Hlavní obsah

Guatemalská armáda zadržela potratovou loď Žen na vlnách

Nizozemské aktivistky v Guatemale zastavila armáda.

 

Reklama

Nizozemská nezisková organizace chtěla guatemalským ženám umožnit ukončení těhotenství. Tamní zákony ale interrupce zakazují.

Článek

Guatemalská armáda zadržela loď patřící nizozemské neziskové organizaci Ženy na vlnách (WoW). Tento týden zakotvila v přístavu Puerto San José a Guatemalkám nabízí zdarma potratové pilulky, jsou-li těhotné méně než deset týdnů. Aby organizace obešla tamní zákony a vyhnula se postihu, odváží těhotné ženy do mezinárodních vod.

Interrupce jsou v Guatemale zakázané, přerušit těhotenství lze pouze v případě, že je ohrožen život matky.

Ženy zákaz obcházejí tím, že podstupují zákroky načerno - ročně se jich v zemi, která má zhruba 15 milionů obyvatel, uskuteční na 65 000. Interrupce se často provádějí za nevyhovujících hygienických a zdravotnických podmínek. Jsou třetí nejčastější příčinou smrtí žen.

WoW svou výpravu do Latinské Ameriky zdůvodňuje kromě zdůraznění práv žen rozhodovat o svém osudu i řáděním viru zika, který v oblasti způsobuje vážné zdravotní defekty u novorozenců.

Loď WoW v minulosti kotvila u mnoha zemí včetně Irska, Polska, Portugalska nebo Španělska. Často proti její přítomnosti protestovaly skupiny odmítající potraty. I v Guatemale se aktivistky setkaly s odporem, lidé na ně pokřikovali, ať se vrátí zabíjet děti do Nizozemska.

V roce 2012 vyvolala organizace Ženy na vlnách ještě větší pozdvižení, když se její loď přiblížila k Maroku, první muslimské zemi v její kampani. Maroko použilo dokonce námořnictvo, aby plavidlu zabránilo vplout do jeho přístavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované