Hlavní obsah

Grammy za píseň roku získal Childish Gambino za This Is America, oceněn byl i exprezident Carter nebo Chris Cornell in memoriam

Ceny Grammy 2019 se nesly ve znamení rapu.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Grammy za píseň roku získal americký rapper Childish Gambino za skladbu This Is America, kterou americká hudební akademie ocenila i v dalších třech kategoriích. Tématem písně je násilí v USA, masové používání střelných zbraní a diskriminance Afroameričanů. Zatím tři Grammy byly na galavečeru v Los Angeles vyhlášeny i pro zpěvačku Lady Gaga a pro písničkářku Brandie Carlileovou. Posmrtně ocenila hudební akademie zpěváka Chrise Cornella.

Článek

Nejvíce cen Grammy – po čtyřech – dostali v posledním ročníku těchto prestižních ocenění rapper Childish Gambino a zpěvačka country Kacey Musgravesová, která mimo jiné získala cenu pro album roku za desku Golden Hour. Jako píseň roku a nahrávku roku vybrala americká hudební akademie skladbu This Is America, k níž Childish Gambino natočil drsné video karikující lhostejnost k násilí. Grammy pro objev roku má třiadvacetiletá britská zpěvačka kosovského původu Dua Lipa.

Cenu pro Chrise Cornella, který spáchal sebevraždu v roce 2017 ve věku 52 let, převzali dcera Toni a syn Christopher. Hudební akademie ocenila Cornella za nejlepší rockový výkon za píseň When Bad Does Good z alba vydaného loni. I v předchozím ročníku nejprestižnějších hudebních cen dostal Grammy v této kategorii interpret posmrtně, oceněn byl kanadský zpěvák Leonard Cohen, který zemřel v listopadu 2016.

Letošní 61. ročník cen Grammy zahájila moderátorka galavečera, zpěvačka Alicia Keysová, patnáctinásobná držitelka Grammy, která si hned na úvod přivedla na pódium i bývalou první dámu Spojených států Michelle Obamovou. Ta krátce vystoupila na pódiu se zpěvačkami Lady Gaga a Jennifer Lopezovou a herečkou Jadou Pinkettovou Smithovou a každá z nich řekla, co pro ně hudba znamená.

Nejlepším rockovým albem se stala deska From the Fires americké kapely, která si říká Greta Van Fleet a která byla nominována i v kategorii Objev roku. Cenu Grammy za nejlepší album alternativní hudby dostal od americké hudební akademie osmačtyřicetiletý zpěvák, textař a multiinstrumentalista Beck, který bodoval s deskou Colors.

Svou první Grammy získala pětadvacetiletá americká zpěvačka Ariana Grandeová, když zvítězila v kategorii nejlepší popové vokální album za svou čtvrtou studiovou desku Sweetener.

Dvaatřicetiletá Lady Gaga má po dnešku na kontě už devět cen Grammy. Jako spoluatorka písně Shallow z filmu Zrodila se hvězda, která je nominována i na Oscara a za niž už letos dostala Zlatý glóbus, získala Lady Gaga Grammy v kategorii nejlepší píseň pro vizuální média. Bodovala také v kategorii nejlepší popový sólový výkon s písní Joanne (Where Do You Think You're Goin'?) a nejlepší popový duet za píseň Shallow nazpívanou s Bradleym Cooperem.

Žijícím rekordmanem v historii těchto cen se stal pětaosmdesátiletý hudebník, producent a skladatel Quincy Jones, který letos dostal svou 28. Grammy, tentokrát za nejlepší hudební film (dokument o něm nazvaný Quincy). Nejvíce Grammy (31) dostal britský dirigent maďařského původu Georg Solti (1912–1997).

Mezi vítězi Grammy je letos opět i americký exprezident Jimmy Carter (94), který dostal už potřetí cenu v kategorii nejlepší mluvené slovo, tentokrát za audioverzi své knihy Faith – A Journey for All (Víra – Cesta pro všechny).

Reklama

Související témata:

Doporučované