Hlavní obsah

Gretin postcovidový comeback. „Volit nestačí, musíme jít do ulic,“ burcuje

Foto: Profimedia.cz

Na klimatické demonstraci se v Berlíně sešly desítky tisíc lidí. Dorazila i Greta Thunbergová.

Reklama

Legendární Greta Thunbergová se vrací. Včera švédská aktivistka navštívila berlínskou demonstraci uspořádanou ekologickým hnutím Fridays for Future (Pátek pro budoucnost) a znovu vyzvala k ochraně klimatu.

Článek

Hlasy klimatických aktivistů s nástupem pandemie ztichly, avšak pomalé rušení koronavirových opatření jím zase umožňuje vydat se do ulic a vyjádřit svůj názor. Tak se v pátek na protestu v Berlíně shromáždily desítky tisíc lidí. Dorazila i Greta Thunbergová. Podle odhadu organizátorů se na demonstraci sešlo zhruba 100 tisíc lidí, v celém Německu pak 620 tisíc. Akce se konaly například v Hamburku, Freiburgu či Kolíně nad Rýnem.

„Ano, my musíme hlasovat, vy musíte hlasovat, ale pamatujte si, že pouhé hlasování nebude stačit. Musíme jít do ulic,“ uvedla před historickou budovou Reichstagu v centru Berlína osmnáctiletá švédská aktivistka. Akce hnutí, jehož vznik Thunbergová inspirovala, proběhla dva dny před německými parlamentními volbami. Německo Thunbergová označila za jednoho z největších klimatických padouchů a odmítla, že by „investování, stavění a nakupování“ mohlo současné krizi nějak pomoct.

Světovou známost mladá Švédka získala díky svým aktivním výzvám k lepší ochraně klimatu a k akcím proti globálnímu oteplování. Její hvězda se rozhořela v roce 2018, kdy před švédským parlamentem uspořádala první stávku. Od té doby byla dvakrát nominována na Nobelovu cenu míru, setkala se s papežem Františkem, kterého mimo jiné také vyzvala, aby se připojil ke klimatické stávce, a stihla vystoupit na zasedání v Evropském parlamentu.

Během páteční demonstrace Thunbergová prohlásila, že „žádná politická strana nedělá dost, aby pomáhala v boji proti klimatické krizi“. „Politické strany neberou klimatickou katastrofu dostatečně vážně,“ uvedla další aktivistka Luisa Neubauerová. Mladí lidé už podle ní „žádné další výmluvy“ od politiků nechtějí. Podle organizátorky akce Carly Reemtsmaové „nezacházejí s klimatickou krizí jako s krizí“.

„Všichni jsme popírači klimatických změn…“

„Neměla jsem odvahu získat přátele. Nyní jich mám mnoho, opravdu si uvědomuji hodnotu přátelství. Kromě klimatu na ničem jiném nezáleží,“ uvedla osmnáctiletá aktivistka v čerstvém rozhovoru pro britský list The Guardian.

„Jsou místa, kde být aktivistou je mnohem těžší. Moc k nim vzhlížím. Dávají mi naději a inspirují mě jít dál,“ říká. „Možná jsem naivní, protože jsem velmi mladá. Ale myslím si, že naivita a dětinství jsou někdy dobré,“ citují britská média Thunbergovou.

Aktivistka se také domnívá, že jednou z těch nejlepších věcí na mládí je především to, že nejste zaslepeni skutečnou politikou. „Myslím si, že starší lidé dělají věci složitějšími, než ve skutečnosti jsou.“

Thunbergová v rozhovoru mluví také o pocitu solidarity mezi aktivisty, o tom, že spřátelit se může i s popíračem klimatických změn, a také o vlastní nemoci. „Všichni jsme v nějakém smyslu popírači klimatických změn, protože se nechováme tak, jako by to byla krize.“

Již v minulosti Thunbergová přiznala, že trpěla depresemi a že jí byl diagnostikován Aspergerův syndrom, který patří mezi poruchy nervového systému. Avšak vlastní nemoc aktivistka vnímá jako supersílu, nikoliv jako handicap. Podle ní lidé s autismem mohou hodiny sedět a něco dělat, aniž by se nudili, což Thunbergová považuje za velmi dobrou věc.

„Autismus může být něco, co vás brzdí, ale pokud se dostanete do správné situace, pokud kolem vás jsou správní lidé, pokud máte pocit, že máte nějaký účel, pak to může být něco, co můžete využívat pro svůj prospěch. A myslím, že to teď dělám,“ říká. Dodává také, že být šprtkou ji baví nejvíc.

Reklama

Doporučované