Hlavní obsah

Grygera: Volám si o krizi s Nedvědem i Raiolou. Tohle nikdo nikdy nezažil

Foto: Profimedia.cz

Archivní snímek z roku 2008 zachytil na recepci klubu dvě tehdejší opory Juventusu: Zdeňka Grygeru a Pavla Nedvěda.

Reklama

Už je to nějaký ten pátek, co Zdeněk Grygera spolu s Pavlem Nedvědem oblékali dres reprezentace nebo Juventusu Turín. Dnes oba funkcionaří, byť jeden ve Zlíně a druhý v Turíně. Ale oba řeší stejný problém: koronavirovou krizi.

Článek

Zdeněk Grygera je generálním manažerem FC Fastav Zlín, Pavel Nedvěd viceprezidentem Juventusu. Ale teď jim nezbývá než sedět doma a čekat, až hrozba pandemie pomine. Než zase půjde dělat fotbal. Bohužel, podle všeho v horších ekonomických podmínkách než dosud, jak v Česku, tak v Itálii.

Zdeňku, jste s Pavlem Nedvědem průběžně v kontaktu?

Občas si voláme a o všech věcech se pochopitelně bavíme. Já mám oproti němu tu výhodu, že u nás se s rouškami alespoň můžeme pohybovat po městě, takže se dostanu na stadion, můžu osobně podebatovat s majitelem klubu, s trenérem, ředitelem. Také jsme měli jednání se zástupci hráčů… Pavel to má o to těžší, že v Itálii prostě musí všichni sedět doma. A klub řídí po telefonu nebo přes videokonference. Víme, co se tam děje, umírá spousta lidí, takže není zbytí.

Ze všech světových velkoklubů přistoupil zatím Juventus k nejradikálnějšímu řešení: Na čtyři měsíce zastavil výplaty. Co vy na to?

Měl jsem zprávy, že se tam něco takového chystá. V Itálii je v tisku chválí, že Juventus jde příkladem. Je jasné, že v menších klubech je jiná situace, jejich hráči třeba nejsou tak zabezpečení jako hvězdy Juventusu. Nejpodstatnější ale je, že Juventus i v téhle souvislosti prokázal svou tradiční sílu a hodnotu a tou je obrovská vnitřní soudržnost, s níž se i navenek prezentuje. A všem v tom může být jedině vzorem.

Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Grygera s Pavlem Nedvědem spolu s dalšími legendami reprezentace nemohli scházet ani v září na stadionu Sigmy Olomouc, kde se slavilo 100 let tamního klubu i tehdy se blížící osmdesátiny Karla Brücknera.

Ve Zlíně jste v klubu na duben, květen a červen snížili platy o 30 procent. Proběhlo to také v duchu pevné vnitřní jednoty, nebo se někdo z hráčů ozval nesouhlasně?

Takovéhle věci není šťastné řešit se třiceti lidmi najednou. Zvolili jsme setkání managementu se zástupci hráčů, s těmi, co mají v týmu největší slovo. A konstruktivně a v klidu jsme se domluvili. Teď od pondělí jsme navíc změnili i model přípravy. Doposud jsme měli individuální přípravu organizovanou, teď jsme hráčům řekli, ať jsou doma a udržují se nějak sami. Každý z nich se určitě alespoň jednou denně stejně půjde proběhnout.

Proč jste tu změnu provedli?

Řízená individuální příprava probíhala dva týdny. Teď to vypadá, že se minimálně ještě 3-4 týdny na situaci a zavedených opatřeních v zemi nic měnit nebude. Takže může být užitečné dát si i pauzu.

Jste v kontaktu i s někým ze svých dalších působišť z dob hráčské kariéry, z Ajaxu Amsterdam nebo z anglického Fulhamu?

