Hlavní obsah

Guaidó svolal další protesty proti Madurovi a za svobodné volby na středu a sobotu

Venezuelu čekají další protesty.Video: Valérie Dvořáková , AP

 

Reklama

Šéf venezuelské opozice Juan Guaidó ohlásil další demonstrace proti Nicolási Madurovi a za svobodné volby v zemi. Protesty se mají konat ve středu a v sobotu. Ve středu má nastat pokojná mobilizace, která má zemi ochromit. Na sobotu pak Guaidó plánuje velkou demonstraci i s mezinárodním přesahem.

Článek

Šéf venezuelského parlamentu, opoziční lídr a současný úřadující prezident státu Juan Guaidó svolal další demonstrace proti socialistickému autoritářskému vůdci Nicolási Madurovi a za konání svobodných voleb na středu a sobotu. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Šéf parlamentu, který je jedinou institucí ovládanou opozicí, vyzval Venezuelany k demonstracím prostřednictvím videa umístěného na Twitter. Ve středu má podle Guaidóa nastat pokojná mobilizace, v sobotu pak bude následovat „velká národní a mezinárodní mobilizace” a protesty za vypsání svobodných voleb.

„Na národní i mezinárodní úrovni budeme v sobotu protestovat v ulicích Venezuely a po celém světě, abychom upevnili podporu Evropské unie venezuelskému lidu. Také podpoříme ultimátum, které daly některé evropské země Madurovi, a jehož platnost v neděli skončí. Evropská unie jasně uznává nejen Národní shromáždění, nejen naši ústavu, ale také plnou pravomoc úřadujícího prezidenta," oznámil Guaidó v projevu.

Guaidó v nedělním projevu také oznámil, že vyzval komisařku OSN pro lidská práva Michelle Bacheletovou, aby neotálela s návštěvou Venezuely. Je podle něj nutné prověřit porušování lidských práv v zemi ze strany Nicoláse Madura.

Guaidó složil přísahu jako úřadující prezident ve středu při protivládních demonstracích s tím, že hodlá uspořádat nové volby. Učinil tak poté, co parlament předminulý týden označil nový prezidentský mandát autoritářského Nicoláse Madura za nelegitimní. Ten začal 10. ledna, ale opozice, EU a na dvě desítky amerických zemí ho neuznávají, protože vzešel z loňských nedemokratických voleb.

Rusko, Čína, Írán nebo Turecko naopak nadále stojí za Madurem. Evropské mocnosti Madura vyzvaly, aby do týdne vyhlásil svobodné a spravedlivé volby.

Guaidó nedisponuje skutečnou mocí, a proto chce udržet tlak ulice a získat na svou stranu armádu, poznamenala dnes agentura DPA.

Madura chrání ruská armáda

O víkendu agentura Reuters s odkazem na ruské zdroje informovala o tom, že Madura přijelo chránit až 400 vojáků ruské soukromé armády. Mají ochránit Nicoláse Madura před bouřlivými protesty obyvatel a také, aby nebyl ohrožen sympatizanty opozice z řad jeho vlastních bodyguardů. Vlivný ruský senátor ale prohlásil, že ruský stát o této akci nic neví.

Podle některých informovaných Rusů už ve Venezuele ruští žoldnéři jsou, jejich počet se prý odhaduje na 400, píše zpravodajská agentura Reuters. Jde o členy takzvané Vagnerovy soukromé armády známé z bojových operací v ukrajinském Donbasu, v Sýrii nebo ve Středoafrické republice. Podle nepotvrzených zpráv je žoldnéřská skupina napojena na lidi blízké Kremlu.

Reklama

Doporučované