Hlavní obsah

Guvernér Rusnok: Je možné, že sazby zvýšíme na každém dalším zasedání

Záznam tiskové konference po jednání bankovní rady ČNB.Video: ČNB, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Poprvé po více než roce sáhli centrální bankéři na úrokovou sazbu – zvýšili základní 2T repo sazbu na 0,5 procenta. Reagovali tak na vyšší inflaci.

Článek

Centrální bankéři opakovaně naznačovali, že ČNB pravděpodobně pošle úroky nahoru, což se stalo na dnešním zasedání. Je to především signál, že chtějí něco podnikat proti růstu cen.

Tento krok očekávali i ekonomičtí analytici, podle nichž je zvýšená základní 2T repo sazba na úrovni 0,5 procenta stále tak nízko, že se na ní postcovidový ekonomický rozjezd nemůže ani zpomalit, natož zastavit.

„Měnová politika vstupuje do fáze postupného zvedání úrokových sazeb, která bude pokračovat zřejmě i nadále,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Podle něho není možné, aby ekonomika rostla tempem tří až čtyři procent a sazby zůstávaly nízko.

„Je možné, že budeme zvyšovat sazby na každém dalším měnovém zasedání,“ dodal guvernér s tím, že se rada bude rozhodovat podle aktuálních podmínek.

Rozhodnutí centrálních bankéřů většinou nemá bezprostřední dopad, ale projeví se za řadu měsíců, respektive jednotky let. Současná inflace 2,9 procenta se tak zřejmě nebude nijak dramaticky snižovat.

Krok centrálních bankéřů má především přesvědčit Čechy, že v budoucnu ceny už růst tak dramaticky nebudou. Rusnok uvedl, že v Česku ČNB pozoruje vyšší inflační očekávání.

Dnes už nemáme žádnou pochybnost o tom, že pandemie a s ní spojená omezení jsou na ústupu.
Jiří Rusnok, guvernér ČNB

„Počítáme s tím, že se inflace vrátí ke dvěma procentům v příštím roce,“ uvedl guvernér. Podle něho je pozitivní zprávou výrazně nižší meziroční propad ekonomické aktivity v prvním čtvrtletí, než ČNB původně očekávala. Nižší než očekávaná byla i nezaměstnanost.

K proinflačním rizikům podle Rusnoka patří hlavně výhled ekonomického růstu v zahraničí, kvůli němuž by se mohly ceny v tuzemsku zvyšovat. „Dále je to vyšší růst mezd v tuzemsku a zvýšení regulovaných cen pro příští rok,“ dodal Rusnok.

„Dnes už nemáme žádnou pochybnost o tom, že pandemie a s ní spojená omezení jsou na ústupu,“ uvedl Rusnok. Vzhledem k vysoké vakcinaci i vysoké promořenosti se guvernér domnívá, že pravděpodobnost návratu významných omezení ekonomiky se hodně snížila.

Kde se však růst sazby určitě projeví, to budou ceny hypoték. Jejich úroky rostly ještě před zásahem bankéřů, nyní půjdou ještě výš. Dostupnost půjček na bydlení se bude snižovat.

Česká národní banka je v normalizaci měnové politiky mezi centrálními bankami výjimkou, jelikož například ECB či americký Fed drží sazby stále rekordně nízko. Ke zvýšení v postcovidové éře přistoupila dosud v regionu jen maďarská centrální banka.

Reklama

Doporučované