Hlavní obsah

Google může mít problém. Neplatil dost brigádníkům

Foto: Shutterstock.com

Počet špatně placených brigádníků se může pohybovat v desítkách tisíc.

Reklama

Google platil brigádníkům v desítkách evropských a asijských zemích méně než měl. Dva roky se to snažil skrývat, protože tím porušoval zákony v několika státech. Nyní slíbil, že chyby napraví.

Článek

Google nedostatečně platil tisíce svých zaměstnanců. Podle dokumentů, které to ukazují, se společnost snažila rozdíly napravit poté, co se dozvěděla, že tím porušuje zákony ve Spojeném království, ale i jinde v Evropě a v Asii.

Technologický gigant s nápravou nedostatečných odměn otálel přes dva roky. Nejprve se však podle odhalení deníku The Guardian snažil tento problém zakrýt.

Vedení Googlu podle této zprávy přinejmenším od května 2019 vědělo, že společnost nedodržuje zákony ve Velké Británii a dalších evropských a asijských zemích. Ty nařizují, aby brigádníci dostávali stejnou mzdu jako pracovníci na stejné pozici na plný úvazek.

Firma to odůvodnila tím, že se obává zvýšení nákladů v odděleních, jež se na brigádníky do velké míry spoléhají.

Vedení a právníci Googlu v jednu chvíli prosazovali plán, jak se pomalu a s co nejnižšími náklady dostat do souladu s předpisy, přestože uznávali, že takový krok není správný a mohl by personální agentury, s nimiž uzavírá smlouvy, dostat do složité pozice jak z právního, tak etického hlediska.

Google své pochybení přiznal. „Skutečné se mzdové sazby pro dočasné zaměstnance v tomto období mnohokrát zvýšily. Většina z nich je odměňována výrazně více, než jsou srovnávací sazby,“ uvedl v prohlášení Spyro Karetsos, ředitel Googlu pro dodržování regulací a nařízení.

Zjistíme, co se zde pokazilo, proč se to stalo a napravíme to.
Spyro Karetsos, ředitel Googlu pro dodržování regulací a nařízení

„Nicméně je zřejmé, že tento proces nebyl veden v souladu s vysokými standardy, kterých se jako společnost držíme. Provádíme důkladnou revizi a jsme odhodláni určit a vyřešit všechny nesrovnalosti v odměňování, které náš tým ještě nevyřešil. V této oblasti provedeme revizi našeho dodržování předpisů. Stručně řečeno zjistíme, co se zde pokazilo, proč se to stalo a napravíme to,“ uvedl v prohlášení Karetsos.

Nesrovnalosti v závazcích ohledně platové rovnosti, které by podle odhadu mohly dosahovat 100 milionů dolarů, znamenají podstatné zkreslení údajů ve čtvrtletních finančních zprávách Googlu. Tím společnost porušuje americký zákon o cenných papírech.

„Ze zveřejněných informací je zřejmé, že Google nejen porušil zákony po celém světě, ale také uvedl investory v omyl ohledně významných právních a finančních závazků,“ uvedl John Tye, zakladatel a vedoucí oddělení pro zveřejňování informací organizace Whistleblower Aid.

Informace od bývalého zaměstnance, který na tyto praktiky anonymně upozornil, jsou zásadním důkazem. „Naléhavě žádáme americkou Komisi pro cenné papíry a burzy, aby proti společnosti Google zahájila řízení o vymáhání práva a chránila práva investorů na úplné a přesné informace,“ dodal Tye.

Problém údajně vznikl kvůli množství zákonů v desítkách různých států, které upravují, jak s těmito pracovníky zacházet.

Google zaměstnává na 100 tisíc brigádníků, dodavatelů a smluvních partnerů, kteří nejsou ve společnosti přímo zaměstnáni. Z toho zhruba šest tisíc ve společnosti pracuje jen dočasně.

„Jsou nesmírně důležitou součástí naší pracovní síly a pracují v nejrůznějších oblastech, od programových manažerů přes technické pracovníky až po právníky a administrativní pozice. Snažíme se zajistit, aby byli velmi konkurenceschopně placeni,“ uvedl Karetsos.

Brigádníky nejvíce najímají oddělení marketingu a náboru a také dceřiná společnost Waymo zabývající se autonomními vozidly. V celosvětovém měřítku utratí Google za tyto pracovníky přibližně 800 milionů dolarů ročně (17,2 miliardy korun).

Třicet zemí, kde Google působí, přijalo zákony, které společnostem přikazují, aby se s těmito pracovníky zacházelo stejně jako se zaměstnanci na plný úvazek, kteří vykonávají stejnou nebo podobnou práci.

V USA, kde pracuje většina brigádníků společnosti Google, však taková ochrana neexistuje – stejně jako v Česku. Podle mluvčí českého Googlu Alžběty Houzarové se porušení zákona kvůli platům tuzemských pracovníků společnosti netýká.

Počet postižených brigádníků se podle serveru The Guardian může pohybovat v desítkách tisíc. Společnost měla v únoru 2021 v zemích s těmito zákony 1 030 dočasných pracovníků. Z toho bylo nejvíce ve Velké Británii (343), Indii (222), Irsku (207) a Německu (59).

Jeden z dokumentů ukázal, že pracovníci v HR oddělení Googlu ve Velké Británii dostávali o 4,10 až 8,25 libry (121 až 245 korun) za hodinu méně, než měli. Někteří brigádníci tak vydělávali 14,17 libry místo 18,27 libry a jiní 21,56 libry místo 29,8 libry.

Podle dokumentu, který pro Google zpracovala společnost Deloitte, má technologická firma více než 350 dočasných pracovníků v 16 zemích, včetně Argentiny, Austrálie, Brazílie, Kanady, Izraele, Švýcarska a Tchaj-wanu, kde se nemusí řídit zákony o platové rovnosti, podobně jako v Česku.

Využívání brigádníků je v technologických firmách běžné. Závislost společnosti Google na této pracovní síle však dlouhodobě vyvolává kritiku ze strany vlastních zaměstnanců, ale i politiků a odborů.

Reklama

Doporučované