Hlavní obsah

Greenpeace chce ochránit nedotčenou Antarktidu. Má vzniknout největší přírodní rezervace na světě

Organizace Greenpeace chce vytvořit v oblasti Weddellova moře největší chráněnou rezervaci světa.Video: Reuters

 

Reklama

Nezisková organizace chce vytvořit na ploše 1,8 milionu kilometrů čtverečních přírodní rezervaci. Má poskytovat přirozené a bezpečné útočiště živočichům.

Článek

Vědci z Greenpeace chtějí ochránit zatím nedotčená místa na Antarktidě. Tedy oblasti, kde se volně vyskytují tučňáci, velryby, tuleni a další mořští živočichové bez jakéhokoli zásahu člověka a hlavně bez ohrožení rybolovem.

Nezisková organizace chránící životní prostředí teď shromažďuje data v rámci tříměsíční plavby. Výzkumná mise se nazývá The Arctic Sunrise a vědci v ní zkoumají dopad klimatických změn a znečištění na volně žijící zvířata v oblasti Weddellova moře. Jejich cílem je vytvořit novou chráněnou přírodní rezervaci.

Chtějí vymezit celkem 1,8 milionu kilometrů čtverečních a vytvořit tak největší chráněnou oblast na světě, která bude poskytovat živočichům bezpečné útočiště.

Podle Greenpeace je velmi důležité stanovit hranice oblasti. A to z důvodu ochrany před rybolovem. Zejména se pak chtějí soustředit na ochranu výskytu mořského krillu. Tedy malých mořských korýšů, kteří jsou velmi důležití pro ekosystém. Jsou základem potravy mnoha zvířat jako právě tuleňů, velryb nebo tučňáků.

Jak uvádí agentura Reuters, návrh na vybudování chráněné rezervace v nejjižnější okrajové části Atlantského oceánu - Weddellova moře - předložila Evropská unie a podpořilo ho také Německo. Konkrétně by se měl projednávat na konferenci o zachování živých mořských zdrojů Antarktidy v říjnu 2018.

Reklama

Doporučované