Hlavní obsah

Greta Thunbergová: Klima je stejně důležité jako koronavirus

Foto: Profimedia.cz

Švédka Greta Thunbergová.

Reklama

Podle švédské klimatické aktivistky Grety Thunbergové ukázala pandemie koronaviru, že svět je schopen „jednat s nezbytnou silou“, pokud čelí globální krizi. Stejně razantně by podle ní měl jednat i v boji se změnami klimatu.

Článek

Mladá aktivistka se o paralelách současné situace s bojem za záchranu životního prostředí rozhovořila v exkluzivním rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC.

Z klimatické perspektivy není podle Thunbergové na novém koronaviru nic pozitivního. Změny v každodenním životě, které pandemie způsobila, nejsou „skoro vůbec podobné“ těm, které je třeba přijmout v rámci boje proti změnám klimatu.

„Tragédie kolem nemoci covid-19 s sebou nenese žádný kladný efekt na naše klima kromě toho, že ukazuje, jak by lidé měli vnímat a řešit nouzový stav,“ uvedla. „Během koronakrize jsme najednou byli schopní jednat s potřebnou silou.“

Svět podle ní prochází „bodem zlomu“, kdy si lidé uvědomují, že na životním prostředí skutečně záleží stejně jako na tématech sociální a rasové nerovnosti, které do popředí vynesly protesty hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

„Lidé si začínají uvědomovat, že od těchto problémů nemůžeme dál odvracet pohled,“ vysvětlila Thunbergová. „Nemůžeme se tvářit, že tyto nespravedlnosti neexistují.“

Greta, která je známá pro celosvětové stávky Fridays for Future, jichž se před pandemií zúčastnily statisíce lidí z téměř 160 zemí světa, s BBC sdílela část projevu, který si připravila pro švédskou veřejnoprávní rozhlasovou stanici Sveriges Radio AB.

„Lidé se spojili, politici neřešili své odlišnosti a spolupracovali pro větší dobro všech,“ uvedla Greta. V rozhovoru pro CNN zase zmínila, že „koronavirus nás přinutil uvědomit si, že závisíme na vědeckých důkazech a že bychom měli naslouchat vědcům a expertům“.

„Mocní politici, podnikatelé a finančníci řekli, že udělají vše, co bude třeba, a že na lidský život nejde dát cenovka,“ vysvětlila Thunbergová. „Ale když umírají lidé kvůli znečištění ovzduší, najednou se jejich život dá vyčíslit.“

„Na nemoci spojené se znečištěním ovzduší zemře každý rok nejméně sedm milionů lidí,“ uvedla Thunbergová s odkazem na data Světové zdravotnické organizace (WHO). „To jsou zjevně lidé, jejichž život nemá pro mocné žádnou cenu. Jen proto, že zemřeli z nesprávných důvodů na nesprávném místě.“

Greta se počátkem tohoto roku izolovala od své rodiny poté, co usoudila, že se nakazila koronavirem. Přestože měla mírné příznaky, mluvila o svých zkušenostech na sociálních sítích, aby zvýšila povědomí o viru. Na testech nebyla. V Gretině rodném Švédsku je lékaři doporučují jen lidem s vážnými příznaky. Stávky Fridays for Future přesunula kvůli celosvětové krizi do online prostředí.

Reklama

Doporučované