Hlavní obsah

Guaidó chce vyhlásit výjimečný stav. Madura obvinil ze 17násobné vraždy po výpadku proudu

Nicolás Maduro obvinil z výpadku proudu Spojené státy jako záměrné narušení elektrické sítě.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Venezuelané při rozsáhlém celostátním výpadku proudu umírali třeba kvůli nedostupnosti dialýzy. Maduro z výpadku obviňuje Spojené státy.

Článek

Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó označil úmrtí 17 lidí, ke kterým došlo od počátku výpadku proudu ve Venezuele, za vraždy. Viní z nich režim autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, píše americká CNN.

Téměř celou Venezuelu zasáhl plošný výpadek proudu ve čtvrtek. Informoval o tom server BBC, který uvedl, že se výpadek týkal osmnácti ze třiadvaceti států. Závada v zemi ovlivnila miliony lidí a zapříčinila chaos. Nejezdilo metro a mimo provoz zůstalo také mezinárodní letiště v hlavním městě Caracasu.

„Nemohu říct nic jiného, bylo to z důvodu nedostatku elektřiny. Představte si, že se to stane ve vaší zemi, probudíte se ke zprávám, že čtyři dny budete bez elektřiny, kterou ukradnou z elektráren a 17 lidí zemře. To je vražda,“ řekl Guaidó pro server CNN.

Juan Guaidó v neděli uvedl, že bez elektřiny je stále 16 států, v některých z nich se dodávky energie obnovily částečně. Podle něj také země v soukromém sektoru přišla kvůli blackoutu asi o 400 milionů dolarů, to je více než 9 miliard korun. Kvůli současné situaci chce vyhlásit výjimečný stav, v pondělí se kvůli tomu mimořádně sejde parlament.

Guaidó výpadek, který ještě více vyhrotil ekonomickou a politickou krizi v zemi, připsal na vrub korupci a neschopnosti Madurovy vlády. Na Twitteru Guaidó napsal, že výpadek způsobila „relativně malá nehoda v přenosovém systému“ a že se s žádostí o technickou pomoc už obrátil na Německo, Brazílii, Japonsko a Kolumbii.

Prezident Nicolás Maduro v sobotu z výpadku obvinil Spojené státy s tím, že národní elektrická síť byla narušena záměrně. Guaidó považuje obvinění USA z kybernetického útoku za absurdní, řekl to serveru CNN.

Podle odborníků může za špatně fungující energetickou infrastrukturu i ekonomickou krizi ve Venezuele, v níž je nedostatek základních potravin a léků, řízená hospodářská politika socialistické vlády. Autoritářský prezident Nicolás Maduro dlouhodobě viní z ekonomické krize opozici a USA, které ho podle něj takto chtějí svrhnout.

Už o víkendu Guaidó na Twitteru znovu vyzval armádu, aby se přidala na jeho stranu. „Naše armáda nemůže být nadále komplicem uzurpátora (prezidentského paláce) Miraflores,“ napsal.

Podle bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona přitom již vojsko delší dobu s opozicí vyjednává. „Ve Venezuele se vedou četná jednání mezi členy parlamentu a vojskem. Jednání o tom, co se stane, jak mohou opozici podpořit,“ uvedl Bolton. V neděli přitom venezuelský ministr obrany Vladimir Padrino López znovu ujistil Madura, že je mu armáda loajální.

Reklama

Doporučované