Hlavní obsah

Glosář: Slávistické nervy kolem ohrožených cílů a peněz léčil mladý zázrak

Jindřich Trpišovský musel v úvodu sezony řešit ve Slavii víc problémů a otazníků než kdy předtím.

Reklama

Nad situací českých pohárových zástupců před finišem předkol evropských pohárů se v tradičním pondělním glosáři zamyslel Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Poslední srpnový týden je pro evropský fotbal obvykle speciální. Posledními zápasy se uzavře maraton předkol a kvalifikací evropských pohárů. Ve čtvrtek se nalosují skupiny Ligy mistrů, v pátek potom Evropské ligy a nové Evropské konferenční ligy.

A doladí se poslední velké přestupy. V těch nejdůležitějších fotbalových zemích na kontinentu se přestupní okno zabouchne v úterý 31. srpna.

A zatímco třeba pro anglické či italské kluby se sezona teprve touhle dobou pomalu rozjíždí, ty české mají vlastně už v této fázi roku do jisté míry rozhodnuto a definováno, jak byly úspěšné a jak na tom budou po ekonomické stránce.

V Česku víme, že Liga mistrů k nám v sezoně 2021/22 nezavítá a ve skupinách zbývajících dvou soutěží bude mít Fortuna liga nejméně dva a nejvýše čtyři účastníky, což se může celkem reálně povést. A možnost napumpovat do koeficientu body od čtyř účastníků skupinové fáze se jeví jako opravdu mimořádně sympatická perspektiva.

Na žádný last minute megatransfer, jakkoli propojený s českou vlaječkou, to zatím nevypadá, přestupní trh v postcovidové Evropě je přece jen přiškrcený. Nabídky, jaké by si české kluby v souvislosti se svými hráči představovaly, teď podle všeho vzduchem nelétají. A tak se budou všichni modlit, aby se v tomto směru za půl roku, nebo spíš za rok, situace zlepšila.

Akademie Abdallaha Simy zatím jen pohádkou

To se týká v první řadě Slavie a Abdallaha Simy. V souvislosti s ním vyprávěl šéf klubu Jaroslav Tvrdík už někdy na jaře, že ví o letních nabídkách ve výši 20–25 milionů eur. Tyhle pohádky tisíce a jedné noci mají zatím k nějakému protnutí s realitou hodně daleko. Stejně jako start budování nové mládežnické akademie, kterou Tvrdík s pokladem za Simu spojoval.

Místo toho mají teď slávisté úplně jiné starosti. Sen o Lize mistrů už se jim rozplynul, stejně tak nedosáhli ani na 120 milionů korun bolestného, které se vyplácí vyřazeným účastníkům play-off Ligy mistrů.

Slavia bojuje s Legií Varšava o Evropskou ligu, přičemž ten méně úspěšný z této dvojice bude hrát Evropskou konferenční ligu. Tu měla Slavia jistou od začátku. Ale samozřejmě by si v kvalifikaci ráda uhrála alespoň něco trochu lepšího.

Po ekonomické stránce už mezi Evropskou a Konferenční ligou zase až tak dramatický rozdíl není (viz tabulka), ale zanedbatelný také ne. Navíc je tu předpoklad přece jen nižší atraktivity soupeřů a samozřejmě je ve hře i nižší prestiž nejmladšího poháru.

Možná někomu přijde, že je skoro jedno, jestli slávisté budou hrát Evropskou, nebo Konferenční ligu. Co se ale týče samotných hráčů, tak mnohým z nich to vůbec jedno není. A to proto, že u některých plejerů jejich kontrakty se Slavií s žádnými bonusy či prémiemi v souvislosti s účastí v Evropské konferenční lize prostě nepočítají.

A tahle pikantní skutečnost se přimíchává do kotlíku nervozity z toho, jak neslavně dopadly zápasy s Ferencvárosem a jak se doma nepovedlo získat náskok do odvety ani v duelu s Legií Varšava. Připomeňme, že v Praze zápas skončil 2:2.

A následovala hysterická scéna, při které si cestou ze hřiště do kabiny vzájemně znepříjemnili den útočník Jan Kuchta s asistentem Zdeňkem Houšteckým. Jak známo, z hlediska temperamentu oba spadají do kategorie „rapl“ a leckdy nepoužívají zrovna slovník z nedělní katolické školy.

Když se tedy Kuchta neobjevil v nominaci k utkání proti Baníku, vyvolalo to zprvu dojem, že jde o disciplinární opatření Slavie. Klub ovšem vzápětí vysvětlil, že je Kuchta hospitalizován v nemocnici kvůli potížím s ledvinovými kameny.

