Hlavní obsah

Guru Jára má jít do vězení za dalších šest znásilnění, je ale na Filipínách

Foto: Seznam Zprávy

Takzvaný guru Jára.

Reklama

Krajský soud ve Zlíně dnes uznal Jaroslava Dobeše alias guru Járu a jeho spolupracovnici Barboru Pláškovou vinnými z dalších šesti znásilnění. Zakladatel ezoterické školy Poetrie se jich podle obžaloby s přispěním Pláškové dopustil v letech 2004 až 2007 na studentkách školy.

Článek

Trest odnětí svobody soud dvojici pro neúčelnost neuložil, oba už byli dříve za jedno znásilnění odsouzeni na 5,5 roku a pět let vězení. Dobeš s Pláškovou jsou stíhaní jako uprchlí, od roku 2015 pobývají v imigračním detenčním zařízení na Filipínách, v zemi žádají o azyl.

Úterní rozsudek není pravomocný, žalobkyně a obhájce Pláškové si ponechali lhůtu pro případné podání odvolání, Dobešův obhájce se proti rozsudku na místě odvolal. O výsledku hlavního líčení informovala státní zástupkyně Iveta Eichlerová. Dvojici kladla za vinu sedm znásilnění, jedno z nich se však podle soudu prokázat nepodařilo a obžalované v tomto případě viny zprostil.

Nyní devětačtyřicetiletý Dobeš podle obžaloby ženy na různých seminářích takzvaně odháčkovával. Tvrdil, že jejich všemožné problémy způsobují háčky, které v nich zanechali bývalí sexuální partneři. Dobeš tyto háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval. Podle státního zastupitelství nyní pětačtyřicetiletá Plášková přivedla dívky do stavu bezbrannosti a Dobeš na nich vykonal soulož. Podle obžaloby se u některých žen poté projevila posttraumatická stresová porucha.

Státní zástupkyně ve své závěrečné řeči uvedla, že z výpovědí všech svědkyň jednoznačně vyplynulo, že osobou, která prováděla odháčkování, byl Dobeš, a to ve spolupráci s Pláškovou. „Domnívám se, že dívky nebyly schopny ovládat své tělo a rozhodovat o svém jednání,“ řekla Eichlerová. Část žen se podle ní souloži bránila pohyby nebo slovně.

Obhajoba tvrdí, že odháčkování bylo tantrickou praktikou, nikoliv znásilněním. Obhájci jsou přesvědčeni o nevině svých klientů a požadovali, aby byli očištěni. Dobešův obhájce Michal Krčma v úterý řekl, že soudkyně hodnotila s výjimkou jednoho žalovaného znásilnění důkazy jednostranně v neprospěch Dobeše s Pláškovou. „Proti odsuzujícím výrokům jsem proto podal odvolání přímo do protokolu,“ uvedl Krčma.

Podle rozsudku se Dobeš v roce 2009 dopustil i pomluvy, když vyvěsil v jednom z okresních měst v Čechách letáky s informacemi o lékařce, která podle jejich textu způsobila smrt pacienta. Letáky odkazovaly na další fakta na webových stránkách Poetrie. Soud ženě přiznal náhradu škody za nemajetkovou újmu přesahující 400 000 korun. Další poškozené s jejich žádostmi o náhradu škody odkázal na civilní řízení.

Za znásilnění jedné ženy už Nejvyšší soud potvrdil Dobešovi a Pláškové tresty ve výši 5,5 roku a pěti let vězení. Krajský soud však předloni dvojici odsoudil i za dalších pět případů. Vrchní soud následně část verdiktu zrušil a vrátil věc do Zlína, za prokázané považoval pouze jedno znásilnění. Na základě odvolání žalobkyně krajský soud řešil i další dva případy údajného znásilnění, u nichž původně Dobeše s Pláškovou zprostil obžaloby.

Reklama

Doporučované