Hlavní obsah

Guvernér New Yorku Cuomo čelí již druhému obvinění z obtěžování

Foto: Profimedia.cz

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo.

Reklama

Demokratický guvernér New Yorku Andrew Cuomo čelí již druhému obvinění ze sexuálního obtěžování mladé členky svého poradního týmu.

Článek

Charlotte Bennettová, která pracovala od března loňského roku jako poradkyně pro zdravotnictví, uvedla, že jí guvernér kladl nevhodné otázky, nikdy se jí ale nedotkl. Politik reagoval tím, že nikdy neměl v úmyslu chovat se nevhodně, píše agentura AP. Kancelář guvernéra nechá věc nezávisle prověřit, případ bude vyšetřovat bývalá federální soudkyně.

„Pochopila jsem, že se mnou chce guvernér spát, cítila jsem se velmi nepříjemně a vyděsilo mě to,“ uvedla Bennettová citovaná serverem Politico s tím, že Cuomo se jí ptal na její milostný život, třeba, zda „měla styk se starším mužem“. Některé rozhovory jí prý připadaly „jako z hororového filmu“.

Po jednom z nepříjemných rozhovorů Bennettová oznámila guvernérovo chování jeho personální ředitelce. Společně se dohodly na přesunu na jinou pozici v rámci úřadu, při které nebude v kontaktu s guvernérem. Bennettová je podle AP s novou pozicí spokojená a nehodlá se již k záležitosti vracet.

Prakticky okamžitě po zveřejnění nových obvinění kancelář guvernéra Cuoma sdělila, že nechá celou záležitost nezávisle prošetřit. S vyšetřováním, které povede bývalá federální soudkyně Barbara Jonesová, souhlasil i samotný Andrew Cuomo. Než vyšetřování skončí, nebude se prý už k případu vyjadřovat.

Ve středu ze sexuálního obtěžování Cuoma obvinila také jeho bývalá poradkyně Lindsey Boylanová. Zveřejnila článek, v němž popsala několik problematických epizod z let 2015 až 2018, kdy s guvernérem spolupracovala, včetně osahávání nebo nabídky na „svlékací poker“. Cuomo její obvinění odmítl.

Podle některých vysoce postavených členů Demokratické strany, ke které patří i Cuomo, je nepřijatelné, aby vyšetřování vedla kancelář obviněného guvernéra.

K prošetření prvního obvinění již dříve vyzval starosta New Yorku Bill de Blasio, který má s guvernérem dlouhodobě napjaté vztahy.

Cuomo už před zveřejněním těchto dvou obvinění čelil kritice a výzvám k rezignaci kvůli aféře, kterou vyvolaly kroky související se šířením koronaviru v newyorských domovech důchodců. Podezření, že se jeho administrativa snažila zatajit skutečný rozsah problému, je mimo jiné předmětem federálního vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Doporučované