Hlavní obsah

Guaidó se vrací do Venezuely. Opozice pokračuje, nemáme strach, vzkázal Madurovi

Guaidó se vrátil do Venezuely, na letišti na něj čekali příznivci.Video: AP

 

Reklama

Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó se v pondělí odpoledne bezpečně vrátil do vlasti. Přistál na hlavním letišti Maiquetía u Caracasu, kde na něj v příletové hale čekali velvyslanci či konzulové několika států i příznivci z řad široké veřejnosti.

Článek

Návrat Guaidóa, kterého už pět desítek zemí uznalo za prozatímního prezidenta, se očekával s napětím. Nebylo totiž jasné, zda autoritářský prezident Nicolás Maduro nechá svého hlavního politického soka zatknout, či zda ho vůbec pustí do země.

Guaidó se bez předchozího oznámení po více než týdnu vrátil do vlasti z cesty po okolních zemích, kde získával podporu jako prozatímní hlava státu. Před svým návratem vyzval stoupence opozice, aby opět vyšli do ulic demonstrovat proti Madurovu režimu. Podle internetových médií se v řadě venezuelských měst, včetně Caracasu, už lidé scházejí.

„Zpět v naší milované zemi! Venezuelo, právě jsme prošli imigrační kontrolou a teď zamíříme tam, kde jsou naši lidé,“ napsal Guaidó po příletu na svém twitterovém účtu.

Madura před případným zásahem proti Guaidóovi při jeho návratu do Venezuely varovaly Spojené státy. Bezpečnostní poradce amerického prezidenta John Bolton v neděli zdůraznil, že Washington i mezinárodní společenství odpoví „jasně a důrazně“ na jakýkoli pokus zabránit Guaidóovi v bezpečném návratu do země.

Případné zatčení Guaidóa by opozici poskytlo jasný důkaz represí Madurovy vlády proti jejím politickým protivníkům a vedlo by k ještě tvrdším sankcím ze strany Spojených států. Na druhé straně by opozice přišla o důležitou osobnost, která jí po letech vnitřní rivality přinesla jednotu.

„Po mém příletu, ať už diktátor (Maduro) podnikne cokoli, budeme pokračovat,“ vzkázal dnes ráno Guaidó na Twitteru svým přívržencům. A na stejném místě už v neděli napsal: „Pokud se režim odváží mě zatknout, bude to jedna z posledních chyb, kterých se dopustí.“

Zároveň podle španělského deníku El País dodal, že se postará o potrestání těch ozbrojených složek, které na hranicích Venezuely bránily dodávkám humanitární pomoci. Sám se chce postarat o hledání nových způsobů, jak humanitární pomoc z okolních zemí do Venezuely dostat.

Maduro, který o svém opozičním sokovi mluví jako o americké loutce, minulý týden naznačil, že něco proti Guaidóovi podniknuto být může. „Nemůže si jen tak odejít a zase přijít… Justice mu zakázala opustit zemi a já zákony respektuji,“ řekl v rozhovoru poskytnutém televizi ABC. Narážel tak na předběžné opatření, které soud vydal koncem ledna a jímž na žádost prokurátora obstavil Guaidóovi účty a zakázal mu vycestovat ze země.

Oficiální vyjádření ohledně dalšího postupu vůči Guaidóovi z Madurovy strany zatím nepadlo. Twitter současné venezuelské oficiální hlavy státu byl celé pondělní odpoledne plný probíhajících karnevalových oslav.

Reklama

Doporučované