Hlavní obsah

Gripeny za okénkem, kamera v pilotní kabině. Zážitky z letu, který byl víc než let

Letiště Václava Havla zahájilo oslavily 80 let od zahájení svého provozu.

 

Reklama

Desítky lidí si koupily letenku na trase historického letu k výročí 80 let zahájení provozu na letišti v Ruzyni.

Článek

Letečtí nadšenci v doprovodu novinářů oslavili osmdesáté výročí ode dne, kdy 5. dubna 1937 dosedlo na tehdy nově otevřené letiště v Praze-Ruzyni první letadlo - letoun Douglas DC-2 na lince z Piešťan přes Zlín a Brno.

Letoun Douglas DC-2 přistál jako první v roce 1937 v Praze.

Výroční let z Prahy do Piešťan a zpět - tentokrát na palubě Airbusu A319 - odstartoval ve středu brzy ráno a ve stylu první republiky. Na hosty čekaly dámy v dobových kostýmech, všude byly vystavené fotky letadla, které jako první přistálo v Praze.

„Dříve byla exkluzivita létat, nemohl si to každý dovolit," popsal okolnosti prvního letu v roce 1937 dokumentarista Lubomír Dudáček. „První let Piešťany-Zlín-Brno-Praha byl neobchodní. Šlo o technický přelet, který tvořila posádka letadla a technický doprovod."

Před odletem v Praze hosty uvítaly dámy v dobovém oblečení.

Letenky na cestu, která připomínala historii, stály od 500 do 2000 korun a o pasažéry nebyla nouze.

„Přišli jsme s dcerou Eliškou proto, že zbožňujeme celou tu dobu. Letenky jsme vyhráli, takže to jsme šťastní. Letectví bylo před nějakou dobou i moje živobytí, takže nám letadla celkově přirostla k srdci," řekl Seznamu jeden z pasažérů před odletem z Prahy.

Zážitky z letu - například nevšední pohled na stíhačky gripen, které letadlo z Prahy doprovodily až na hranici se Slovenskem, nebo záběry z pilotní kabiny - nabízíme

Letadlo do Piešťan doprovodily stíhačky.

Reklama

Doporučované