Hlavní obsah
Online

Poučení z Gotta: Vláda sepíše pravidla pro pohřby osobností

Foto: Tomáš Pacovský, Seznam Zprávy

V den pohřbu Karla Gotta vyhlásila vláda státní smutek.

aktualizováno •

Babišův kabinet chce napříště – po úmrtí význačné osobnosti – lépe definovat formát pohřbu, oznámil ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Článek

Minulý týden, bezprostředně po skonu Karla Gotta, prohlásil premiér Andrej Babiš, že zpěváka poctí státním pohřbem (více tu). A vyhlásí státní smutek. Později oznámení změnil – umělec bude mít pohřeb se státními poctami. Což bylo také přání Gottovy rodiny (psali jsme zde).

A zmatek pokračoval o víkendu, kdy zemřela herečka a význačná osobnost disentu Vlasta Chramostová. Její letitý souputník a nynější předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský veřejně prohlásil, že pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, byla by to právě ona (podrobněji zde).

Na vládě teď začne vznikat „manuál“, kdy a jak vlastně v podobných situacích postupovat. Kabinet se podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka shodl, že se pokusí znovu definovat pravidla pohřbu se státními poctami.

„Za sebe mohu říci, že si myslím, že rozloučení s významnými osobnostmi budou vždy především věcí vkusu a že budou především záležitostí rodiny. To budou ty rozhodující věci a stát může být někdo, kdo nabídne svou účast, pokud to nejsou vyloženě politické osobnosti,“ řekl.

Iniciativa vzešla z Úřadu vlády, na termínu vypracování se zatím ministři nedohodli.

  • Na Karvinsku pustí Gottovy písně z městského rozhlasu

    Orlová na Karvinsku uctí Gottovu památku jeho písní C ́est la Vie, která zazní v městském rozhlase. „Napadlo nás, aby všechna města karvinského okresu zahrála 11. října ve 13:00 prostřednictvím městského rozhlasu jednu z jeho písní. Domníváme se, že by šlo o důstojné rozloučení s tímto velikánem hudebního světa,“ uvedl na webových stránkách města starosta Orlové Miroslav Chlubna.

  • Obec Gottova dětství plánuje setkání u Gottovy lípy

    Občané Újezda u Svatého Kříže na Rokycansku, kam zpěvák jezdil od dětství za příbuznými, se v sobotu sejdou u Gottovy lípy, kde vzniklo pietní místo s květinami a svíčkami. Pustí si také vybrané zpěvákovy písně a zavzpomínají na něj nad fotkami, které si s ním během let pořídili.

  • Pražský hrad se v sobotu pro veřejnost částečně uzavře

    Pražský hrad se v sobotu kvůli poslednímu rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem částečně veřejnosti uzavře. Pro turisty se nejnavštěvovanější česká památka znovu otevře od 14:00.

    Katedrála svatého Víta, kde se pieta uskuteční, bude uzavřena po celý den. Pražský hrad to uvedl na svém webu.

    Rozloučení s hvězdou české populární hudby se v katedrále zúčastní od 11:00 pozvaní hosté.

    Veřejnost bude moci pietu sledovat na třetím hradním nádvoří na velkoplošné obrazovce. Velkoplošná obrazovka bude umístěna v rohu nádvoří. Pro návštěvníky bude vymezen prostor tvořící asi polovinu nádvoří. Další přenos bude zajištěn na Hradčanské náměstí.

    Zájemci o sledování obřadu budou moci do areálu Hradu vstupovat od 8:00 z Hradčanského náměstí v místech, kde jsou umístěny bezpečnostní kontroly. Ředitel odboru protokolu Vladimír Kruliš nedoporučuje kvůli plynulosti kontrol nosit s sebou zavazadla.

    Královská zahrada zůstane po celý den otevřena standardně od 10:00 do 18:00 včetně výstavy k roku 1989. Vstup do zahrady ale bude do 14:00 možný jen severním vchodem u Letohrádku královny Anny. Ve 14:00 se otevře celý areál Hradu včetně návštěvnických objektů.

  • Ve Zlíně i Ústí nad Labem vznikla pietní místa

    Obyvatelé Zlína mohou na Gotta vzpomínat na pietním místě, které ve spolupráci Českého rozhlasu Zlín a města vzniklo ve vile Jana Antonína Bati, kde Český rozhlas Zlín sídlí. Lidé tam do kondolenčních listin píšou vzkazy pozůstalým, přináší květiny a zapalují svíčky. Pietní místo je otevřeno do pátku. Kondolenční knihy předá pozůstalým zpěvačka Eva Pilarová spolu se zástupcem Českého rozhlasu.

    Krajské město Ústí nad Labem má pietní místo na Mírovém náměstí. „Lidé tam přidávají svíčky. Uvnitř informačního střediska je kondolenční kniha, kam se podepisují. Odešleme ji rodině,“ řekla dnes mluvčí města Romana Macová. Dodala, že občané si vytvořili událost na Facebooku. Chtějí se s Karlem Gottem rozloučit v pátek v 17:00.

  • ČT v sobotu kvůli Gottovi zrušila 16 pořadů

    Kvůli pohřbu Karla Gotta Česká televize na programu ČT1 v sobotu zrušila 16 pořadů, které nahradila snímky se zpěvákem. Prima chystá v pátek a v sobotu 15 živých vstupů, Nova se v sobotu přidá k ČT s přímým přenosem ze zádušní mše v Chrámu svatého Víta. Vyplývá to z informací televizí.

