Hlavní obsah

Glosář: Vědí fanoušci Slavie, co chtějí? Trpišovského styl jim přijde riskantní, přitom se modlili za Zemana

Glosář s Luďkem Mádlem a Jiřím Hoškem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Luděk Mádl a Jiří Hošek glosují severolondýnské fotbalové derby a změny ve Slavii.

Článek

Fotbalová Slavia sice v generálce na ligové jaro v Ostravě 3:2 vyhrála, ale mnohé její fanoušky, alespoň podle ohlasů na sociálních sítích, znepokojily četné chyby v defenzivě. Přitom se daly očekávat, i trenér Jindřich Trpišovský nedávno v rozhovoru pro Seznam poukázal na to, že mužstvo učí nový, ofenzivnější herní styl, který však s sebou zprvu při nedokonalém provedení může nést rizika obnaženější obrany.

„Když dnes fanoušci slyší frázi typu ‚budeme vycházet ze zabezpečené obrany‘, kysele se ušklíbnou. Všichni volají po ofenzivním fotbalu s co největším počtem útočících hráčů. Ale málokdo z nich si uvědomuje, že každá mince má dvě strany. A když se pak opravdu začne útočit, tak se nestačí divit, že je obrana logicky zranitelnější,“ upozorňují v glosáři Luděk Mádl s Jiřím Hoškem.

„Není to tak dávno, co slávistická veřejnost vzývala jako boha Zdeňka Zemana,“ upozorňuje Mádl. Slavný trenér českého původu působící léta v Itálii nakonec pracovní nabídku od Slavie nepřijal. „Nicméně Zemanův fotbal je ultra ofenzivní, ještě mnohem riskantnější než ten, který teď Slavii ordinuje Trpišovský. A z něj mají najednou slávisté osypky,“ usmívá se Mádl.

Poukazuje na to, že tak velkou změnu, jakou Trpišovský se Slavií provádí, nelze za pár týdnů zimní přípravy stihnout zažít dokonale. „Z toho důvodu může být pro Slavii přínosné, že klíčové zápasy jara s Olomoucí a Spartou hraje až zhruba 10. a 17. března, takže ještě nějaký čas na dozrání nového stylu dostane,“ podotýkají glosátoři.

Mádl s Hoškem se detailně vrátili i k severolondýnskému derby mezi Arsenalem a Tottenhamem, vyzdvihli i výkon dosud sparťanského brankáře Martina Dúbravky v jeho velké premiéře v Premier League. To vše ve videu nad tímto textem.

Reklama

Související témata:

Doporučované