Hlavní obsah

Glosář: Sparta se dočkala, slávistické nejzranitelnější místo našla snadno

Foto: Seznam Zprávy

Sparta a Slavia spolu sehrály fotbalové derby označené magickou číslovkou 300. Tentokrát byl úspěšnější tým, který dosud setrvává na Letné.

Reklama

Sparta zvítězila nad Slavií 1:0 a po 14 zápasech tak ukončila sérii, v níž se jí nedařilo rivala zdolat. Za 300. derby „S“ v historii se ve svém pravidelném pondělním glosáři ohlédl Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Ve fotbale plyne čas extrémně rychle. Zápas, ve kterém Sparta naposledy porazila Slavii, tedy až do včerejška, už se proto jeví skoro jako prehistorie.

Na lavičkách trenéři Ščasný a Uhrin mladší, na hřišti například sparťan Josef Šural, který už bohužel není s námi na tomto světě, na druhé straně namátkou pánové Štohanzl, Vukadinovič či Železník. A na kalendáři lístek s datem 20. března 2016. Sparta tehdy zvítězila 3:1. A trvalo jí pak pět a půl roku než výhru nad Slavií dokázala zopakovat. Ano, až včerejšího nedělního večera.

V mezidobí si Slavia připsala 8 výher, 6 vzájemných utkání skončilo remízou. A také si mezitím Slavia připsala 4 mistrovské tituly, zatímco Sparta žádný.

Teď tedy sparťané slaví. A po letech totálního úhoru jim příležitostí k oslavám začíná zase pomaličku přibývat. Na konci sezony 2019/20 slavili triumf v Mol Cupu, což pro ně byla první trofej po šesti letech. Díky tomu následoval po čtyřleté pauze opět start ve skupině Evropské ligy, který si teď Sparta užívá znovu. V důsledku toho, že po letech konečně uspěla v nějakém pohárovém dvojutkání, letos proti Rapidu Vídeň. Teď tedy přišel úspěch v derby a sparťanská veřejnost má proto dobrý důvod začít se opět zabývat myšlenkou: Vrátí se opět mistrovský titul na Letnou?

U bookmakerů zůstává pořád favoritem na titul v aktuální sezoně 2021/22 pražská Slavia. U Fortuny si na její úspěch můžete vsadit s kurzem 1,6. Na titul Sparty je po jejím triumfu v derby vypsán aktuální kurz 3,5 a na plzeňského lídra tabulky 5,8.

Situace v průběžné tabulce Fortuna ligy je následující: 1. Plzeň 27 bodů, 2. Sparta 23, 3. Slavia 22, má ovšem odložený zápas s Olomoucí k dobru. Přesně tolik bodů, co dosud slávisté, nasbíraly i týmy Baníku Ostrava a Slovácka.

Ohledně vzájemných duelů hypoteticky nejsilnější trojky si připomeňme, že Viktoria porazila 11. září tým Sparty 3:2, v neděli si tedy sparťané zchladili žáhu na slávistech (1:0). Duel Slavia–Plzeň je předběžně naplánován na 30. října.

Oslabenou obranou se teď Slavia nepyšní

S čím šla „S“ do 300. derby v historii? Sparta s dobrým pocitem z „evropské“ výhry 1:0 nad Rangers a stejnou sestavou jako v tomto utkání. Slávisté měli za sebou cestování z Nizozemska, kde po nepovedené první půli prohráli s Feyenoordem 1:2.

Místo rotterdamské experimentální sestavy tentokrát trenér Jindřich Trpišovský postavil základní jedenáctku, u které nebylo potřeba spekulovat, že ještě někoho na něco šetří. Tady už nebylo na co se šetřit, derby se stalo jasnou prioritou. Nejen kvůli tradici a atmosféře, ale i proto, že jen vítěz ligy smí hrát napřesrok kvalifikaci Ligy mistrů. A to je úhel pohledu, který všechny zainteresované zajímá opravdu extrémně.

Ačkoli před zápasem Trpišovský připouštěl, že by se hypoteticky mohl na trávník vrátit po zranění klíčový stoper – rozehrávač Ondřej Kúdela, nakonec tahle varianta nenastala. Kúdela neseděl ani na střídačce, podobně jako brankář Ondřej Kolář. Oba teď mají na rekonvalescenci a restart sportovní přípravy ještě reprezentační pauzu k dobru.

Zatímco v letech minulých kráčeli slávisté „od nuly k nule“, míněno z pohledu zápasů odehraných bez obdržené branky, aktuálně je všechno jinak. A obrana rozhašená kvanty zranění je jednoznačně tou slabší položkou ve slávistickém portfoliu. Červenobílým se v domácí soutěži obvykle daří soupeře bez potíží přestřílet, útočných es se totiž v Trpišovského arzenálu nachází naopak přehršel. Jenže tentokrát tahle karta nepřevážila. Derby je prostě vždycky tak trochu jiná kategorie a speciální zápas.