To ani tolik ne, ale občas si volám s agentem Minem Raiolou (zastupuje např. Paula Pogbu, Zlatana Ibrahimoviče, Erlinga Haalanda - pozn. red.), ten má velký přehled o tom, jaký je stav v jednotlivých zemích. Říkal, že v Nizozemsku je to podobné jako u nás. Samozřejmě všichni čekají, jak dlouho ta pauza bude trvat a jak se to potom obtiskne do ekonomické situace. Tohle samozřejmě nikdo z nás nikdy nezažil. S Minem jsme se bavili třeba o tom, jak k věci přistoupili šéfové formule 1. Nezávodí se, tak všichni včetně jezdců dostali na měsíc volno.

Tak jste ho hráčům ve Zlíně dali také, aby si vyčistili hlavu… Ale určitě z ní jen těžko vytěsní myšlenku, co bude dál?

To je právě to, co nikdo z nás neví. Když jsme měli ten mítink se zástupci hráčů, pověděl jsem klukům: „Podívejte, poprvé v životě vám musím říct, že nevím, co bude.“ Tohle prostě nikdo z nás nezažil. A netušíme, kam se to vyvine. Ta nejistota je samozřejmě nepříjemná pro všechny.

Dohraje se liga, co myslíte?

Samozřejmě bychom si to všichni přáli. Uvidíme, jestli se to může podařit.

Představme si, že se vyhlásí nějaké datum, od kterého se zase spustí ligové zápasy. Jak dlouho by ligoví fotbalisté potřebovali na přípravu, na normální společné tréninky?

To je velmi dobrá otázka. Teď mám ligu přerušenou tři týdny, k tomu musíme počítat přinejmenším další dva… Jít pak po pěti čí více týdnech pauzy do zápasů, a to po standardním tréninkovém procesu, který by měl trvat třeba jenom týden nebo 10 dní, to bych tedy osobně považoval za velké riziko. Ale prostě uvidíme, jak se situace vyvine. To dneska nikdo z nás neví.

Kdo je Zdeněk Grygera

- někdejší skvělý fotbalový obránce

- za národní tým absolvoval 65 utkání, startoval na bronzovém Euru 2004, dále na MS 2006 a Euru 2008

- v kategorii do 21 let získal stříbro v roce 2000 a zlato o dva roky později

- hrál za Zlín, Drnovice, Spartu, Ajax Amsterdam, Juventus Turín a Fulham

- ve Zlíně nyní působí jako generální ředitel klubu

V Žilině poslal majitel klub do insolvence, 15 hráčů dostalo výpověď. Je to pro vás zajímavá zpráva?

Já vím, že každého teď napadne, že jsou ti hráči k dispozici a lze je snadno angažovat. Ale nikdo neví, co bude dál. Já se trochu obávám, že volných hráčů bude k dispozici ještě mnohem, mnohem víc.

Proskočily i první úvahy, že by nová ekonomická situace mohla vést k rozšiřování soutěží, co si o tom myslíte?

Vím, že se o tom baví i v Itálii. Argumentují myšlenkou, že rozšířená liga by televizním společnostem nabídla víc zápasů. A u nás… Co jsem slyšel, tak teď ani narychlo žádné takové změny dělat nelze.

Poznámka redakce: Prohlédněte si nejslavnější Grygerův reprezentační gól, v přátelském utkání ve Francii.

Podle standardních řádů se musí nový formát nebo reorganizace vyhlásit alespoň o rok napřed. Otázka je, jestli si mimořádná situace s koronavirem a následnými ekonomickými dopady nežádá mimořádná řešení…

I v minulosti bylo takových úvah víc. Teď jsme si zvolili model šestnáctičlenné ligy s nadstavbou, tak bychom se svojí volby asi měli držet. A do budoucna se uvidí, třeba se některé starší plány zase připomenou. Třeba rozdělení II. ligy na českou a moravskou část. Dejme tomu nějaký čas, uvidíme, jak dlouhá bude ještě pauza a co přinese. Teď jsou jiné priority.

A sice?

Samozřejmě zdraví. To je teď na prvním místě pro všechny. A nejen nás samotných, i všech blízkých, hlavně našich rodičů nebo prarodičů. Nejpodstatnější ze všeho je, abychom to všechno přečkali ve zdraví. Pak se uvidí, jak se věci vyvinou. A v jaké situaci bude potom fotbal.

Reklama

Související témata:

Doporučované