Hlavní obsah

Grilování kandidátů na eurokomisaře začíná. První jde na řadu Šefčovič, Jourová příští týden

Foto: Flickr.com / european_parliament

Budoucí českou místopředsedkyni čeká grilování příští týden 7. října.

Reklama

Evropský parlament schvaluje novou Eurokomisi. Dnes odpoledne začíná grilování prvního kandidáta, tedy první slyšení ve výborech Evropského parlamentu. Na pondělním programu je slovenský místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, který slyšení zahajuje, Ir Phil Hogan a Bulharka Marija Gabrielová.

Článek

Samotnému hlasování předchází prověření každého jednotlivého kandidáta, navrženého předsedkyní Ursulou von der Leyen, v parlamentních výborech. Takzvané grilování, tedy absolvování slyšení kandidátů před europoslanci, je podmínkou pro nástup do úřadu. Slyšení prověří, jestli mají komisaři pro výkon vrcholné exekutivní funkce potřebné znalosti a nemohou svého postu zneužívat. Každého kandidáta čeká tříhodinové veřejné slyšení. Neúspěch by znamenal nominaci náhradníka.

V pondělí odpoledne zahájí slyšení slovenský místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Poslední tři kandidáti půjdou na řadu 8. října.

Grilování Jourové

Budoucí českou místopředsedkyni Evropské komise Věru Jourovou čeká grilování příští týden 7. října. Prvním hodnocením majetkového přiznání prošla Jourová bez problémů. Věra Jourová, která má mít na starost „hodnoty Evropské unie a transparentnost“, předstoupí před výbory pro ústavní otázky a pro vnitro a občanské svobody.

Ke grilování Věry Jourové chystáme na pondělí 7. října speciál ve vysílání Televizi Seznam.

Věru Jourovou před Evropou budeme 7. října podrobně sledovat.Video: Seznam Zprávy

V tentýž den jako Jourová předstoupí před poslance i budoucí šéf unijní diplomacie, Španěl Josep Borrell. Seriál slyšení uzavře o den později vystoupení tří nejmocnějších členů budoucí komise, výkonných místopředsedů Margrethe Vestagerové, Franse Timmermanse a Valdise Dombrovskise.

Problémová majetková přiznání

Před samotným grilováním prochází kandidáti hodnocením majetkového přiznání. V minulém týdnu navržení eurokomisaři sdělovali informace o svých majetkových poměrech a ne ve všech případech dopadli stejně bezproblémově jako Jourová.

Evropští poslanci s některými informacemi kandidátů nebyli spokojeni a čtyři navržení eurokomisaři museli parlamentu pro právní záležitosti doložit, že u nich v souvislosti s majetkem střet zájmů nehrozí.

Poslanci z právního výboru kvůli možnému střetu zájmů neschválili navrženou rumunskou eurokomisařku pro dopravu Rovanu Plumbovou ani jejího maďarského kolegu Lászlóa Trócsányiho.

Oba dva minulý týden museli dovysvětlovat nejasnosti ve svém majetkovém přiznání. Rumunka Plumbová zamlčela dva úvěry v celkové hodnotě téměř milion euro. Půjčky si kdysi údajně vzala na nákup nemovitosti a na příspěvek své sociálně-demokratické straně. Plumbovou někteří poslanci navíc považují za spolupracovnici ještě nedávno nejmocnějšího muže rumunské politiky Livia Dragney, který byl odsouzen ke třem a půl roku vězení za podplácení a zneužívání pravomocí.

Trócsányi zase musel vysvětlovat napojení své právní kanceláře na vládu Viktora Orbána. Údajná loajalita Orbánově vládě, která je považovaná jako nedemokratická, byla nakonec důvodem, proč jej poslanci z právního výboru neschválili.

Právní výbor dvojici v pondělí neschválil už podruhé. Podle unijních pravidel je souhlas výboru podmínkou pro schválení eurokomisařů. Oba dva jsou přesto prozatím uvedení na oficiálním harmonogramu parlamentního slyšení. Pokud navržení kandidáti výborem neprojdou, šéfka budoucí komise Ursula von der Leyenová může požádat státy, aby přišly s náhradníky.

Jako problémoví se ukázali i rakouský komisař Johanes Hahn a polský kandidát na eurokomisaře pro zemědělství Janusz Wojciechowski. Polského kandidáta vyšetřuje Evropský úřad pro boj s podvody (OLAF) kvůli nesrovnalostem při vyplácení cestovních náhrad. Johanese Hahna zase výbor dopisem vyzval, aby se zbavil vlastnických podílů problémových akcií v několika bankách.

Reklama

Související témata:

Doporučované