Hlavní obsah

Google zaplatí 13 milionů dolarů. Za shromažďování osobních dat

Inženýři společnosti Google vytvořili software, který následně užívala vozidla Street View, aby sbírala osobní data.

Reklama

Google souhlasil s tím, že zaplatí vyrovnání ve výši 13 milionů dolarů, které by mohlo vyřešit soudní žalobu. Ta se týká shromažďování soukromých informací pro společnost prostřednictvím projektu Street View.

Článek

Tato dohoda, pokud bude soudem schválena, by vyřešila žalobu z roku 2010 ohledně porušení ochrany osobních údajů v programu Street View a ukončila by soudní spory dlouhé téměř deset let. Mnozí očekávali, že případ bude stát Google miliardy dolarů, protože žalobci tvrdili, že sběr dat porušil federální zákony o odposlechu.

Kauza vypukla v roce 2010, kdy se ukázalo, že Google při fotografování ulic sbíral z bezdrátových sítí Wi-Fi osobní informace včetně e-mailových adres a případných hesel. Google nejprve tvrdil, že data získal nedopatřením, vyšetřovatelé ale zjistili, že příslušný program pro získávání informací byl do zařízení záměrně vložen už v roce 2007.

Už v roce 2013 se Google dohodl s 38 státy USA, že data vymaže, náhradou zaplatí sedm milionů dolarů a spustí osvětovou kampaň pro uživatele na ochranu osobních dat. Nyní k dohodě ve stejné věci dospěl i v časti případu, kdy čelil hromadné žalobě. Pokud by se tato žaloba dostala k soudu a Google prohrál, musela by společnost vyplatit tisíce dolarů každé domácnosti, jejíž data bez oznámení shromáždila, což by přišlo na miliardy dolarů, poznamenal portál The Daily Beast.

V rámci nového ujednání Google souhlasil s vymazáním všech zbývajících a dosud nezničených dat a s tím, že taková data bude v budoucnu shromažďovat jen se souhlasem dotčených uživatelů. Vedle částky 13 milionů dolarů pro organizace hájící soukromí uživatelů zřídí Google web s návody, jak chránit bezdrátové sítě.

Není jasné, proč nové vypořádání zahrnuje vymazání dat a zastavení programu, když podle dostupných informací tak měla společnost učinit už v roce 2013. Google neodpověděl na žádost o komentář k tomuto případu a společnost se také odmítla vyjádřit k navrhovanému řešení.

„Je velmi zvláštní, že šest let poté, co Google souhlasil s ukončením této praxe, znovu souhlasí s tím, že soukromá data zlikvidují, i když všichni předpokládali, že už se tak stalo,“ řekl Marc Rotenberg, prezident neziskové výzkumné firmy Electronic Privacy Information Center v rozhovoru s CNN Business.

Reklama

Související témata:

Doporučované