Hlavní obsah
Online

Guaidó vyzval armádu a lid ke svržení venezuelské vlády

Guaidó vyzval ke svržení Madurovy vlády.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó v úterý vyzval armádu a lid ke svržení vlády prezidenta Nicoláse Madura a uvedl, že má podporu mnoha vojáků. Jeden z ministrů Madurovy vlády krátce poté oznámil, že vládní jednotky potlačují menší skupinu vojáků-zrádců, kteří se snaží o převrat. Informovala o tom venezuelská opoziční média.

Článek

Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó, který se v lednu prohlásil za prezidenta a usiluje od té doby o svržení Nicoláse Madura, vyzval armádu, aby se připojila ke konečné fázi tohoto úsilí. Ministr zahraničí Jorge Arreaza řekl, že nejde o puč vedený armádou, a USA označil za organizátory, kteří dávají Guiadóovi pokyny.

Za Guaidóa se postavily země, které ho podporovaly od počátku a v jejichž čele stojí USA. Rusko, jež je Madurovým spojencem, naopak opozici obvinilo z násilné konfrontace, provokování nepokojů a snahy zavléct do incidentů armádu.

Maduro tvrdí, že jsou mu armádní velitelé stále věrní, a vyzval národ k mobilizaci pro zajištění vítězství míru.

Rozhovor s odborníkem na latinskou Ameriku Martinem Reyem.Video: Redakce Seznam

Guaidó se ráno objevil u vojenské základny na okraji Caracasu v doprovodu mužů v uniformách. Zveřejnil video, na němž říká, že dnes začala rozhodující fáze převzetí moci. „Armáda je na straně lidu a na straně ústavy,“ tvrdí Guaidó na záznamu. Na středu svolal demonstraci, která má být rozhodující pro konec Madurova autoritářského režimu.

Podle Reuters se ke Guaidóovi a jeho vojenskému doprovodu připojilo u základny několik set civilistů a bezpečnostní složky na ně střílely slzný plyn. Po krátké přestřelce palba ustala, Guaidó z místa asi po třech hodinách odjel. Agentura AP napsala, že prozatím nic nenaznačuje, že by se armáda chystala k revoltě. Ministr obrany Vladimir Padrino prohlásil, že vojáci stále brání ústavu a úřady a hlásí se v kasárnách a na základnách. Madura přišlo k jeho paláci podpořit několik set lidí.

Záznam z potyček vojenské základny La Carlota v Caracasu.Video: AP

Guaidóův zástupce ve Washingtonu vyzval Venezuelany, aby „zůstali v ulicích“. Situace na místě není příliš přehledná. Televize Reuters zveřejnila snímky, na nichž je vidět auta národní gardy, jak najížděla do demonstrantů u vojenské základny v Caracasu. Lidé na auta házeli kamení a strkali do nich holemi.

Guaidóa dnes podpořili američtí politici včetně ministra zahraničí Mikea Pompea a viceprezidenta Mikea Pence. Pompeo se situací ve Venezuele obeznámí republikánské členy Senátu.

Kolumbijský prezident Iván Duque doporučil Venezuelanům, aby se „postavili na správnou stranu, odmítli diktaturu a uzurpování moci Madurem“. Za opozicí stojí i generální tajemník Organizace amerických států (OAS) Luis Almagro. Předseda Evropského parlamentu (EP) Antonio Tajani dnešek zhodnotil jako historický moment pro návrat demokracie a svobody do Venezuely. K pokojné změně režimu ve Venezuele vyzvala mluvčí španělské vlády a ministryně školství Isabela Celaáová, která varovala před „krveprolitím“.

Jinak situaci vidí Madurovi spojenci. Rusko soudí, že opozice používá metodu násilné konfrontace. Jeho ministerstvo zahraničí vyzvalo venezuelské opoziční síly k ukončení násilností, které by mohly přerůst v krveprolití. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes novinářům oznámil, že o situaci ve Venezuele jednala ruská bezpečnostní rada za účasti prezidenta Vladimira Putina.

Nejvyšší představitel Kuby Miguel Díaz-Canel odsoudil Guaidóovu výzvu k masovým demonstracím a označil je za „pučistické hnutí, které chce zaplnit zemi násilím“. Podobně se dnes vyjádřil i prezident Bolívie Evo Morales, podle něhož se USA „snaží vyprovokovat ve Venezuele násilí“.

  • „Pučistické hnutí, které chce zaplnit zemi násilím.“ Kuba stojí za Madurem

    Nejvyšší představitel Kuby Miguel Díaz-Canel odsoudil dnešní Guaidóovu výzvu k masovým demonstracím a označil je za „pučistické hnutí, které chce zaplnit zemi násilím“. Podobně se dnes vyjádřil i prezident Bolívie Evo Morales, podle něhož se USA „snaží vyprovokovat ve Venezuele násilí“.

  • „Maduro musí odejít,“ prohlásila Trumpova poradkyně

    Poradkyně prezidenta se vyjádřila k situaci ve Venezuele. Stejně jako vláda prezidenta stojí za opozičním šéfem Juanem Guaidóem. Viní Madura z hladovění obyvatel země.

