Hlavní obsah

Graffiti, které naštvalo prezidenta. Lidé protestují proti Lukašenkovi

Svět bez obalu: V Bělorusku si lidé dělají legraci z prezidenta Lukašenka.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V srpnu se budou v Bělorusku konat prezidentské volby a opozice stupňuje tlak prezidenta. Alexandr Lukašenko totiž nemá své znovuzvolení vůbec jisté. Podle odborníků čekají Bělorusko nejzajímavější volby za poslední dekádu.

Článek

V hlavním městě Minsk se začalo objevovat graffiti „Saša 3%“, které prý velmi rozzuřilo běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Saša je zkráceně Alexandr. Průzkumy veřejného mínění provedené on-line soukromým zpravodajským webem totiž odhadly před blížícími se prezidentskými volbami podporu současného prezidenta na 3 až 6 % a lidé si kvůli tomu dělají z Lukašenka legraci.

Jeden obchod v Minsku prodává například trička a čepice s nápisem „psycho 3%“. Prezident totiž tvrdil, že covid-19 je pouze masová psychóza. Policie už kvůli tomu zatkla 20 lidí a zkonfiskovala asi 400 triček. V obchodě došlo i k odpojení elektřiny a dokonce mu hrozí uzavření.

„Je jasné, že se nás snaží zastrašit, říct nám: Když budeme pokračovat s výrobou potisků, které nejsou apolitické, tak budete mít problémy,“ říká majitel tamního obchodu.

Lidé si také z Lukašenka utahují i tím, že si na demonstrace berou bačkory. Má totiž přezdívku šváb a potřebuje zašlápnout. Lukašenka během jeho vystoupení oslovil s tříprocentním sloganem dokonce i jeden opoziční aktivista.

„Byl jste to vy, kdo si napsal ‚Saša 3%‘ na tričko? Opravdu si myslíte, že by úřadující prezident měl podporu jen 3 %? I tady v této alternativní skupině by mě podpořilo více než 3 % lidí. Přestaňte nás otravovat a napadat, jako když mě nazýváte švábem s knírkem atd. Jsem stále prezidentem této země. V žádné zemi na světě není povoleno napadat lidi,“ reagoval na chování lidí prezident Alexandr Lukašenko, který vládne v Bělorusku už od roku 1994. Mezinárodní pozorovatelé uvádějí, že žádné volby, ve kterých byl zvolen, nebyly v této zemi svobodné a férové.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované