Hlavní obsah

Graffiti z Karlova mostu zmizelo, bude se zkoumat, jestli neznámý čistič nepoškodil kámen

Posprejovaný Karlův most (natočeno 16. 7.).Video: Janek Rubeš

 

Reklama

Zástupci TSK a památkáři se v pondělí dopoledne na místě sejdou, aby zjistili, zda nebyl při odstranění graffiti poškozen kámen.

Článek

Graffiti, kterým v půlce července poničili jeden z pilířů Karlova mostu dva němečtí sprejeři, v noci ze soboty na neděli zmizelo.

Kdo ho odstranil, není známo, podle mluvčí Technické správy komunikací Barbory Liškové se k akci zatím nikdo nepřihlásil.

Právě v sobotu přitom restaurátoři začali pilíř od sprejerského nápisu čistit. S prací měli být hotovi do 15. srpna. Zástupci TSK a památkáři se v pondělí dopoledne na místě sejdou, aby zjistili, zda nebyl při odstranění graffiti poškozen kámen, řekla mluvčí Lišková.

„Restaurátoři v sobotu pracovali na místě asi do pěti hodin odpoledne, když ráno v 10:00 přišli, bylo to odstraněno,“ popsala mluvčí Lišková sled udásostí, na něž upozornila jako první Česká televize.

Restaurátor Jan Mjartan, který má čištění Karlova mostu na starost, v pátek podepsal s TSK na zakázku smlouvu. Hned v sobotu začal s kolegyní na odstranění nápisu velkého přibližně pět krát dva metry pomocí chemických čističů a kartáčku pracovat.

Vzhledem k velikosti graffiti museli metodu čištění schválit památkáři z pražského magistrátu i generálního ředitelství Národního památkového ústavu. Restaurátorskému záměru předcházel rozbor použitých sprejů.

Dva Němci, které policie u jejich díla zadržela, byli odsouzeni k roční podmínce, pokutě a pětiletému vyhoštění z České republiky.

Reklama

Doporučované