jinak se víceméně pro radost a štěstí v očích svých fanoušků pokusí o další rekordy, ostatní kluby z popředí Fortuna ligy musí ve finiši sezony makat jako o život a rvát se o každý bod. Buď aby své pozice uhájily, nebo je naopak ještě dokázaly dobýt.

Vypadá to, že ve finiši ligy v popředí tabulky rozhodně nuda nebude.

Reklama

Doporučované