Hlavní obsah

Google žaluje taxislužbu Uber. Ve hře je špionáž a krádež technologií

Google žaluje Uber kvůli samořídícím autům.

 

Reklama

Anthony Levandowski si měl před odchodem z Googlu stáhnout tisíce materiálů včetně přísně tajných plánů samořídícího auta.

Článek

Americká společnost Waymo ze skupiny Alphabet, pod kterou patří i technologický gigant Google, žaluje alternativní taxislužbu Uber kvůli údajné průmyslové špionáži, krádeži obchodního tajemství a technologií.

Žalobu u soudu v San Francisku podala společnost Waymo, která na konci loňského roku od sesterského Googlu převzala vývoj samořídících aut.

Waymo viní svého bývalého vrcholného manažera Anthonyho Levandowského, že jí ukradl klíčovou technologii, která Uberu pomáhá se zavedením flotily samořídících vozů.

Jádro sporu se vztahuje ke konci roku 2015, kdy Levandowski po letech práce pro společnost Google z firmy odešel a založil start-up Otto. Tento podnik se zaměřuje na vývoj technologie automatického řízení kamionů.

Uber firmu Otto před rokem koupil za 680 milionů dolarů (17,4 miliardy Kč) a Levandowski teď v této firmě vede tým pro vývoj samořídících automobilů.

Waymo jde k sanfranciskému soudu i s důkazy o instalaci softwaru, díky kterému měl Levandowski do svého počítače stáhnout na čtrnáct tisíc dokumentů - tajných plánů, nákresů, technických specifikací a designových návrhů. Jde hlavně o technologii LiDar, laserový radarový systém, díky kterému se samořídícící auto orientuje a „vidí”, co se kolem něj děje.

Levandowského počínání odhalili ve Waymu šest týdnů před jeho odchodem. Do svého počítače postupně stáhl 9,7 GB dat.

Reklama

Související témata:

Doporučované