Hlavní obsah

Gott netoužil po pěvecké dráze. Zpívat jsem začal, abych si vydělal na malování

Podívejte se, jaký dárek dostal Karel Gott k osmdesátinám.Video: Veronika Farářová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejznámější český zpěvák a majitel dvaačtyřiceti Zlatých slavíků Karel Gott bude mít svou vlastní sadu medailí. U příležitosti jeho 80. narozenin, které oslaví příští rok, připraví Česká mincovna třídílnou minisérii, v nichž bude mistr postupně představen jako zpěvák, malíř a fenomén.

Článek

Jaromír Jágr, Helena Vondráčková nebo Karel Gott. Nejen tyto známé osobnosti se mohou pochlubit zlatými medailemi. Karel Gott se teď ale do České mincovny vydal podruhé a s radostí přijal předčasný dárek k osmdesátým narozeninám. Sadu tří medailí.

Karel Gott byl poprvé v České mincovně před pěti lety. Tehdy se jeho portrét poprvé objevil na zlaté minci. „Pamatuji si, že tenkrát byl také takový krásný den, venku bylo absolutně azurové počasí a já tehdy řekl svoji oblíbenou větu čínského básníka Li Pa: Den byl, jako když první zlatá mince z mincovny o stůl cinkne. Tak to použiji dnes znovu,” zavzpomínal Karel Gott.

Na celkem třech medailích má být zvěčněn jako zpěvák, malíř a také jako fenomén. Gott na místě i asistoval přímo u samotné ražby, jejímž výsledkem byla první z medailí, která umělce představuje jako zpěváka na počátku úspěchu. Její podobu navrhl Petr Horák. „Tvar obličeje Karla Gotta má výrazné rysy. Jsou natolik typické, že se ten portrét dělal velmi dobře,” říká Horák. Autorkou druhé medaile, kterou mincovna vyrazí na jaře příštího roku, je výtvarnice Mária Filová. Třetí medaili pak navrhl teprve sedmadvacetiletý Asamat Baltaev.

„Musím říct, že si toho velmi cením a dovedu uznat práci výtvarníků, kteří navrhli tyhle mince, opravdu jsou to mistři řemesla,” byl spokojen Gott. V rámci svého projevu také prozradil, že nechtěl být vždy zpěvákem.

Více se dozvíte v reportáži, která je součástí magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli od 21 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované