Hlavní obsah

Google čelí obvinění ze sledování dětí. Využívá vzdělávací program

Ilustrační fotografie.

Reklama

Americký stát Nové Mexiko žaluje Google za sběr dat o školácích mladších třinácti let bez souhlasu jejich rodičů. Firma má získávat citlivé informace ze vzdělávacího softwaru, který školám poskytuje. Společnost jakoukoliv vinu odmítá.

Článek

Státní zástupce Hector Balderas se dlouhodobě věnuje ochraně dětí na internetu. Před dvěma lety zažaloval Google, Twitter a několik dalších firem za nelegální sledování dětí pod 13 let bez souhlasu rodičů, což zakazuje americký federální zákon. Případ stále čeká na konečný verdikt, a tak se Balderas pustil do dalšího vyšetřování.

Historie vyhledávání, přesná poloha i videa na YouTube

Ve čtvrtek 20. února státní zástupce podal na společnost Google druhou žalobu. Firma se měla dopustit sledování dětí prostřednictvím edukativního programu G Suite for Education, jenž je přímo navržen pro užití ve školách. Google ho školám nabízí velmi levně nebo přímo zadarmo spolu se zakoupením notebooků – tzv. chromebooků. Přes software, který poskytuje například propojení třídy s učitelem a programy na psaní, se Google měl údajně dostávat k soukromým datům studentů.

Balderasův asistent Brian McMath a jeho tým provedli sérii testů a zjistili, že citlivé informace o dětech, které obdržely chromebooky od školy, jsou posílány do Googlu. Mezi data patří historie prohlížení, hledání i historie sledovaných videí, určení přesné polohy zařízení, hesla, nahrané audio nebo seznam kontaktů. McMath upozorňuje, že nejsou žádné důkazy o zneužití dat Googlem, ale je možné, že je společnost využívala ke komerčním účelům.

Souhlas rodičů poskytuje škola

Protože se jedná o děti mladší třinácti let, Google měl pochybit s ověřováním rodičovského souhlasu se sběrem dat. Vyžaduje ho speciální federální zákon „Children’s Online Privacy Protection Act“. Nezávislá Federální obchodní komise ale v minulém roce uvedla, že tento rodičovský souhlas v podstatě poskytují školy, když notebooky a software zakoupí. Google proto vinu ve svém prohlášení jednoznačně odmítá.

Balderas a dalších více než dvacet státních zástupců apelují na komisi, aby přehodnotila svůj postoj vzhledem k tomu, jakou sílu společnostem jako Google při sledování dětí dává. Poskytnuté notebooky navíc mohou děti využívat i mimo sféru vzdělávání.

„Bezpečnost studentů by měla být prioritou číslo jedna pro jakoukoliv firmu, která zprostředkovává služby našim dětem. Především ve školách,“ řekl Balderas ve svém prohlášení. „Sběr informací o studentech bez souhlasu rodičů není jen nelegální, ale také nebezpečný. Já i můj tým přivedeme před spravedlnost kteroukoliv společnost, pokud ohrozí bezpečí našich dětí.“

Balderas napsal i otevřený dopis generálnímu řediteli Googlu Sundaru Pichaiovi, v němž ho vyzývá k okamžitému zastavení sledování.

Reklama

Doporučované