Hlavní obsah

Golfové hřiště se může OKD prodražit. Studie varuje před obří ztrátou

Foto: Profimedia.cz

Pokud stát či vedení OKD nepřijme při řízení golfového areálu Lipiny koncepční změny, v příštích letech se ztráta podle studie může vyšplhat až na 167 milionů korun. Už teď se to lepí z veřejných peněz.

Reklama

Seznam Zprávy získaly odbornou studii, která již před dvěma lety varovala stát a vedení OKD před milionovými ztrátami za provoz golfového hřiště. Ke změně ale dosud nedošlo. Provoz hřiště tak státní doly musejí dotovat.

Článek

Když se řekne OKD, vybaví si člověk doly, uhlí či horníky. Určitě ne golf. Jenže právě v golfovém areálu utápí státem vlastněná těžební společnost již několik let miliony korun.

Přitom podle zjištění Seznam Zpráv disponuje vedení OKD už od konce roku 2018 studií auditorské společnosti Ernst & Young, která nastínila několik možností, jak s golfovým resortem Lipiny naložit a zároveň u toho „propálit“ co nejméně peněz.

Nejméně výhodné by pro OKD podle studie bylo, pokud by s golfovým sportovištěm nepodniklo žádné kroky. Ztráty by se v dalších letech měly hromadit: v roce 2016 nastal propad ve výši milionu korun, v roce 2017 už 6,4 milionu a jen za první pololetí roku 2018 šlo o ztrátu ve výši čtyř milionů korun.

Do roku 2035 by se kumulovaná ztráta podle analýzy vyšplhala až na sumu 167 milionů korun.

Analytici společnosti Ernst & Young proto státem vlastněnému OKD navrhli několik řešení, jak dostat golfový areál nejpozději do roku 2035 do černých čísel. „Vhodně se jeví nákup pozemku pod golfovým resortem, rozšíření golfového resortu, rozvoj území v sousedství golfového resortu a optimalizace provozu,“ píše se v analýze Ernst & Young, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici.

Od vypracování analýzy však zanedlouho uplynou dva roky. OKD, vlastněné společností Prisko spadající pod Ministerstvo financí, se doposud nepohnulo z místa. Ztráty za prodělečný golfový areál tak narůstají - přesně tak, jak před tím materiál Ernst & Young varoval.

Aktuální ztráta? Tajné

Na dotazy redakce, proč se OKD v tomto směru nepohnulo z místa a jaký hospodářský výsledek zaznamenaly Lipiny za roky 2018 a 2019, tiskové oddělení OKD odmítlo odpovědět.

OKD v uplynulých letech doufalo, že rozvoji golfového areálu pomohou polští klienti. „Domácí“ návštěvnost karvinského golfu totiž uvadala: v letech 2012 až 2017 ubylo 7,1 procenta zájemců. „Zejména vývoj situace na polském golfovém trhu - trend rostoucího zájmu o golf, ekonomický růst a vysoký počet obyvatel v dojezdové vzdálenosti - indikuje velký potenciál navýšení počtu návštěvníků lipinského resortu,“ píše se v závěru analýzy Ernst & Young.

Vzhledem k tomu, že vedení OKD nadále označuje golfový areál za ztrátový, ke kýženému nárůstu polských golfových turistů v uplynulých dvou letech s vysokou pravděpodobností nedošlo. I na toto jsme se podniku zeptali, odpovědi jsme však nedostali.

V pasti

OKD se každopádně ocitlo v pasti. Těžební společnost je finančně na kolenou, po státu musí kvůli krizi cen uhlí a koronaviru žádat stamiliony korun pro své fungování. Stát by do roku 2035 měl vynaložit kolem 15 miliard korun na utlumení dolů.

Je těžko představitelné, že by OKD v takové situaci pumpovalo nejen miliony korun do provozu golfového areálu, ale k tomu ještě pustilo peníze na nákup pozemků, na kterých sportoviště leží a nyní si je klub musí pronajímat. Jaký je to rozdíl oproti golfovému hřišti v Mostu, kde areál rovněž vyrostl v rámci rekultivace na těžebních jámách. S tím, že pozemky patří městu Most.

