Hlavní obsah

Grinch Johnson? Britové se kvůli koronaviru bojí o Vánoce

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Británii možná čekají letošní Vánoce bez velkých rodinných sešlostí. Tradiční setkání by mohlo ohrozit nově oznámené omezení, podle kterého se v zemi nesmějí scházet skupiny o více než šesti lidech.

Článek

„Časové rozmezí mezi nynějškem a jarem bude obtížné,“ oznámil Chris Whitty, hlavní lékař pro Anglii. Snažil se tak připravit tamní obyvatelstvo na příštích šest měsíců, které kvůli očekávanému ochlazení budou doprovázet přísnější koronavirová opatření, píše list The Times.

Během poslední tiskové konference, která se v Downing Street odehrála v červenci, se britský premiér Boris Johnson nechal slyšet, že doufá v návrat k normálu do letošních Vánoc. To se ale s vývojem stále se šířící nákazy změnilo.

Podle předsedy vlády je nyní nepravděpodobné, že by se normální život v zemi obnovil ještě před jarem. Když ve středu oznámil nové opatření, uvedl, že ho mrzí uchýlení se k takovému kroku, ale musí prý dělat, co je potřeba k záchraně lidských životů.

„Pravidlo šesti“ má ve Velké Británii začít platit od pondělí. Policie kvůli jeho dodržování posílí své řady o tzv. „covidí maršály“, jejichž úkolem bude hlídat centra měst, aby rozdělili příliš velké skupiny lidí. Každý, kdo pravidlo poruší, riskuje pokutu, případně i zatčení, oznámil Johnson ve videu, které sdílel na svém twitterovém účtu.

„Láme mi srdce, že musím trvat na těchto omezeních vůči jednotlivcům a rodinám,“ sdělil Johnson. Nové pravidlo pro mnoho rodin znamená, že se po dobu jeho trvání nebudou moci setkávat s prarodiči. Pokud by platilo ještě v prosinci, mohlo by ohrozit i vánoční rodinné oslavy.

Opatření, která momentálně ve Velké Británii platí, jsou nejpřísnější od května, kdy došlo k jejich postupnému uvolňování. Premiér upozornil, že právě to má zabránit případnému znovuuzavření země, pokud by se koronavirová situace vymkla kontrole. „Tím, že budeme omezovat kontakt a zlepšovat prosazování omezení, můžeme udržet školy a podniky otevřené s vědomím, že jsou zabezpečené vůči covidu-19.“

V zásobě má Johnson také alternativní plán, pokud by vakcína proti viru nebyla dostupná dostatečně brzy. Uvedl totiž, že její vývoj před koncem tohoto roku je spíše nepravděpodobný. Možným řešením by podle něj bylo hromadné testování, to by ale zemi mohlo vyjít na stejný obnos, který putuje do britského vzdělávání. Informoval o tom vědecký týdeník British Medical Journal, ke kterému se dostaly uniklé dokumenty týkající se tohoto návrhu.

Kdo je Grinch

- Grinch je hlavní postava kreslené rýmované knihy „Jak Grinch ukradl Vánoce!“ od Theodora Geisela.

- Tento zelený skřet nesnáší Vánoce, a proto se rozhodl, že ukradne vánoční dárky, aby je nesnášeli i ostatní.

- V knize vše nakonec dobře dopadne a Vánoce se podaří zachránit.

Reklama

Doporučované