Hlavní obsah

Královna lobbovala u vlády, aby skryla svůj majetek, píší v Británii

Britská královna Alžběta II. (Profimedia)

Reklama

Podle serveru The Guardian se v sedmdesátých letech britská královna Alžběta II. pokusila přes lobbování svých právníků zvrátit zákon, díky kterému se veřejnost mohla dozvědět o jejím závratném majetku.

Článek

Zpravodajský server The Guardian přišel na základě vlastní investigativy s tvrzením, že se britská královna Alžběta II. snažila lobbovat za změnu legislativy, na základě které mohla před veřejností tajit svůj soukromý majetek.

Z dokumentů, které server zveřejnil, vyplývá, že privátní právníci Alžběty II. úspěšně lobbovali u ministrů, aby došlo k pozměně návrhu zákona, který předložila v 70. letech vláda tehdejšího premiéra Edwarda Heatha.

Materiály z roku 1973, které novináři vypátrali v Národním archivu, ukazují, že britská panovnice v obavách, že vyjde její „obrovský majetek“ najevo, vyslala své právníky, aby o možné klauzuli v navrhovaném zákonu jednali s tehdejším ministrem průmyslu a obchodu. Právníci z prestižní kanceláře Farrer & Co měli lobbovat za to, aby z nově připravovaného zákona, který měl odkrývat majetnické poměry ve společnostech, byly uděleny výjimky podnikům, které patřily „hlavám států, vládám, ústředním měnovým orgánům, investičním radám a mezinárodním orgánům vytvořeným vládami“.

Výjimka nakonec byla udělena a následně v sedmdesátých letech došlo k vytvoření státní korporace, do které měla podle novinářů královna své investice a podíly ve firmách vložit. Uložené ve společnosti je měla až do roku 2011. Následně došlo k jejímu zániku.

Podle novinářů se královna snažila klauzulí v návrhu zákonu uchránit především sebe. To, že měla možnost do návrhu zákona nahlédnout, lobbovat u ministrů a případně navíc uplatnit tzv. Královnin souhlas (Queens Consent), jí dalo bezkonkurenční výhodu, jak ovlivnit legislativu ve svůj prospěch.

Buckinghamský palác se zjištění novinářů brání. Jeho mluvčí pro BBC uvedl: „Souhlas královny je parlamentní proces a je formální. Souhlas vždy uděluje panovník, pokud o to požádá vláda. Jakékoli tvrzení, že by královna mohla návrh zákona blokovat, je mylný.“

Mluvčí také dodal, že o tom, zda je vyžadován souhlas královny, rozhoduje parlament nezávisle na královně a jejím soukromí. Zdůraznil také, že pokud je souhlas potřeba, je návrh legislativy podle konvence svěřen panovníkovi, aby jej udělil pouze na doporučení ministrů a v rámci veřejného zájmu. Web královského paláce dodává, že královnin souhlas je pouze „již dlouho zavedenou konvencí“.

Majetek britské královny Alžběty II. je odhadován v rozsahu stovek milionů liber. Přehled jejího skutečného majetku ale dosud zveřejněný nikdy nebyl.

Reklama

Doporučované