Hlavní obsah

Grónský led taje sedmkrát rychleji, ohrožuje stamiliony lidí

Foto: Coast Guard Compass

Grónský led taje sedmkrát rychleji, ohrožuje stamiliony lidí.

Reklama

Grónská ledová pokrývka taje mnohem rychleji, než se původně myslelo. Tání ohrožuje stovky milionů lidí a přibližuje některé nevratné dopady klimatické nouze. V Madridu mezitím jedná OSN o změně klimatu.

Článek

Led se ztrácí z Grónska sedmkrát rychleji, než tomu bylo v 90. letech minulého století. Rozsah a rychlost ztráty ledu je mnohem vyšší, než bylo předpovídáno ve studiích o globální klimatické změně podle údajů Mezivládního panelu pro změnu klimatu. Ve své práci to tvrdí profesor University of Leeds Andrew Shepherd.

Pokud by tento trend dále pokračoval, hladina moře by do roku 2100 stoupla o 67 centimetrů, tedy o sedm centimetrů více, než se předpokládalo. Zvýšení hladiny oceánů by tak namísto předpovídaných 360 milionů ohrozilo až 400 milionů obyvatel planety. Zvyšování hladiny moře je poháněno nejen táním ledu, ale také rostoucí teplotou vody.

V důsledku toho by také přibylo silných bouří, které by ohrožovaly především pobřežní oblasti. „Nejde o nějaké nepravděpodobné události nebo nepatrné dopady,“ říká Andrew Shepherd. „Dopady tohoto jevu už pociťujeme a pro pobřežní oblasti budou devastující,“ doplňuje.

Grónsko od roku 1992 přišlo o 3,8 bilionu tun ledu. Roční ztráta ledu, která se ještě v devadesátých letech pohybovala okolo 33 miliard tun, za posledních deset let strmě vzrostla na 254 miliard tun. Problémem je, že většina tajícího ledu pochází z pevniny, to tak výrazně zvyšuje hladinu světových moří. Zhruba polovina grónského ledu roztaje kvůli stoupajícím teplotám vzduchu, které zde rostou mnohem rychleji, než je celosvětový průměr. Zbytek má na svědomí rostoucí teplota světových oceánů.

Nejkritičtějším byl podle studie rok 2011. Tehdy v Grónsku roztálo na 335 miliard tun ledu, od té doby se roční hodnota pohybovala okolo necelých 240 miliard tun, znovu ale vzrostla letošní léto. Pozorování provádělo 96 polárních vědců, které výsledky překvapily. Na výzkumu spolupracují odborníci z Velké Británie, NASA a Evropské kosmické agentury, kteří využívají údaje z jedenácti různých satelitů.

Zpráva přichází v čase druhého týdne klimatického summitu v Madridu. Zde se setkaly vlády více než 200 států světa, které jednají o plnění závazků plynoucích z Pařížské klimatické dohody. Konference se koná pod heslem „Time for action“, tedy, že je čas jednat ohledně globálního oteplování a ochrany klimatu. Ze strany ekologických aktivistů, jejichž nejznámější tváří je aktuálně Švédka Greta Thunbergová, ale zatím zaznívá spíše kritika za neaktivitu. Madridem v době konání prošel asi půlmilionový průvod právě za účelem upozornit na změnu klimatu.

Reklama

Související témata:

Doporučované