Hlavní obsah

Google otočil. Zaměstnancům povolí home office i do budoucna

Ilustrační foto.

Reklama

Google chtěl, aby se do kanceláře vrátili všichni zaměstnanci, některým však přeci jen povolí pracovat trvale na dálku. Šéf Sundar Pichai si však přeje, aby se jich vrátilo co nejvíc.

Článek

Americká technologická firma Google rozšířila svým zaměstnancům možnosti volby toho kdy, jak a zda vůbec budou s ústupem pandemie muset znovu nastoupit do práce v kancelářích. Informovala o tom stanice CNN.

Zaměstnanci Googlu po celém světě dostali možnost pokračovat v práci z domova do prvního září. Poté si budou moct zvolit, jestli se chtějí vrátit do své původní kanceláře, nastoupit do kanceláře v jiném městě, nebo jestli chtějí natrvalo pracovat odkudkoliv, tedy pokud jim to jejich pozice ve firmě dovoluje.

Nové nastavení, které vstoupí v platnost prvního září, oznámil ve středu zaměstnancům generální ředitel firmy Google Sundar Pichai emailem.

Pichai ve své zprávě vyzdvihl výhody pracování v kanceláři. „Již přes 20 let dojíždějí naši zaměstnanci do kanceláří, aby zde řešili zajímavé problémy – nad kávou, u tabule nebo během volejbalu a kriketu,“ uvedl.

S koncem pandemie se podle odhadů generálního ředitele vrátí do svých původních kanceláří aspoň na několik dní v týdnu zhruba 60 procent globální pracovní síly Googlu. 20 procent se podle očekávání přemístí do jiné kanceláře a zbývajících 20 procent bude pracovat z domova.

Jde o odklon od původního plánu technologického giganta, podle nějž měli všichni zaměstnanci začít povinně dojíždět do kanceláří na tři dny v týdnu.

Americký technologický gigant čítá po celém světě zhruba 140 tisíc zaměstnanců. Kanceláře má v 170 městech v 60 zemích. S příchodem pandemie covid-19 v loňském roce se jako jedna z prvních firem rozhodl umožnit svému personálu práci na dálku.

S postupem vakcinace a oživováním ekonomiky mnoho velkých technologických společností připravuje plány, jak přivést své zaměstnance zpět do kanceláří. Zároveň nastavují nové modely práce z domova.

Například Facebook uvedl, že povolí svým zaměstnancům pracovat na dálku neustále, pokud to povaha jejich práce povoluje. Podobnou taktiku zvolil i Twitter. Na druhou stranu dopravní firma Uber bude po svých pracovnících požadovat, aby po ústupu pandemie dojížděli do pracoven aspoň na tři dny v týdnu, podobně jako to měl dříve v plánu Google.

Sundar Pichai ve středečním emailu také vyjádřil podporu zaměstnancům Googlu, kteří se nacházejí v covidem těžce postižených zemích jako Indie či Brazílie. „Dávejte na sebe a své blízké pozor, prosím. Pomůžeme vám, jak jen budeme moct,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované