Hlavní obsah

Guvernér omilostnil Cyntoiu Brownovou. Před 15 lety zastřelila muže, který si ji koupil jako prostitutku

Cyntoia Brownová dostala milost. V 16 si ji koupil muž na sex, zastřelila ho.Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Guvernér amerického státu Tennessee omilostnil Američanku odsouzenou na doživotí. Za mřížemi si Cyntoia Brownová odseděla zatím necelých patnáct let za prostituci, loupež a vraždu muže, který si ji jako prostitutku koupil v roce 2004. Tehdy jí bylo šestnáct let, napsal americký server CNN.

Článek

Republikánský soudce Bill Haslam řekl, že rozsudek nad tehdy osmnáctiletou Cyntoiou Brownovou byl příliš tvrdý – podle původního rozsudku by si Brownová musela odsedět víc než 50 let, než by vůbec mohla požádat o podmínečné propuštění. Brownovou propustí v srpnu, kdy dokončí patnáct let ve vězení. Poté stráví deset let pod probačním dohledem – příslušné orgány budou sledovat její další kroky.

Případ si vysloužil pozornost veřejnosti, a to i politiků a celebrit. Za Brownovou se postavil třeba americký kongresman za Tennessee Steve Cohen a většina tamních zákonodárců. Podporu jí vyjádřily i známé osobnosti – například komička Amy Schumerová, herečka Ashley Juddová nebo profesionální celebrita Kim Kardashianová West. Za omilostnění Brownové ve velkém lobbovaly mimo jiné na Twitteru.

Cyntoia Brownová v šestnácti letech zastřelila a oloupila realitního makléře Johnnyho Mitchella Allena, který si ji koupil jako prostitutku. Žena svůj čin bránila tím, že se ještě jako dítě stala obětí obchodu s bílým masem a že šlo pouze o sebeobranu. Na doživotí ji v Nashvillu v Tennessee odsoudili v roce 2006.

O pět let později natočil producent Dan Birman o případu Brownové dokument. V něm rozebral i tehdejší systém soudnictví pro mladistvé, uvedl britský deník Evening Standard. Na základě filmu se zákony v Tennessee změnily – děti pod 18 let nyní nemohou být souzeny za prostituci. Kdyby Brownová stanula před soudem dnes, bylo by s ní zacházeno jako s dětskou obětí obchodu s lidmi.

Reklama

Doporučované