Hlavní obsah

Gočárovy mlýny mají být po přestavbě českou odpovědí na londýnskou galerii Tate Modern

Známá stavba z červených cihel se má proměnit v moderní galerii s ambicí patřit mezi nejlepší na světě.

 

Reklama

Po bok světových galerií, které vznikly přestavbou průmyslových budov nebo brownfieldů, se v příštích letech zařadí i Východočeská galerie v Pardubicích. Východočeská galerie se má přestěhovat do mlýnů z počátku 20. století.

Článek

Autorem objektu z červených cihel je známý český architekt Josef Gočár, který zanechal nejvýraznější stopu v sousedním Hradci Králové, ale je například i tvůrcem kubistického domu U Černé matky boží v pražské Celetné ulici. Winternitzovy mlýny Gočár vytvořil ve stejném období, průmyslový objekt vyrostl v roce 1911 na břehu řeky Chrudimky.

Svému účelu mlýny, které jsou už od 80. let minulého století kulturní památkou, sloužily až do roku 2013, od té doby je objekt nevyužívaný. O rok později Winternitzovy mlýny povýšily na národní kulturní památku. Mlýny od loňského roku vlastní soukromý majitel, který v současnosti jedná s Pardubickým krajem, jenž chce hlavní část objektu využít právě pro svoji galerii.

Pardubická galerie momentálně sídlí v prostorách tamního zámku a v Domě U Jonáše, přestěhováním do mlýnů získá dvojnásobnou výstavní plochu, ale také atraktivnější prostor pro výstavu některých děl, neboť mlýny disponují nejen atraktivní industriální architekturou s vysokými stropy. „Nové prostory galerii zatraktivní a věřím, že pomohou přilákat návštěvníky nejen z okolí, ale i ze zahraničí,“ uvedla ředitelka Východočeské galerie Hana Řeháková.

Pardubický kraj chce objekt odkoupit za zhruba 30 milionů korun, z nichž by mohl až 15 procent získat z dotací. Další stamilionovou dotaci má hejtmanství přislíbenou na rekonstrukci.

Reklama

Doporučované