A než se v tom leckterý cizinec zorientuje, leckdy se coby novic v atmosféře velkého derby utopí. Jako letos Aiham Ousou. Jednadvacetiletý švédský obránce se totiž ocitl v nezáviděníhodné roli posledního provozuschopného slávistického stopera takříkajíc v originálním vydání. Všichni ostatní klasičtí stopeři marodí a David Zima už derby sledoval jen jako divák a hráč FC Turín.

Ousou nastoupil ve dvojici s Tomášem Holešem, kterého by trenér Trpišovský raději viděl uprostřed pole, ale není mu v tomto ohledu přáno. Tím spíš, že se Ousou nechal v derby vyloučit, čímž aktuálně klesl počet červenobílých stoperů využitelných v příštím ligovém utkání proti Liberci na nulu. Bude záležet na lékařích, fyzioterapeutech a přírodě, jestli přes reprezentační pauzu někoho uschopní. Nejblíž je tomu asi právě už zmiňovaný Ondřej Kúdela.

Klíč k úspěchu držel Haraslín

Improvizovaný aktuální stav slávistické defenzivy každopádně musel ve sparťanech vyvolávat myšlenky typu: Kdy, když ne teď? A Ousou se i vzhledem ke své nezkušenosti v derby jevil jako nejslabší článek červenobílého řetězu. Sparťané se na něj ve své taktice bezpochyby zaměřili – a bylo to efektivní. Po dvou žlutých faulech na Haraslína si Ousou ještě před poločasem prohlédl i červenou kartu a jako první si šel prohlédnout sprchy uvnitř letenské arény.

Nedosti na tom: právě Haraslín využil zároveň i možnosti zahrávat volný přímý kop prakticky z hranice šestnáctky, což v kombinaci se Schranzovou tečí do protipohybu brankáře Mandouse vyčarovalo sparťanské vedení, které nakonec znamenalo i vítězství.

Zkoprnělým slávistům se sice podařilo v závěru první půle přežít jeden mimořádně nebezpečný závar, a udržet tak při životě svou šanci udeřit ve druhé půli i v deseti z nějaké té standardky nebo brejku. Ale k ničemu takovému nakonec nedošlo.

Slávisté tak mohli útrpně vzpomínat na Kuchtův průnik po pravé straně ze 14. minuty utkání zakončený střelou, s níž si Nita poradil. A úspěšná nebyla ani slávistická dorážka.

Při vší úctě, slávistický „atomový“ útok toho na Letné tentokrát rozhodně nepředvedl tolik, kolik by se od něj asi očekávalo. V první půli nabídl 3 střely, z toho 1 na bránu. Ve druhé, když se Slavia snažila nějak vyrovnat i v deseti lidech, pak 4 střely, z toho opět 1 na bránu. A to je prostě méně, než Slavia potřebovala.

Však si také sparťanský trenér Pavel Vrba u svých svěřenců pochvaloval zejména jejich defenzivní práci, slávisty v derby vskutku ve většině případů udrželi dostatečně na distanc od Nitovy branky.

Karet mohlo být víc, pane Berko

Do jubilejního derby se vrátila tradiční atmosféra zaplněného hlediště, bohužel i s hanlivými pokřiky včetně toho antisemitského, o němž se s vámi jeho uživatelé budou do krve hádat, že prý antisemitský není, protože prý uráží jen slávisty. Mýlí se, uráží i oběti holokaustu, a proto nejen po mém soudu antisemitský je.

Na hřiště se vypjatá atmosféra derby přenesla tradiční nesmlouvavostí, agresivitou a tvrdostí soubojů. Tucet žlutých karet hodnotí slávisté jako nedostatečný. Celkem po právu poukazují na agresivní fauly sparťanů Pavelky a Dočkala, které u sudího Berky zůstaly jen u karetního napomenutí. A nevedly tedy k vyloučení obou jmenovaných domácích hráčů, ačkoli byli v utkání „zažluceni“ za jiné své prohřešky. Zda by si ale Pavelka svůj „žlutý“ faul ze 38. minuty neodpustil, kdyby si nesl výstrahu udělenou karetním napomenutím už z první desetiminutovky, to už se prostě nedozvíme.

Úctyhodná slávistická série ligové neporazitelnosti, která se táhla od března 2020 a čítala 54 utkání, každopádně skončila. A mistrovská tajenka aktuální sezony zůstává zcela otevřená.

Reklama

Doporučované