    Vyjádření poradkyně prezidenta Spojených států.Video: Karolína Štuková, Reuters

  • Velvyslanec Venezuely při OSN tvrdí, že zahraniční mocnosti se snažily „vyvolat občanskou válku“

    Samuel Moncada, venezuelský velvyslanec pro OSN, vyzval zákonodárce a hlavy států, aby podpořili opozičního vůdce Juana Guaidóa.

    Tvrdil také, že povstání bylo „pokusem cizích mocností vyvolat občanskou válku“.

  • Venezuelská vládní agentura zablokovala CNN

    Vláda Venezuely zablokovala přistupy pro CNN.

    DirecTV, Net Uno, Intercable a Telefónica dostaly příkazy od vládní agentury Contanel, aby zablokovaly informace o dění pro zpravodajskou stanici CNN.

    Naposledy k zablokování této stanice došlo ve Španělsku v roce 2017.

  • Prezident Trump vyjádřil podporu obyvatelům Venezuely

    Prezident Trump vyjádřil podporu venezuelským obyvatelům.

    „Pozorně situaci ve Venezuele sleduji. Spojené státy stojí na straně obyvatel Venezuely a jejich svobody!“

  • Opoziční politik hledá útočiště na chilské ambasádě

    Opoziční politik Leopoldo Lopez se uchýlil na chilské velvyslanectví v Caracasu. Agentuře AP sdělil informaci chilský ministr zahraničí. Lopez strávil v minulosti nějaký čas v domácí vazbě a dnes se po boku Guaidóa objevil na videu vyzývajícím Venezuelany, aby vyšli do ulic.

  • 52 zraněných při střetech v Caracasu

    Padesát dva lidí utrpělo zranění při střetech v Caracasu. „Následně byli všichni zranění odvezeni do nemocnice,“ tvrdí Magia Santiová, prezidentka zdravotního střediska Salud Chacao.

    Z 52 ošetřovaných:

    32 bylo zraněno gumovými náboji

    1 ze zraněných byl postřelen

    16 se potýká s traumatickým zraněním

    3 další měli dýchací potíže

    Jak vypadaly střety v Caracasu.Video: Karolína Štuková, Reuters

  • John Bolton hrozí příznivcům Madurovy vlády

    Americký poradce pro národní bezpečnost John Bolton prohlásil, že podle Spojených států to, co se ve Venezuele děje, neznamená převrat a vůdce opozice Juana Guaidóa vidí jako hlavu státu.

    „Váš čas vypršel. Tohle je vaše poslední šance. Přijměte amnestii prozatímního prezidenta Guaidóa, ochraňte ústavu a odstraňte Madura a my vám odpustíme sankce. Zůstaňte s Madurem a vaše loď se brzy potopí,” vzkazuje Bolton příznivcům Madurovy vlády.

  • Co chceme? Demokracii!

    Venezuelané do ulic nevyšli jen ve své rodné zemi. Skupina demonstrantů se podle americké televize CNN sešla také před ambasádou jihoamerické země ve Washingtonu. K budově si donesli transparenty, na kterých měli napsáno, že nechtějí, aby Venezuela byla další Kubou, a skandovali hesla volající po demokracii nebo jméno opozičního předáka Juana Guaidóa.

  • Ministr obrany: Demonstranti postřelili důstojníka

    Důstojník venezuelské armády, podle prvních informací plukovník, byl postřelen při úterních demonstracích. Podle CNN to uvedl venezuelský ministr obrany Vladimir Padrino. Ten zároveň uvedl, že za incident nese zodpovědnost vedení opozičních sil.

  • Představitelé Turecka a Kuby odsoudili pokus o svržení Madura

    Představitelé Turecka a Kuby vyzvali venezuelskou opozici, aby upustila od snahy svrhnout stávajícího prezidenta Nicoláse Madura. Ten je podle nich legitimní hlavou státu a opozice se snaží o změnu nedemokratickými prostředky.

  • Maduro: Zvítězíme!

    Stávající venezuelský prezident Nicolás Maduro na svém twitterovém účtu reagoval na situace v zemi. Maduro se podle svých slov setkal s regionálními veliteli ozbrojených sil, kteří mu přísahali absolutní věrnost. Ve snaze zajistit vítězství míru pak zvolal po maximální možné mobilizaci.

  • Venezuelští vojáci najeli do demonstrantů obrněným vozidlem

    Venezuelští vojáci najeli do demonstrantů obrněným vozidlem.Video: Martin Zíta, Reuters

  • Guaidóa podporují vojáci nižších a středně vysokých hodností

    Juan Guaidó se podle svého zástupce Carlose Vecchioa působícího ve Spojených státech může opřít o podporu vojáků s nižšími a středně vysokými hodnostmi. Vyjádření o loajalitě armády vůči Nicolási Madurovi podle Vecchioa pocházejí pouze od nejvyšších šarží, které si podle něj za současného režimu užívají privilegií.

Reklama

Hlavní zprávy