Hlavní obsah

Glosář srovnal návrat ztracených synů Baroše a Rooneyho. A ptal se, proč se Sparty nikdo nebojí

Milan Baroš, král Ostravy. Foto: ProfimediaVideo: Luděk Mádl

 

Reklama

Baník se díky Milanu Barošovi řítí za záchranou, ale vyhráno ještě nemá. Ostravská ikona pod drobnohledem fotbalového glosáře.

Článek

Máloco potěší fanouška tolik jako návrat ztraceného syna.

Sparťani si něco podobného užili před nedávnem s Tomášem Rosickým. V Ostravě se zejména po sobotní výhře Baníku právě nad Spartou vystupňovala vlna pozitivních emocí spojených s působením Milana Baroše. A třeba v liverpoolském Goodison Parku si fandové od léta užívají návratu Wayna Rooneyho.

„V jisté fázi sezony byl, myslím, i Rooney pro Everton trochu koulí na noze,“ zmínil v glosáři znalec anglického fotbalu Jiří Hošek. Proč? Dozvíte se ve videu nad tímto textem.

Řeč se ale stočila především k Milanu Barošovi, jehož gól na 3:2 pomohl v sobotu Baníku, který bojuje o záchranu v soutěži, k důležité výhře nad Spartou. „Byla to technicky obtížná hlavička, myslím, že málokdo z ligových útočníků by dokázal vyřešit tu situaci srovnatelným způsobem,“ vysekl ostravské legendě poklonu Luděk Mádl.

Jak se v této sezoně daří Rooneymu a Barošovi ukázala v glosáři přehledná grafika.

Debata se dostala i ke Spartě, která opět ztratila body venku. Tentokrát všechny. „Je to dlouhodobě sparťanská slabina,“ padlo v glosáři. Jak ukáže statistika, zejména v situaci, kdy přijede na hřiště soupeře už se jí v Česku nikdo nebojí.

Pavel Hapal získal zatím ze 4 zápasů venku jen 3 body za tři remízy, to jest 3 body z hypoteticky 12 možných. A to mu dává „venkovní“ úspěšnost 25 procent.

Jeho předchůdce Andrea Stramaccioni posbíral v této „disciplíně“ úspěšnost 37 procent, Petr Rada byl na 40 procentech. David Holoubek, ať už sám či ve dvojici s Tomášem Požárem, skončili na 28 procentech. A ještě před nimi Zdeněk Ščasný získal venku 55 procent možných bodů. Více ve videu v přehledné grafice.

Jaký význam má Milan Baroš pro Baník? Jak využívá (či zneužívá?) své mimořádné pozice v lize? Na kterých postech v sestavě by Sparta měla posílit? Kde nejvíc tápe? Je možné, že z Premier League sestoupí tak tradiční klub jako West Ham United? Na to vše hledali autoři odpověď v glosáři, který si celý můžete pustit ve videu nad tímto textem.

Reklama

Doporučované