  • Pražské hotely jsou před víkendem plné, důvodem jsou velké akce

    Hotely a další zařízení pro ubytování v Praze jsou pro nadcházející víkend z velké části vyprodané. Přispěly k tomu také tři velké akce, které se v následujících dnech v hlavním městě uskuteční. Některé hotely však mají obsazeno už dva týdny, zájem o ně tak nesouvisí jen s pietami za zesnulého zpěváka Karla Gotta. ČTK to dnes řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Od pátku do neděle se v Praze uskuteční poslední rozloučení s Gottem, fotbalové utkání Česko–Anglie a festival světla Signal.

  • Zájem o spoje před rozloučením s Gottem roste, dopravci je posílí

    Tuzemští dopravci posílí kvůli pietním akcím k rozloučení s Karlem Gottem v pátek a sobotu své spoje. České dráhy navýší kapacity svých vlaků o 2000 míst. Vozy navíc přidá na své linky i RegioJet, další dopravci pak evidují zvýšený zájem o rezervace jízdenek.

    České dráhy vytipovaly zhruba 30 spojů na hlavních dálkových linkách. Jde především o linky, které do hlavního města směřují z Moravy, dále také ze západu a jihu Čech. Vlaky budou posíleny zejména v ranních a dopoledních hodinách ve směru do Prahy, odpoledne a večer pak opačným směrem. Dopravce zároveň v obou dnech připraví v železničních uzlech Praha a Bohumín záložní vozy k operativnímu posílení souprav. V případě velkého zájmu tak může být posílení ještě vyšší.

    Páteční spoje posílí o další kapacitu i RegioJet, soukromý dopravce chce na páteční i sobotní spoje nasadit svou veškerou vozovou kapacitu. Navyšovat přitom bude místa ve vlacích i autobusech. I přesto je však podle mluvčího Aleše Ondrůje velká část vlakových spojů mezi Ostravou a Prahou vyprodaná. To nebývá ve srovnání s běžnými pátky obvyklé, podotkl Ondrůj.

    Rezervace přibývají i u FlixBusu, místa však má autobusový dopravce ještě dostupná. FlixBus proto žádná speciální opatření ani posilování zavedených spojů neplánuje. Situaci na silnicích bude během obou dnů monitorovat dispečink dopravce, který by tak měl předejít případným zpožděním kvůli zvýšenému provozu.

  • Kvůli Gottovu rozloučení dopravní podnik posílí metro

    Pražský dopravní podnik (DPP) při pátečním veřejném rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem v Paláci Žofín posílí od rána do půlnoci provoz metra na všech trasách. Účastníkům pietního aktu dnes dopravce na webu doporučil, aby při příchodu na Slovanský ostrov využili stanici metra Národní třída na lince B a poté šli pěšky, při odchodu pak odjížděli ze stanice Karlovo náměstí na stejné trase.

    Tramvajová linka číslo 17 nepojede od 5:00 do půlnoci po nábřeží mezi Národním divadlem a Mánesem, ale odklonem kolem Národního divadla, přes Národní třídu a Myslíkovou se vrátí zpátky k Vltavě na Jiráskovo náměstí.

    U tramvají jedoucích k Národnímu divadlu, tedy linky číslo 2, 9, 17, 18, 22 a 23, by cestující měli počítat se zpožděním a nepravidelnostmi. „Provoz metra bude posílen na všech trasách v době od 7:00 do 24:00,“ informoval dopravní podnik.

    Doporučil lidem, aby v pátek vyráželi na cesty s předstihem a využívali spíše metro než tramvaje. Řidiče vyzval, aby se v maximální míře vyhnuli oblasti Národního divadla, přilehlých mostů a nábřeží.

  • Odešel smířen, v pokojném spánku. Gottova rodina zveřejnila parte

    Ve smutečním oznámení Gottovi blízcí uvedli, že jejich milovaný manžel, otec a dědeček odešel smířen, v pokojném spánku, v kruhu své nejbližší rodiny.

    Foto: karelgott.com

    Parte zesnulého zpěváka Karla Gotta.

  • Zeman pošle věnec na Žofín, Zaorálek půjde na mši

    Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se chystá na sobotní zádušní mši za Karla Gotta v pražské katedrále sv. Víta. Pozvánku dostali i další členové vlády. Zástupci Ministerstva kultury položí věnec na Žofíně, kde se v pátek uskuteční veřejné rozloučení se zesnulým zpěvákem, řekl dnes Zaorálek novinářům.

    Věnec na Žofín pošle také prezident Miloš Zeman, řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

  • Stručně k poslednímu rozloučení s Karlem Gottem

    Páteční rozloučení s Karlem Gottem se odehraje na Slovanském ostrově.

    Začne v 08:00 a skončit by mělo ve 22:00, v případě velkého zájmu později.

    Už od noci bude pro veškerou dopravu uzavřeno Masarykovo nábřeží mezi Národním divadlem a Mánesem, na místě vznikne pěší zóna. Před žofínským palácem budou znít Gottovy písně stejně jako ve velkém sále, kde bude se státními poctami a vojenskou čestnou stráží vystavena rakev.

    Na stupínky pod ní i na stoly uprostřed místnosti budou lidé moci pokládat květiny. Mohou se také zapsat do kondolenční knihy.

    V sobotu bude od 11:00 následovat zádušní mše ve svatovítské katedrále pro pozvané hosty.

    Zpěvákova rakev bude vystavena na katafalku opět se státními poctami a ceremoniálu se zúčastní Hradní stráž.

    Na obřad se kromě Gottových blízkých, kolegů a přátel chystají i členové české vlády, slovenský premiér Peter Pellegrini a další osobnosti veřejného života.

Hlavní zprávy