Hlavní obsah

Glosář: Trpišovský oživil Slavii, geniálního Stocha i koeficient. Jarní odměnou Arsenal či Chelsea?

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Stoch vstřelil ve čtvrtečním zápase Evropské ligy Petrohradu úžasný gól, který Slavii pomohl do jarních bojů.

Reklama

Potřebovali bod, šli po vítězství. A Slavia ho v souboji s Petrohradem získala spolu s postupem do jarní části Evropské ligy. Navíc se díky výhře Jablonce na stadionu Dynama Kyjev výrazně oživily šance udeřit ještě na jaře na zisk klíčové 15. příčky v žebříčku koeficientů. Ta totiž do kvalifikace o Ligu mistrů poušti ne jednoho, ale jako dosud dva české zástupce.

Článek

Ve středu vyhrála nad Římem a ze skupiny Ligy mistrů díky tomu do jarní části Evropské ligy proskočila Viktoria Plzeň. Ve čtvrtek zdolala Slavia lídra ruské ligy Zenit Petrohrad (2:0) a postoupila jakbysmet.

Dva čeští zástupci ve vyřazovací části Evropské ligy. To je bilance, která zejména po neúspěších reprezentace v éře Karla Jarolíma přináší českému fotbalovému fanouškovi po nějaké době opět blažený pocit na duši.

A aby toho nebylo málo, přispěl nakonec do společné ošatky i FK Jablonec, který už ze své skupiny Evropské ligy postoupit nemohl, ale ke dvěma předchozím remízám přidal nakonec i nečekané vítězství na stadionu Dynama Kyjev. Vítězství slastné zejména pro českou bilanci v tzv. koeficientovém žebříčku, klíčovém pro nasazování celků jednotlivých zemí do evropských pohárových soutěží.

Nad Slavií viselo loňské memento, kdy jí v posledním kole Evropské ligy stačila k postupu remíza s Astanou, ale týmu trenéra Jaroslava Šihavého se ji po bezkrevném výkonu uhrát nepodařilo. A trenéra to po předchozím neúspěchu v kvalifikaci Ligy mistrů proti APOELu stálo v Edenu místo.

Klub vsadil na agresivnější fotbalový styl, zosobněný příchodem trenéra Jindřicha Trpišovského a sportovního ředitele Jana Nezmara. Díky obrovské podzimní ligové ztrátě na Plzeň měli na jaře relativní klid na přestavbu týmu, která, nutno říct, vyznívala občas poněkud kostrbatě.

Na začátku sezony se z kvalifikace opět nevydařil útok na Ligu mistrů, i kvůli tomu, že sudí pustili Dynamu Kyjev gól z ofsajdu, který snad musel být vidět až z Měsíce.

Ovšem následné slávistické působení v domácí i Evropské lize ukázalo, že Trpišovského recept funguje. Navzdory tomu, že se v Petrohradu výborný výkon nepodařilo překlopit do náležitého výsledku, že hodně nepřesvědčil domácí zápas s Kodaní a že se vůbec nepovedl ten v Bordeaux. Speciálně domácí duely s Bordeaux a ve čtvrtek se Zenitem ale snesly i velmi přísná měřítka a doručily naprosto zaslouženě i potřebné kvantum bodů.

Aktivní, fyzicky náročné pojetí slavilo úspěch díky nadmíru funkční ose týmu, kterou tvoří gólman Kolář, který třeba v Bordeaux ukázal, že je občas schopen chytit i nemožné (ano, sem tam ještě i pustit), před ním se v prostoru stoperů plnohodnotně využívají vždy dva z trojice Deli, Ngadeu, Kúdela, uprostřed pole září čistič Souček, ofenzivní sílu v sobě nese zejména Stoch – a snad jen nějaký ten zázračný kanonýr na hrotu Slavii pořád chybí. Možná i vinou četných zranění.

Speciální kapitolku si zaslouží 29letý Miroslav Stoch, asi nejlepší fotbalista, který se nyní na českém území pohybuje. Jeho talent ho už v mládí posunul z Nitry do akademie Chelsea. Jenže v A-týmu Abramovičova klubu odehrál pak všehovšudy jen 5 zápasů. Po rozjezdu v Enschede pak přišla „tour” Fenerbahce, PAOK, Al Ain, Bursaspor... I rozchod se slovenskou reprezentací.

Stoch měl svoji hlavu, chtěl si prostě na hřišti (i mimo něj) hrát podle vlastních not. S podobným vyladěním přišel i do (Šilhavého) Slavie. Udivoval nevídanými kousky, po hřišti občas létal, občas se ploužil, tempem i zvolenými směry obvykle dle svého uvážení. A až Jindřich Trpišovský pak Stocha v jeho už poměrně pokročilém fotbalovém věku vyladil tak, že když bude ochoten uchopit na trávníku předepsaný part, pak Slavia bude moci zahrát jako velký orchestr i s mimořádným sólistou. A výsledek jsme proti Zenitu viděli.

Loni na podzim zaznamenal Stoch ve Slavii všehovšudy 3 gólové přihrávky. Na jaře měl ligovou bilanci 4+1, skóroval navíc v semifinále i finále Mol Cupu. A právě finišující podzim 2018? Ligovou bilanci 11+3 vylepšil včera skvostným gólem do sítě Zenitu, který vlastně podtrhl a pojistil vítězství i postup. Vzestup Stochovy efektivity patří mezi úhelné kameny slávistického úspěchu.

A tohle je ta Stochova trefa do sítě Zenitu:

Poté, co skomírající klub slavného jména pozvedly čínské peníze, si tak Slavia může odškrtnout další položku na cestě postupného obnovování někdejšího lesku. Po návratu do pohárové Evropy, po zisku titulu a postupu do pohárové skupiny přišel po 11 letech opět i vstup do jarní části pohárů. Tehdy do ní Slavia přeskakovala z Ligy mistrů. Tahle jediná, nejlépe honorovaná kapitola, tedy Liga mistrů, pro ni zůstává poslední nenaplněnou výzvou.

Týmu poděkoval i šéf klubového představenstva:

O tom, jestli o Ligu mistrů bude příště usilovat z mistrovské či nemistrovské větve kvalifikace, může hodně napovědět i pondělní ligová dohrávka v Jablonci, který pod vedením trenéra Rady zejména v tomto kalendářním roce předvádí asi nejlepší fotbal ve své historii. Sbírka nejtalentovanějších českých hráčů nabízela Petru Radovi výtečné možnosti, a on jich využíval. Ze svého tradičního důrazu na sílu a disciplínu se i on sám dokázal „aktualizovat“ na moderní fotbal plný dynamiky.

A v pohárové Evropě scházela Jablonci pod Radovým vedením mnohdy jen vyšší úroveň koncovky a efektivity k tomu, aby se daly uhrát i lepší výsledky, byť ani 5 bodů není na premiéru málo. A koeficientu Jablonec nakonec také řádně přispěl.

Však se na tabulku, podle níž se bude nasazovat do pohárů v sezoně 2020–21 podívejte sami, a to zde. Klíčová je 15. příčka, která do kvalifikace Ligy mistrů pouští vedle mistra příslušné země ještě i vicemistra. Čtrnáctí Dánové už na jaře nebudou mít ve hře nikoho, patnáctí Švýcaři jeden celek, útočící šestnáctí Češi dva.

A to Plzeň a Slavii. Oba čeští zástupci budou při pondělním losování prvního vyřazovacího kola Evropské ligy mezi nenasazenými celky. Tady je nabídka klubů, které mohou takříkajíc dostat:

Reklama

Doporučované