Což je přesně opačná situace než v Karviné, kde pozemky patří developerské skupině Asental Group bývalého uhlobarona Zdeňka Bakaly, někdejšímu vládci OKD, který ze skupiny vytáhl desítky miliard korun. Podle studie Ernst & Young by OKD za pozemky muselo zaplatit sumu v rozmezí 16 až 20 milionů. Jedině ve chvíli, kdy by OKD vlastnilo golfový areál včetně pozemků, by mohla vyrůst hodnota celého komplexu, který by se následně dal smysluplně prodat.

O takové řešení by stálo „mateřské“ Ministerstvo financí. „V současné situaci považujeme za rozumné, aby OKD vyvinulo maximální snahu na zpeněžení golfového hřiště. Jeho rozdělené vlastnictví, neblahé dědictví po panu Bakalovi, to bohužel příliš neusnadňuje. Ministerstvo nicméně o prodej golfového hřiště coby zbytného majetku usiluje od samotného počátku,“ uvedla pro Seznam Zprávy ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Naproti tomu vedení OKD, společnost podřízená Ministerstvu financí, si koupi pozemků představit neumí. „OKD v současné době jedná s majitelem pozemku o případném prodeji golfového hřiště v součinnosti s majitelem pozemku. OKD nezamýšlí koupit pozemky. Současná snaha společnosti je náklady snižovat,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí OKD Naďa Chattová.

Těžební společnost se tak dostala do choulostivé situace. Ročně tratí miliony korun na provozu golfového areálu, Bakalovy pozemky si musí pronajímat, jednání o jejich odkupu jsou komplikovaná. Už jen proto, že mezi Bakalou a premiérem Andrejem Babišem panuje dlouhodobě napjatý vztah. Šéf ANO ještě coby ministr financí (v roce 2015) výkup nemovitostí od Bakaly odmítal.

OKD si zároveň nemůže dovolit přestat se o golfový areál starat, protože pak by jeho hodnota šla rychle dolů. „OKD považuje náklady spojené s golfovým resortem za náklad, který OKD zatěžuje, ale až do realizace prodeje je nutné je vynakládat, aby se nesnižovala hodnota majetku a potencionální kupní cena,“ dodala mluvčí OKD Naďa Chattová.

Ráj pro smetánku

Bývalý šéf OKD Michal Heřman míní, že pro finanční situaci OKD by bylo nejlepší, kdyby podnik nabídl golf potenciálním zájemcům za symbolickou korunu.

„Když jsem loni v květnu nastoupil do čela OKD, ve schváleném plánu pro rok 2019 tehdy akcionář OKD, společnost Prisko, souhlasil s koupí pozemků od Asentalu za několik desítek milionů korun s cílem celý projekt zcelit. Pak se ale v důsledku propadu cen uhlí a nastupující krize od záměru pozemky koupit ustoupilo. Podle mého názoru by bylo nejvhodnější celý golfový areál nějakému zájemci za korunu přenechat,“ řekl Seznam Zprávám Heřman, který byl ředitelem OKD od května 2018 do ledna 2019.

Takový postup může brzdit jedna personální otázka. Prezidentem golfového klubu v Lipinách je Michal Kuča, který zároveň působí ve funkci předsedy dozorčí rady OKD. Kuča, který je považovaný za jednu z klíčových zákulisních figur OKD, se odpovědím na dotazy redakce, zda se nenachází ve střetu zájmů, vyhýbá.

Faktem je, že karvinský golf je v regionu považovaný za místo, kde se vedle sportovních zájemců schází i místní „smetánka“. Golfová hřiště dlouhodobě představují prostředí, ve kterém se potkávají vlivní politici a podnikatelé. Tím víc na hřišti, jehož provoz je v posledních letech zajištěný z veřejných peněz.

Reklama

Související témata:

Doporučované