Každopádně jeho čtvrteční extempore, které prý dokonce nebylo první v poslední době, prokázalo, že ve slávistické kabině rozhodně není klid a pohoda. A po vyřazení od Ferencvárose ani nemůže být. Navíc je kabina přeplněná hráči, co se kvantity týče, podobně jako ta sparťanská v éře Andrey Stramaccioniho. Mnozí plejeři dostávají mnohem méně herních příležitostí, než by si sami představovali. Někdo to řeší v klidu, někdo křikem.

A speciálně Jan Kuchta je údajně velmi podrážděný od momentu, co Slavia angažovala na hostování Michaela Krmenčíka.

Čím vyšší fotbalové patro, tím vyšší obvykle klade nároky nejen na čistě fotbalové kvality, ale i na to, jak se zainteresovaní dokážou s tlakem či konkurencí vyrovnat mentálně. Jestli si Jan Kuchta myslí, že třeba ve Stoke City, kam ho Slavia podle všeho v létě neuvolnila, by měl všechno mnohem jednodušší, tak se, myslím, mýlí.

Jaký bude Kuchtův osud, to ukážou nejbližší dny. Spíš by však měl ve Slavii zůstat, protože se jedná o hostováních Micka van Burena ve Slovanu Bratislava a Petara Musy v Boavistě Porto. Specifikum Kuchty spočívá v tom, že ho na evropské soupisce může vykazovat jako odchovance, což generuje pozici na soupisce pro dalšího hráče.

Odejít smí Ladislav Takács, v PAOK Soluň si stále myslí na Jana Bořila. Zajímavější peníze ale může Slavii přinést jen Petar Musa, pokud by Boavista po sezoně uplatnila opci. I tak by šlo v součtu zhruba o 100 milionů korun, což je řádově suma, nad kterou Jaroslav Tvrdík donedávna ohrnoval nos.

Tak či tak musela Slavia v těchto týdnech řešit větší kvantum problémů a starostí, než na kolik byla zvyklá. Po Euru a dovolených následovala příliš krátká příprava, do toho přišla zranění, pokračoval Kúdelův trest za rasismus a navíc si chybami nejvíc opentlený měsíc v kariéře připsal brankář Ondřej Kolář.

Slavia už nutně potřebovala nějaký veskrze pozitivní vjem, aby otočila atmosféru „do plusu“. A v tom ohledu jí dobře posloužil zápas s Baníkem Ostrava, který do Edenu přijel plný ambic, jak to mistrovi ukáže. Zjistil, že k tomu má ještě hodně daleko, ale fajn, odvaha se cení.

Vedle vysoké výhry 4:0 potěšil slávisty opravdu mimořádně i výkon Daniela Samka, jemuž bude až v únoru příštího roku 18 let. Skvělý výkon, parádní gól, jednička s hvězdičkou! Zájem půjčit si tenhle talent na hostování bude mít dozajista prakticky celá liga. Od správného řešení jeho nejbližší budoucnosti se dost možná jednou odvine opravdu mimořádná kariéra, potenciál naznačil Samek obrovský.

Pánové, nezkazte to, prosím

Mladí hráči dostávají prostor i ve Spartě. Ta v létě odmítla marseilleskou nabídku na Adama Karabce, jeví se jako prakticky jisté, že přinejmenším podzim odehraje v rudém dresu i Adam Hložek. A Sparta se podle zákulisních informací rozhodla podržet si v kádru i Ladislava Krejčího II., přestože nabídka přišla i z Premier League.

Sparta ví, jak důležitý je pro ni podzimní start v Evropské lize. Ono je sice hezké, když doma porazíte 4:0 tým Hradce Králové. Při vší úctě ale mladý tým Sparty posunou fotbalově dál jen zkušenosti z mezinárodní konfrontace.

Zatímco u Sparty a Slavie je jasné, že tak či tak nějakou skupinu na podzim hrát budou, týmy Jablonce a Plzně to v odvetách posledního předkola Konferenční ligy musí ještě potvrdit. Tak pánové, nezkazte to, prosím, český fotbal by to vážně potřeboval.

Jablonec si do Žiliny veze čtyřgólový náskok, takže si snad majitel klubu Miroslav Pelta bude moci příjem 3 milionů eur obtáhnout v notesu červeně. Po všech svých aférách dost klubových sponzorů poztrácel, takže pro něj půjde o opravdu slastný okamžik. A zase bude na výplaty.

No a podobně to vidí v Plzni. Tam už po neúspěších minulých sezon osekali v nákladech, co se dalo, přesto jsou viktoriáni na postupu přes CSKA Sofia stále bytostně závislí. Snad bude náskok 2:0 do odvety stačit. Jinak by asi muselo odejít ještě víc hráčů, nikoli jen Ba Loua za 1,2 milionu eur.

Fotbal je radost, ale pro mnohé i živobytí. A konec srpna obvykle rozhoduje skoro o všem.

Reklama

Doporučované