Hlavní obsah

Greto, jsi prima. O své sponzory se ale postarám sám, vzkázal aktivistce Federer

Foto: Wikipedie/Doha Stadium Plus Qatar

Švýcarský tenista Roger Federer.

Reklama

Aktivisté spolu s Gretou Thunbergovou vyzvali jednoho z nejlepších tenistů, aby se vzdal spolupráce s fimou, která investuje do obchodu s fosilními palivy. Federer na to reagoval slovy, že si aktivistů váží a kritiku bere vážně.

Článek

Tenisový šampion Roger Federer se stal v nedávné době terčem aktivistů, kteří bojují za lepší ochranu klimatu. Vadila jim Federerova spolupráce se švýcarskou bankou Credit Suisse, která financuje firmy investující do obchodu s fosilními palivy. „Credit Suisse ničí planetu, a ty ji podporuješ, Rogere,“ bylo napsáno na jednom z transparentů.

Federer na kritiku reagoval slovy, že výtky bere vážně a děkuje aktivistům za připomínku.

„Dopady a hrozby změn klimatu beru vážně, zejména když já a moje rodina jedeme do Austrálie, kde řádí požáry,“ stojí v prohlášení, které citovala BBC. Federer dále uvedl, že si mladých studentů velice váží.

Narážky na své obchodní aktivity ovšem mistrně diplomaticky odbyl. „Oceňuji, že mi připomínáte, že mám odpovědnost jako soukromá osoba, atlet i jako podnikatel. A rozhodně využiji této své pozice k dialogu o závažných tématech s mými sponzory,“ napsal dvacetinásobný vítěz grandslamových turnajů.

Aktivisté se Federera snažili upozornit, že jeho spolupráce s firmou Credit Suisse není v pořádku už před dvěma lety. Jednou z metod, kterou se tenisovou hvězdu snažili přesvědčit, bylo i to, že se převlékli do bílých tenisových dresů, ve kterých hráli tenis přímo na firemních pobočkách banky v Lausanne a Ženevě.

Za rušení provozu dostali aktivisté pokutu, kterou ale odmítli zaplatit. Nyní kvůli tomu probíhá i soud. Právníci aktivistů argumentují hlavně tím, že nešlo o výtržnictví, ale pouze o oznamování, že se dějí klimatické změny.

„Nestačí jen protestovat, musíme lidi trochu vyrušit, aby se přestali tvářit, že se nic neděje,“ řekl Reuters Paul Castelain, jeden z protestujících.

Tlak na tenistu je ze strany aktivistů vyvíjen od roku 2018 a podle BBC je stále silnější. Mladí studenti dokonce vytvořili hashtag: Vzbuď se, Rogere, který se začal rychle šířit na sociálních sítích.

Ke kritice jednoho z nejlepších tenistů světa se přidala i švédská aktivistka Greta Thunbergová, která na Twitteru napsala, že společnost Credit Suisse poskytla firmám, jež hledají nová ložiska fosilních paliv, 57 miliard dolarů. „Rogere Federere, souhlasíš s tím,” tázala se na Twitteru Thunbergová.

Na švýcarské firmy se stupňuje tlak, aby se postupně zbavily investicí do fosilních paliv. Tisíce studentů kvůli tomu v posledních měsících protestovaly v řadě švýcarských měst.

Reklama

Související témata:

Doporučované