Hlavní obsah

Google prostřednictvím YouTube pomáhá šířit konspirační teorie a extremistické názory

Ilustrační fotografie.

Reklama

Televizní stanice Sky News zjistila, že společnost Google, jejíž vyhledávač je dlouhodobě celosvětově nejpoužívanější, pomáhá šíření dezinformací a extremistických názorů.

Článek

Přibližně 63 000 vyhledávání každou vteřinu a 92,62 % všech vyhledávání na internetu na světě. To je společnost Google v číslech serverů Search Engine Land a Stat Counter. Své konkurenty nechává gigant daleko za sebou. Televizní stanice Sky News však nedávno přišla s překvapivým objevem – Google pomáhá skrz společnost YouTube šíření dezinformací.

Sky News se povedlo najít několik výrazů, které odkazují na konspirační teorie a které Google pomáhá propagovat. Například pokud uživatel zadá do vyhledávače výraz „5G birds“, box videí mu nabídne teorie o tom, že telekomunikační síť páté generace zabíjí ptáky.

Pět lží na jednu pravdu

Funguje to i v české verzi. Pokud zadáme výraz 5G ptáci, zobrazí se na prvním místě web, který informaci nevyvrací, ale ani nepotvrzuje, z nadpisu by se však mohlo zdát, že skutečně síť může zabíjet.

Dalších pět výsledků vyhledávání jsou dezinformační weby, až na šestém místě je server manipulátoři, který se informaci rozhodl ověřit. Přitom zjistil, že je nepravdivá. Stále ještě na první straně se pak můžeme dočíst, že technologie je škodlivá dokonce pro děti. Pokud by tedy uživatel četl pouze titulky, mohl by dospět k závěrům, které by nebyly založené na pravdě.

Foto: Petr Juna

Screenshot vyhledávání hesla „5G ptaci“ (6.7. 2019).

Na velikosti nezáleží

V případě videí se ani nejedná o princip velikosti kanálu, který obsah nahrál. Stanice Sky News při svém bádání zjistila, že první nabízené video je nahrané kanálem Life Energy Solutions z Nového Zélandu, který v době zveřejnění výsledků měl pouhých 3096 odběratelů. Po upozornění ze strany televize pak Google video stáhl z výsledků vyhledávání pro tento výraz i jemu podobné.

Přes 3,5 milionu zhlédnutí za tři měsíce

Dalším příkladem je vyhledávání hesla „Maddy McCann“, které bylo oblíbené zejména poté, co poskytovatel filmů Netflix odvysílal dokument o této unesené dívce. Druhým výsledkem při vyhledávání mezi videi pak bylo video „Five Creepy Facts About The Madeleine McCann Case“ (Pět hrůzných faktů o případu Madeleine McCann), které nahrál kanál s paradoxním názvem „Fully Sourced“ (Plně ozdrojováno).

Ve videu se tak divák mohl dozvědět například to, že matka dívky je nymfomanka, nebo že stopy vedou k Johnovi Podestovi, jednomu z bývalých manažerů prezidentské kampaně Hillary Clintonové. Informace pro mnoho lidí jistě zajímavé mají jednu zásadní chybu a sice to, že nejsou pravdivé. Video, které je šíří, však z 174 279 zhlédnutí v březnu mělo v červnu již přes 5 milionů zobrazení.

Spirála dezinformací

Podle mluvčího Googlu jsou dezinformace pro společnost velkým tématem, se kterým bojují například upřednostňováním důvěryhodných kanálů nebo absencí videoboxů u témat, jakým jsou například chemtrails nebo hnutí proti očkování. Will Moy, ředitel nezávislé organizace Full Fact, která ověřuje informace v rozhovoru pro Sky News, uvedl, že je „znepokojen tím, že při hledání informací často dostáváme ty zprávy, které nás utvrzují v našem názoru“. YouTube navíc ve snaze, aby návštěvník na stránce strávil co nejvíce času, nabízí videa s podobnou tematikou neboli i pseudovědecký nebo přímo lživý obsah. Divák se proto může snadno dostat do spirály konspiračních teorií a dezinformací.

Reklama

Doporučované