Hlavní obsah

Glosář: Všechno se mění, jen kouč Vrba pořád vyhrává. A Viktorii Plzeň vydělal už druhou miliardu

Foto: Profimedia.cz

Chcete ve fotbale miliardy vydělávat, a ne prodělávat? To si ale musíte pořídit Pavla Vrbu.

Reklama

Trochu se změnil. Za ty roky je vždy stále o něco podrážděnější a protivnější. Ale zná recept na úspěch a vítězství. Žádný český trenér se za poslední roky s bilancí Pavla Vrby a jeho Viktorie Plzeň opravdu nemůže srovnávat ani omylem.

Článek

Jen jeden jeho útok na Ligu mistrů zůstal zmařen. A to v minulém ročníku, když se Plzeň zasekla v osidlech někdejší Steauy Bukurešť. Ale pak si spravila chuť alespoň v Evropské lize. Včetně postupu do jarní části.

A tohle platí u Vrby stoprocentně. Jak hraje nějakou evropskou skupinu, tak platí, že si Viktoria zahraje i na jaře. Potřetí se mu nyní podařilo hrát skupinu Ligy mistrů, potřetí v ní obsadil třetí příčku, značící „přeskok“ do vyřazovacích kol Evropské ligy. K tomu dva postupy z Evropské ligy. O sportovní úspěšnosti nemůže být pochyb. A o té ekonomické jakbysmet.

Za své první dvě sezony v Lize mistrů inkasovala Viktoria Plzeň na bonusech 257 + 330 milionů korun. Když se k tomu připočítala jedna Evropská liga a prodeje Daridy, Jiráčka či Pilaře, naskočila na plzeňské kase s hlasitým cinknutím celá jedna miliarda.

Přišlo Vrbovo období u české reprezentace a v Anži Machačkala. Ač se stejně kvalitním kádrem, přece jen žádný z jeho následníků srovnatelných výsledků nedosáhl, ať už šlo o Dušana Uhrina, Karla Krejčího, Miroslava Koubka či Romana Pivarníka...

Vrba se vrátil a jelo to nanovo. Osmifinále Evropské ligy s těsným vypadnutím v souboji se Sportingem, výdělek 180 milionů korun. V domácí lize mistrovský titul značící přímý postup do Ligy mistrů. A v ní, přestože už mnozí, ano, včetně autora tohoto textu, čekali na to, že v ní stárnoucí sestava dostane ránu do vazu, přišel navzdory všemu úspěch vlastně největší.

Po středeční výhře nad AS Řím (2:1) platí, že Plzeň získala v této skupině 7 bodů, což je pro ni v Lize mistrů nejvíc v historii. Dokázala postoupit ze 3. místa navzdory tomu, že čtvrtá CSKA Moskva dvakrát porazila Real Madrid. A vydělalo se tolik peněz, že si teď snad celý tým bude moci doma pozlatit kachličky v koupelně.

Oproti minulosti se výrazně zdvihly bonusy za účast v soutěži i za uhrané body. Navíc UEFA zavedla příspěvek, který zohledňuje počet účastí příslušného klubu v soutěži, v případě Plzně činí zhruba 200 milionů korun. A když se to všechno sečte, ocitneme se v této rozběhnuté sezoně na průběžném součtu 772 milionů korun.

Čili pokud za tři úspěšné sezony v první etapě svého působení v Plzni vydělal Vrba Viktorii miliardu, tak teď je za dva roky na čísle 952 milionů, s příspěvky sponzorů a tržbou ze vstupného už tedy rozhodně na další miliardě. A to ještě na dveře tlučou kupci žadonící o služby Patrika Hrošovského.

Po jeho vynikajícím výkonu proti AS Řím budou tlouci ještě intenzivněji – a nejvíc se prý snaží ti, co mají také nejvíc v peněžence. Jsou z Huddersfieldu a jejich klub hraje Premier League.

Plzeň vše zvládla na jedničku s hvězdičkou, navzdory kádru s průměrem přes 30 let a navzdory zádrhelu s vážným zraněním kanonýra Krmenčíka. Je až skoro neuvěřitelné, jak dokázala „vyštengrovat“ koncentraci, nasazení, formu a sílu na klíčové momenty sezony. A těmi byly, jak se ukázalo, druhý poločas v Lužnikách a teď utkání s AS Řím.

Každá soutěž má své silné stránky i slabiny. Liga mistrů je nablýskaný zázrak a stroj na peníze. Jen závěrečná kola, v nichž jedni mají postup v kapse a nastoupí s náhradníky, zatímco druzí hrají o všechno, můžou nabízet i frašky typu Real Madrid – CSKA Moskva 0:3.

Přestože k takové potupě domácích na San Bernabéu došlo a Viktoria Plzeň tak byla nucena doma Římany porazit, zvládla to. Rozhodující gól vstřelil Tomáš Chorý, na kterého se přitom v Plzni dívali dlouho úkosem, protože jako náhrada za gólostroj jménem Krmenčík nefungoval ani omylem. Ale teď si všichni padli do náručí a můžou slavit opravdu velkolepě. Protože, jak sám naznačil i pětatřicetiletý matador David Limberský, něco takového možná naposledy.

Nabízí se zajímavá rovnice. Stejné stamiliony, které dokáže Daniel Křetínský ve své bláznivé fotbalové laboratoři jménem Sparta za rok spláchnout do kanalizace, dokáže Pavel Vrba v Plzni vydělat.

Vrbu v minulosti lákaly i ostatní tuzemské kluby. Traduje se, že svého času měl domluvené hned dvě schůzky s Alešem Řebíčkem, tehdy majitelem Slavie. Na obě však někdejší ministr dopravy dorazil zpitý údajně natolik pod obraz, že vůbec nebyl schopen srozumitelně komunikovat.

I Sparta svého času s Vrbou jednala. Tehdejší generální ředitel Kotalík mu měl nabídnout plat 250 000 měsíčně. Což vlastně pro někdejšího reprezentačního trenéra, který „u Pelty“ bral půl milionu a zrovna se vrátil z ruské ligy, kde jistě o vodě a tvrdých kůrkách také nepřežíval, znamenalo vzkaz: Aby lidé neřekli, tak jsme se s vámi sešli, ale tady z toho, co vám nabízíme, snad jasně vidíte, že ve skutečnosti vás nechceme.

A tak šel Vrba klasicky do Plzně, kde se sice letos v průběhu podzimu s vedením podle všeho také trochu pohádal, když už ani jeho šéfům nebylo libo, že hraje pořád s týmiž veterány a další hráče nechává ladem. Ale po takovém úspěchu, jakého v Lize mistrů nyní Viktoria dosáhla, budou zase všichni logicky nadobyčej spokojeni. A hypotetická úvaha o Vrbově návratu ke kořenům, do Baníku Ostrava, se tedy přinejmenším odloží.

Pavlu Vrbovi nezbývá než popřát, aby si svůj nepopiratelný úspěch dokázal také naplno užít. A to jako čistou euforii, ne jako žlučovitý triumf nad nepřejícím světem, což je interpretace, kterou mu permanentně podsouvá jeho „lampasácký“ asistent Dušan Fitzel, který má na něj po lidské stránce mimořádně negativní vliv.

I kvůli němu se v očích fotbalové veřejnosti Pavel Vrba v průběhu let proměnil z bodrého chlapíka, co slaví triumfy kotoulem nazad, ve věčně protivného, podrážděného „strejce“. Fanoušci mají možnost vnímat Vrbovu osobnost jen prostřednictvím krátkých rozhovorů po zápasech. A v nich Vrba nevynechá jediné příležitosti, aby na někoho podrážděně, jedovatě nezaútočil. Každá taková věta je jeho drobnou porážkou, kterou si kazí image.

Škoda. Ale jeho úspěšnost v Lize mistrů, zejména v jakémkoli přepočtu ekonomické i sportovní výtěžnosti oproti ročnímu rozpočtu klubu, je naprosto fascinující a zázračná.

Tomáš Paclík, majitel Viktorie Plzeň, by měl blahořečiti den, kdy jeho předchůdce Miroslav Kříž do Plzně právě Pavla Vrbu přivedl. A celý Západočeský kraj, a vlastně i celá fotbalová Česká republika, jakbysmet. Spojení Vrba + Plzeň = fotbalový zázrak. A ještě nekončí.

Reklama

Doporučované