Hlavní obsah

Goodbye, řekla smířlivě Mayová. Podrobnosti z dopisu, kterým začal brexit

Theresa Mayová oznamuje zahájení brexitu.

 

Reklama

Britská premiérka Mayová zvolila přátelský tón a Brusel vybídla k upřímné spolupráci.

Článek

Byl to historický okamžik. Krátce po půl druhé odpoledne britská premiérka oznámila svým poslancům, že začal odchod její země z Evropské unie.

„Neodcházíme z Evropy, ale z Unie," zdůraznila Theresa Mayová v projevu, který je hodnocený jako smířlivý a vstřícný.

Mayová v dopise ohlašujícím začátek brexitu vyzvala Brusel ke spolupráci a zdůraznila, že spořádaný duch jednání je v nejlepším zájmu všech zúčastněných. Pokud jde o technické rozhovory o podmínkách brexitu, chce je zahájit co nejdříve.

I kvůli terorismu musíme spolupracovat

V dopise, který na svém webu zveřejnila britská vláda, premiérka rovněž ujistila, že respektuje postoj Evropské unie k podmínkám účasti na jednotném trhu.

„Měli bychom spolu jednat konstruktivně, s respektem a v duchu upřímné spolupráce," uvedla ministerská předsedkyně. Mayová také upozorňuje, že nadcházející jednání ve spravedlivé a spořádané atmosféře jsou nejlepším postupem nejen pro Spojené království, ale i pro Evropskou unii. Premiérka rovněž vyjádřila přání, aby Evropa zůstala silná, prosperující a aby se dokázala ubránit před bezpečnostními hrozbami.

Záznam přenosu z britského parlamentu a studio Seznam Zprávy o brexitu:

Brexit v přímém přenosu z parlamentu.

Agentura AP poznamenala, že Mayová zvolila smířlivý tón a Brusel vybídla k upřímné spolupráci.

V dopise premiérka uvedla, že připravuje několik zákonů, jež se vybraným problematickým bodům odchodu z EU budou věnovat a které se budou týkat zachování kontinuity a jistoty pro obchodování. Pokud bude Británie nucena opustit evropský blok bez příslušné dohody s Unií, chce Londýn obchodovat podle podmínek Světové obchodní organizace (WTO). Zároveň Mayová poznamenala, že nevyjednání takové dohody bude znamenat oslabení spolupráce v boji proti kriminalitě a terorismu.

Mayová a Sturgeonová na kritizované titulce Daily Mailu.

Dokument Mayové dále uvádí, že Londýn by chtěl s technickými rozhovory o podrobnostech strategie začít co nejdříve a že je třeba upřednostnit ve vyjednávání ty největší výzvy.

Mayová v dopise konstatovala, že respektuje postoj EU ke čtyřem svobodám jejího volného trhu, tedy volnému pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu, takže Británie si nemůže vybrat jen to nejlepší. Dodala, že je také jasné, že britské společnosti se budou muset vyrovnat s pravidly institucí, ve kterých Británie již nebude zastoupena.

Londýn a Brusel se probudily do dne, kdy Británie spouští odchod z EU.

Reklama

Související témata:

Doporučované