Hlavní obsah

Greta v Montrealu promluvila k půl milionu lidí v ulicích. Naslouchám jí, řekl po schůzce Trudeau

Foto: Instagram.com/ Greta Thunberg

Stovky tisíc lidí v ulicích. Naslouchám Gretě, řekl po schůzce s aktivistkou kanadský premiér Trudeau.

Reklama

Mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová se z New Yorku přesunula do kanadského Montrealu a přidala se k půlmilionovému průvodu za klima. „Samozřejmě je jednoduché někoho obvinit… ale ani on nedělá dost,” řekla Greta po setkání s kanadským premiérem Trudeauem.

Článek

„Naslouchejte vědě,” radila Thunbergová kanadskému premiérovi, podle Radio Canada. Strávili spolu přibližně patnáct minut mezi čtyřma očima. „Požádala mě, abych v určitých oblastech dělal více, pozorně jsem ji vyslechl,” okomentoval schůzku Trudeau.

V ulicích quebeckého Montrealu se po ranní schůzce Thunbergová–Trudeau sešly statisíce účastníků stávky za klima. Podle montrealského deníku Le Devoir byli v davu rodiny s dětmi, školáci i známé osobnosti. Jakmile se někde objevila sama Greta, lidé s nadšením volali: „To je ona!” a aplaudovali.

Půlmilionový dav šel průvodem městem a došel až k parku Jeanne-Mance, kde měla Greta a ostatní organizátoři své proslovy. Průvodu se účastnil jak premiér Trudeau, tak ostatní členové vlády a další politici. S výjimkou konzervativce Andrewa Scheera, ten dopředu avizoval, že se stávky účastnit nehodlá.

Trudeauova vláda si od některých vysloužila kritiku mimo jiné za schválení rozšíření ropovodu Trans Mountain letos v červnu. Podle opozice a ekologů je tento krok v přímém rozporu s prohlášeními vládní strany o snaze bojovat za lepší životní prostředí. Trudeau nicméně rozšíření ropovodu hájí s tím, že zisky z této investice budou vloženy do boje proti změnám klimatu.

Reklama

Doporučované