Hlavní obsah

Grandi Stazioni: Pokud opustíme pražské Hlavní nádraží, chceme miliardu

 

Reklama

Spor s italskou společností, která je nájemcem Hlavního nádraží, míří k soudu. Podle zjištění Seznamu bude Grandi Stazioni chtít zpět miliardu korun.

Článek

Italská společnost Grandi Stazioni, která je nájemcem Hlavního nádraží v Praze, se chce bránit tomu, aby musela prostory opustit.

Správa železniční dopravní cesty odmítla jako nový majitel nádraží podepsat dodatek smlouvy na prodloužení revitalizace postranních křídel staré Fantovy budovy.

Italové však dali najevo, že pokud na Hlavním nádraží skončí, mohou vystavit podle současné smlouvy hned v pondělí 17. října fakturu za provedené opravy. Náklady na ně zatím dosáhly částky 1,2 mld. korun.

„Pokud nebude prodloužena lhůta na dostavbu, tak budeme muset přistoupit k vyžádání návratu naší investice. A současně budeme žalovat český stát o ušlý zisk a škody. Ta částka může dosáhnout miliardy, možná i víc," řekl redakci Seznam Zprávy mluvčí italské firmy Martin Hamšík.

SŽDC tvrdí, že Italové měli dostatek času na dokončení rekonstrukce a podepsání dodatku by bylo protizákonné. Opírá se přitom o posouzení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které bylo provedeno v advokátní kanceláři Kříž, jež pro SŽDC pracuje.

Fantova kavárna v historické budově Hlavního nádraží v Praze.

SŽDC trvá na převzetí všech prostor do nedělní půlnoci a je údajně připravena si převzetí vynutit.

Tím by skončil jediný velký PPP projekt realizovaný v České republice.

Firma Grandi Stazioni má, nebo měla mít po dokončení revitalizace Hlavního nádraží prostory v nájmu dalších 34 let a po tuto dobu získat také zpět investované prostředky.

Reklama

Doporučované