Hlavní obsah

Guinnessova kniha rekordů má nový zápis. Japonec se stal nejstarším mužem světa ve věku 112 let

Japonec Masazo Nonaka se stal nejstarším mužem světa.Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Nejstarší žijící muž světa Masazo Nonaka je z Japonska, je mu 112 let. Přežil už sedm svých sourozenců a dvě vlastní děti. Podle jeho rodiny se stále těší dobrému zdraví.

Článek

V Guinnessově knize rekordů přibyl nový zápis. Japonec Masazo Nonaka se stal nejstarším mužem světa ve věku 112 let a 259 dní.

Nonakův rekord stvrdil certifikát, který dostal při slavnostním předávání ve svém rodném městě Ashoro na severu japonského ostrova Hokkaidó. Na ceremoniál přišel i se svou rodinou. Podle jeho příbuzných se dědeček pohybuje na kolečkovém křesle zcela bez pomoci. Každé ráno prý čte noviny a jeho oblíbený program je sledování sumo zápasů nebo samurajů v televizi.

Dovršení úctyhodného věku oslavil dortem, sladkosti si prý stále užívá.

Nonaka se narodil 25. července 1905 a vyrůstal ve velké rodině. Přežil všech svých sedm sourozenců, svou manželku a také dvě z pěti dětí.

Podle záznamů v Guinnessově knize rekordů Nonaka na prvním místě vystřídal Španěla Francisca Olivera, který zemřel tento rok jako nejstarší muž na světě ve věku 113 let. Japonec je ale vítězem jen v mužské kategorii, celkově je před ním stále žijící Japonka Nabi Tadžima, které je 117 let. V současnosti je tak Tadžima nejstarším člověkem světa.

Reklama

Doporučované